Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Фейковий актор Шон Пенн попросив в мене 2 тисячі доларів»

Як довірливих фанаток акторів аферисти розводять на гроші

Шон Пенн. Фото ОПУ
Шон Пенн. Фото ОПУ

Ця афера почалася із банального лайка. Викладачка етикету та вишуканих манер Соломії Басараб лайкнула фото на офіційній сторінці голлівудського актора, режисера, великого друга України, Шона Пенна. Соломія не була фанаткою Шона, проте багато чула про його благодійні пожертви та гуманітарну допомогу Україні, зокрема Львову. У стрічці Інстаграму жінка випадково натрапила на справжню сторінку актора (вона верифікована і відзначена спеціальною галочкою, як у всіх публічних людей). І тут почалося найцікавіше…

«Повір, кохана, я справжній Шон Пенн»"

«З поваги до благодійності Шона вирішила хоча б вподобайкою у соцмережі відзначити його добрі справи для України. Лайкнула фото і забула. Наступного дня отримала в Інстаграмі підписку від нового «друга», — розповіла Соломія «ВЗ». — Це була сторінка з фото Шона Пенна на аватарці, там було менш як сто друзів…

Це сторінка фейковоно актора Шона Пенна в Інстаграмі
Це сторінка фейковоно актора Шона Пенна в Інстаграмі

На самій сторінці не було жодних фото. Не звернула на це увагу. За кілька годин після цього в дірект (приватні повідомлення Інстаграму) написав хтось, хто ховався за іменем Шона Пенна. Суть листа — я справжній Шон Пенн і цю сторінку створив для того, щоб особисто знайомитися зі своїми шанувальницями. Подумала, що це забавки малолітніх… Заблокувала фейкову сторінку, за якою, начебто, ховався голлівудський актор".

Наступного дня Соломія Басараб знову отримує підписку в Інстаграмі від, начебто, благодійного фонду Шона Пенна. Сторінка теж фейкова — мало друзів, немає публікацій. Заблокувала і цю сторінку. Але за кілька днів у друзі Інстаграму підписався «інший» Шон Пенн. Сторінка теж ботівська, проте там було трохи більше друзів, ніж у попередніх — півтори тисячі.

«Сторінка була закритою, заради цікавості дала запит дружби, — каже Соломія. — Одразу погодив запит. Наше спілкування в діректі почалося з фрази: «Сподіваюся, ви не постраждали від фейкових сторінок Шона Пенна? Сподіваюся, вони не долучалися до вас у друзі Інстаграму»?

Зрозуміла, що за цим стоїть ціла група аферистів. Або один аферист має кілька «робочих сторінок» в Інстаграмі і коли одну блокують, виходить на потенційну жертву з іншої. Ймовірно, аферисти використовують імідж не лише Шона Пенна, а й інших знаменитих акторів".

Рівень англійської співрозмовника залишав бажати кращого і це ще один доказ того, що перед вами — аферист. По грамотності можна було зрозуміти, що особа перекладає речення у спеціальних застосунках гаджета.

Львів‘янка проігнорувала цей лист, та через кілька годин отримала нове повідомлення: «Привіт красуне! Дякую тобі за твою любов і підтримку до мене. Я вважаю тебе цінним коментатором своєї сторінки в Інстаграмі (насправді Соломія нічого не коментувала на справжній сторінці актора, — Авт.). Я спілкуюся з тобою з іншого приватного облікового запису. Його я створив в Інстаграмі, аби дружити зі своїми шанувальницями».

«Назвав мене коханою… Нічого не відписала йому на це. Але і не заблокувала. Стало цікаво, що буде далі», — розповідає Соломія.

Мовчання не надто сподобалося зірковому кавалеру. За кілька годин написав Соломії: «Здається, ти не мій фанат? Повір, кохана, я справжній Шон Пенн».

Соломія Басараб вирішила піти на експеримент і таки поспілкуватися з «справжнім Шон Пенном», аби дізнатися, в чому суть афери. А згодом застерегти жінок від таких речей. Історії, де через соцмережі «кидають» жінок, для неї є болючою темою. Два місяці тому у Празі почула неприємну історію від української біженки зі сходу України. Дочка цієї біженки познайомилася через соцмережі з «арабським шейхом» з Дубая.

«Шейх» так закрутив голову українці, що та через кілька тижнів переписки прийняла його пропозицію прилетіти до нього в гості в Дубай.

Оскільки ця лав сторі розвивалася ще до широкомасштабної війни в Україні, дівчина за власні гроші купила квиток в Дубай і полетіла. Наречений обіцяв повернути кошти готівкою по приїзду в аеропорт. Квиток виявився в один кінець… Мама дочки з сумом розповіла, що так і не дочекалася її дзвінка по приїзді в аеропорт Дубаю… Її телефон досі «поза зоною досяжності».

Шукає в мережі не зіркову дружину

… Аферист, що ховався за іменем Шона Пенна, намагався увійти в довіру Соломії. Запевняв, що особисто веде цю сторінку, бо хоче спілкування з фанатами. Принагідно сказав, що неодружений і шукає кохану. Бо втомився від зіркових дружин, які його «кидали». Шукає не зіркову жінку, яка не ходитиме по червоних доріжках, а готуватиме для коханого смаколики та буде кохати його таким, яким він є. Написав, що іноді жаліє, що Господь Бог зробив його селебріті і через це не може довго бути одруженим…

Аферист раптово вирішив перевести розмову з діректа Інстаграму в інший менеджер — Гугл-чат. Для цього Соломія мала звантажити на мобільний телефони застосунок цього чату і зареєструватися акаунт в Гуглі.

Запитав Соломію, в якій країні мешкає. Соломія сказала, що вона зі Львова, але це чомусь не зачепило Шона Пенна. Справжній актор особисто був кілька разів у Львові, привозив гуманітарну допомогу на близько 100 тисяч доларів. Неодноразово публічно говорив, що йому сподобалося це місто.

Аферист обіцяв за три тижні приїхати до неї у гості до Львова. Питання Соломії про те, чи він вперше у Львові проігнорував. «Я був у Львові?», — уточнив аферист у своєї співрозмовниці. Водночас аферист знав про те, що Шон Пенн віддав свою статуетку президенту України Володимиру Зеленському.

Поцікавився, ким жінка працює, чим заробляє на життя і чи вистачає їй грошей. Запитав про вік. Уточнив, чому така красива дама досі не заміжня. А вже наступного дня писав, що між ними є симпатія і, можливо, вона стане його дружиною… Питав також, ким працюють батьки, чи живе сама, чи з батьками.

«Шон Пенн» видав співрозмовниці особистий секрет — про стосунки з Мадонною

А що розповідав про себе? Соломія каже, що за його версією, зараз він знаходиться в Індії, де знімає фільм «Насіння монстра»… Панянка запропонувала поспілкуватися по відеозв‘язку. Але кавалер відмовив. Мовляв, публічним людям не гоже таке робити. Бо раптом вона здасть журналістам конфіденційну інформацію… Записати і надіслати відео з привітанням з Індії теж відмовився.

Соломія Басараб менше тижня спілкувалася з фейковими актором…
Соломія Басараб менше тижня спілкувалася з фейковими актором…

«Намагалася максимально підіграти співрозмовнику, навіть коли хотілося написати «Ти що придурок?», — продовжує розмову співрозмовниця Соломія. — Ще один аспект, який видає усіх онлайн-аферистів — надмірна турбота про жертву. Щодня мене питав, чи я поїла, чи в мене все добре… Демонстрував хороші манери. Запитував, які його фільми надихають мене. У нашій розмові були і кумедні моменти та речі, які не сходяться з біографією актора. Сказав, що в молодості любив, коли дружина йому сама готувала їжу. Відповіла, що в нього були зіркові офіційні дружини і не мали на це часу. Відповів: «Ну так! Але тепер на старості літ мрію про турботливу дружину». Потім пішов такий «треш». Запитала, чи спілкується зараз зі своєю колишньою дружиною Мадонною. Відповів, що так, і то лише через… дітей. Насправді в актора немає дітей з Мадонною… Коли про це сказала, аферист знову викрутився: «Так, тільки нікому про це не кажи. Це буде наша таємниця».

Фейковий Шон Пенн часто вживав фрази для зміцнення довіри зі своєю жертвою: «Я тобі довіряю і ти повинна мені довіряти», «Можна я довіру тобі якусь особисту таємницю», «Я в тебе вклав все: довірив своє серце і душу».

Коли Соломія в черговий раз просила відеозв‘язку (люди, які довіряють одне одному не повинні приховувати обличчя), відповів: «Мені так боляче, що ти мені не віриш. Я довірив тобі свої таємниці, а ти надалі наполягаєш на відеозв‘язку. Я публічна особа і не можу це зробити».

«Мені терміново потрібні 2 тисячі доларів за сценарій. Допоможи»

Про гроші аферист попросив на… четвертий день спілкування. Все було як завжди: «Доброго ранку, красуне! Чи ти вже поснідала? Як ти себе почуваєш? Чи ти зараз у безпеці…». Після цього фейковий Шон Пенн запитав: «Можеш мені зробити невеличку послугу?». Сказав, що в нього під час зйомок трапилася неочікувана халепа. Йому потрібно оплатити 2 тисячі доларів за частину сценарію, який ось-ось мають прислати для продовження зйомок стрічки. Дедлайн — до завтра. Інакше під загрозою зйомки. Готівка в нього є (прислав картину з Інтернету, де чоловіча рука тримає багато доларових банкнот), але платіж треба терміново провести онлайн… Обіцяв наступного тижня приїхати до Львова і особисто віддати гроші та ще й з хорошими відсотками. Наполягав негайно прислати гроші, у мінусах дама не залишиться.

Лист, де "актор" просить 2 тисячі доларів
Лист, де "актор" просить 2 тисячі доларів

Соломія запила, чому не може заплатити за сценарій зі своїх банківських карток. Той вигадав історію, що його колишня дружина крутила роман з його бухгалтером і добилася того, щоб той заблокував його усі картки. Тепер актор і без карток, і з розбитим серцем…

В цьому листі недоактор присилає дані отримувача коштів через міжнародний банківський переказ
В цьому листі недоактор присилає дані отримувача коштів через міжнародний банківський переказ

«Я очікувала, що буде „розвод на гроші“, — продовжує розмову Соломія. — Була версія, що за цією особою може ховатися маніяк, який просто хоче поговорити… Моя перша реакція на прохання прислати гроші - запитала, чому онлайн оплату не можуть провести його діти, менеджери, хтось з команди… Замість відповідей на свої питання, отримала класичну відповідь маніпулятора, мовляв, лише мені може довірити такі речі, що я його улюблена жінка і лише я зможу допомогти. Наполягав на терміновій оплаті, запропонував варіант оплати через біткоїн-центр… Скинув мені посилання на сайт біткоїн-центру у Львові. Я ж знаю, що категорично не можна переходити за такими посиланнями, бо з банківських карток зникнуть гроші. Оскільки не займаюся криптовалютою і нічого про це не знаю, пообіцяла „допомогти“ з грошима. Запропонувала скинути 2 тисячі доларів через банківський переказ Western Union. Не хотів, наполягав на оплаті через біткоїн-центр. Відповіла, що в Україні війна і є певні обмеження щодо переказу грошей. Тоді почав нервуватися. Почав писати „Чорт“ і навіть некоректне Fuck…».

Тут аферист надсилає номер телефону отримувача коштів
Тут аферист надсилає номер телефону отримувача коштів

Паспортні дані для міжнародного банківського переказу не поспішав давати. Очевидно, його жертви пересилали гроші через біткоїн-центр і він не готовий був до офіційної співпраці з банками. Взяв паузу для якихось роздумів. Наступного дня, каже Соломія, прислав дані для переказу. Гроші мали пройти через такого собі Ali Ogohi, який мешкає в Іспанії. Соломія попросила копію паспорта отримувача, але марно… На питання, хто такий Алі, онлайн-аферист відповів, що це чоловік його менеджерки, який живе в Іспанії, і він одразу оплатить за сценарій.

Запевнив, що це і є паспортні дані, необхідні для переказу. Проте не дав номеру мобільного телефону, на який отримувачу коштів має прийти смс із десятизначним кодом міжнародного переказу. Без номера телефону не можна провести платіж і отримати його. Фейковий Шон Пенн наполягав вже йти в банк і оплатити гроші, бо «згоряє» сценарій. Соломія ще одну добу говорила аферисту, що потрібен номер мобільного. Мовляв, вчора була в банку і отримала відмову. Нарешті аферист дав якийсь номер телефону…

Коли Соломія отримала усі дані для переказу, попросила Шона Пенна таки вийти на відеозв‘язок. «Я тебе обрав з мільйона жінок на планеті, мені боляче, що ти не довіряєш мені, — емоційно давив на свою співрозмовницю. — Кохана, ти вже в банку? Дай мені знати, що ти вже переслала гроші! Маю завершити цю частину фільму сьогодні».

«Я покидьок? Сама ти покидьок!»

Соломія Басараб відкрила карти. Оскільки справжній Шон не був на зйомках в Індії, а представляв в Америці на церемонії «Золотий глобус» Володимира Зеленського, скинула аферисту відео з цієї події… Його реакція була традиційною: «Як боляче, що ти мені не віриш…».

Написала, що звернеться в поліцію, розповість про це журналістам. Реакція афериста — багато смайликів, що символізують насмішку над співрозмовником…

«Як так можна обманювати людей! Ти покидьок», — написала Соломія своєму співрозмовнику. — Хочеш заробити грошей на сценарій, приїдь на схід України рити окопи на фронті".

На прощання аферист написав Соломії: «Ти справді не знаєш, з ким маєш справу… Ти не є моїм шанувальником. В таких покидьків, як ти, не потребую грошей! Здається, ти мені не віриш, тож нам час припинити спілкування. До побачення! Я так розчарувався в тобі».

Після цього аферист заблокував Соломію у Гугл-чаті. Не минуло і кілька годин, як аферист змінив деякі дані у своєму Інстаграмі, звідки шукав своїх жертв. Тепер аферист видає себе в Інстаграмі за американського кантрі-співака Кейна Брауна… І навіть у своїх сторісах анонсує концерти цього виконавця, публікує афішу. Ще вчора цей користувач Інстаграму був Шоном Пеном, а сьогодні 29-річним співаком Кейном Брауном.

… Героїня мого матеріалу напише заяву у кіберполіцію про онлайн-шахрайство і уже подала скаргу в Інстаграм про шахрайську сторінку.

Схожі новини