Передплата 2024 ВЗ

Вирощує вісім сортів капусти

«Пекінку» господи­ня висаджує наприкінці лип­ня-перших днів серпня

В Олесі Костюшко гарно родить капуста. Фото з архіву Олесі Костюшко
В Олесі Костюшко гарно родить капуста. Фото з архіву Олесі Костюшко

Олеся Костюшко зі села Качина Камінь-Кашир­ського району — за фахом учителька. Проте, як і кожна місцева жителька, привчена працювати на землі, плекати різно­манітну городину. Не використовуючи жодних хімікатів, працьовита жін­ка отримує високі врожаї.

Її улюблені овочі - ка­пуста, якої вирощує аж вісім сортів. Звісно, ко­жен має свої особливості. Скажімо, «пекінку» господи­ня висаджує наприкінці лип­ня-перших днів серпня (аби не зацвіла та добре сформу­вала качани).

Цвітна ж капуста на сонці жовтіє. Щоб головки зали­шалася білими, над ними до­водиться зв’язувати листя.

І таких нюансів чимало. Свої поради пані Олеся ви­кладає у соціальних мере­жах — можливо, знадоблять­ся початківцям.

Є лайфхаки, спільні для всіх сортів культури. Зокре­ма, необхідно використову­вати якісне добірне насіння. Сама ж ґаздиня надає пере­вагу гібридам. А проводить сівбу перед заходом сонця. Тоді все вдається.

У планах на наступний рік — розширити площі під капустою, засадивши нею ціле поле. До вже звичних сортів долучить Кале і Рома­неску. Ентузіастка хоче, аби на поле приїжджали люди й самі вибирали овочі, які спо­добаються.

До речі, в героїні нашої розповіді також добре вро­дили гарбузи, яким відведе­но 30 соток городу. Одні ви­користовує на корм корові, з інших вибирає повновагі зернята.