Передплата 2024 «Добре здоров’я»

І кажани матимуть свої хатки

Завдяки працівникам Національного природного парку «Сколівські Бескиди» рукокрилі зимуватимуть комфортніше

Природоохоронці облаштовують для кажанів гніздові ящики.
Природоохоронці облаштовують для кажанів гніздові ящики.

Мало хто знає, що ці загадкові нічні мисливці, які дивують віртуозними піруетами у небі, власного житла не будують. А мешкають у нашвидкуруч пристосованих, часом доволі несподіваних місцях. Ними можуть бути не тільки дупла, печери, тріщини у каменях, а й балкони, горища, піддашшя, підвали. Не всюди цим тваринкам комфортно, особливо взимку. Щоб полегшити буття карпатських кажанів, працівники Національного природного парку «Сколівські Бескиди» облаштували для них спеціальні оселі - гніздові ящики.

Десяток таких мінібудиночків передано природоохоронцям Сколівщини у рамках всеукраїнської екологічної акції «Подаруй оселю кажану». До її проведення доклалися у Національній енергетичній компанії «Укренерго». Вибір на «Сколівські Бескиди» випав не випадково, адже на території цього парку живуть кажани 19 видів. На деревах у двох лісових урочищах, де поширені їхні популяції, і змонтували хатки-кажанятники. Рукокрилі можуть туди заселятися…

В Україні помічено 26 видів кажанів. А всього цих видів у світі близько дев’ятиста. Кажани приносять велику користь: за ніч одна особина може уполювати чотири тисячі комарів. Фахівці підрахували, що за один сезон кажан з'їдає кілограм шкідливих для сільськогосподарських посівів комах. Якщо ж на полювання за паразитами вийде зграя із тисячі кажанів, то знищить тонну шкідників. Тож аграрії мають бути вдячними цим тваринкам.

Схожі новини