Передплата 2024 ВЗ

«Нагорода — свідчення того, що Україна перемагає!»

Львівська національна галерея імені Бориса Возницького отримала Премію імені професора Александра Гейштора

Момент нагородження. Фото з особистого альбому Тараса Возняка
Момент нагородження. Фото з особистого альбому Тараса Возняка

29 березня у Золотій залі Королівського замку у столиці Польщі - Варшаві відбулося вручення генеральному директору Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Тарасу Возняку Премії імені професора Александра Гейштора за визначні здобутки у сфері збереження та відновлення історичного спадку. Представлення виголосив професор Анджей Ротермунд, а галерею представили директор Королівського замку на Вавелі у Кракові професор Ян Юліуш Островський та мистецтвознавець із Шотландії Пітер Пінінський. Патроном цьогорічного нагородження став президент Республіки Польща Анджей Дуда.

Що для Львівської національної галереї означає ця нагорода, журналістка «ВЗ» запитала у генерального директора Галереї Тараса Возняка.

— Капітула сама обирає ту галерею, яку вважає достойною. Львівська національна галерея мистецтв визнана найкращою інституцією Центральної Європи у сфері реставрації історичних пам’яток і збереження мистецьких творів, — сказав журналістці «ВЗ» пан Возняк. — Премія Александра Гейштора — дуже висока нагорода. Премію заснували понад 20 років тому, а саме 2000 року — у першу річницю смерті професора Александра Гейштора — одного з головних відновлювачів Королівського палацу у Варшаві після того, як його зруйнували нацисти. Торік такої премії удостоївся Палац Великих литовських князів у Вільнюсі.

— Нагороду вручають лише раз на рік?

— Лише раз. І цьогоріч її присудили Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Отримував її я — як генеральний директор Галереї.

— Як виглядає ця премія?

— Кругла медаль. І, звісно, високе визнання. Це надихає і окрилює. А це ще одне свідчення того, що Україна перемагає!

Схожі новини