Передплата 2024 ВЗ

Миття кімнатних рослин

Пил дуже шкідливий для кімнатних рослин: забиває пори, утруднюючи випаровування вологи й газообмін. Відтак до листків доходить менше вуглекислого газу і пригальмовується вироблення органічних речовин

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Для деяких вазонів з особливо ніжним листям наслідки запиленості можуть стати смертельними. А на кухні, де ще присутні й різні продукти горіння, навіть виникають фатальні ситуації. Тому не обійтися без регулярних гігієнічних процедур. Їх поділяють на кілька груп.

Обтирання

Обтирати рослини треба м’якою во­логою ганчірочкою або поролоновою губкою. Зараз у магазинах продають багато таких засобів. Однак непогано використовувати й підручні матеріали.

Виконуйте операцію дуже обереж­но. Листки та пагони кладуть на до­лоню, уважно оглядають на наявність паразитів та захворювань, потім аку­ратно протирають з усіх боків. Щодо використання мийних засобів єдиної думки немає: вони здатні як покращи­ти, так і в деяких випадках погіршити розвиток рослин.

Сухе очищення

Застосовується перед вологим миттям для вазонів з опушеним, шкі­рястим і складчастим листям, а також кактусів. Пил перешкоджає хорошо­му змочування листя або ж навпаки — швидко зволожується й утворює липкі грудочки бруду, котрих інколи важко позбутися.

Сухе очищення найкраще прово­дити за допомогою пензликів (як для нанесення рум’ян). Акуратно зметіть ними пил і дрібні грудочки землі. Відтак рослини необхідно відправити під душ.

Душ

Насамперед прикрийте у горщику ґрунт — щоб не розмило. Ємкість об­мотують поліетиленовою плівкою так, аби вода безперешкодно стікала у ванну. Струмінь має бути слабким, тоді рослина не травмуватиметься. Водно­час під час такої процедури доцільно протирати листя губкою. Оптимальна температура води — трохи вища за кім­натну.

Відтак вазон залишають у ванній, чекають, коли стече зайва вода, і тільки потім ставлять на постійне місце.

Як часто мити рослини?

Загальне правило: чіпати вазон у період спокою зайвий раз варто тільки у випадку сильного запилення. Під час активної вегетації робити це не шкід­ливо. Однак дійте обережно: сильний струмінь душу може легко поламати ніжні молоді пагони.