Передплата 2024 «Добра кухня»

Невинні звички, які непомітно підривають наше здоров’я

Звички, які здаються нешкідливими, але абсолютно не гігієнічні з точки зору науки, про що свідчать дослідження

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Ми впевнені, що робимо все правильно: сушимо руки безконтактною сушкою; замочуємо посуд у раковині; миємо чашку на роботі кожен раз, коли хочемо чаю або кави. Але сушки поширюють інфекції, раковина — небезпечніша від туалету, а чиста чашка не врятує від бактерій у кавомашині.

Ось деякі науково підтверджені фак­ти про шкоду окремих звичок. Ми зібрали звички, які здаються нешкідливими, але абсолютно не гігієнічні з точки зору науки, про що свідчать дослідження.

Замочувати посуд у раковині

Рако­вина — ідеальне середовище для бакте­рій: в ній можуть бути кишкова паличка, сальмонела або стафілокок. Щоб уникнути шлунково-кишкових розладів, варто мити раковину після контакту не тільки з брудним посудом, а й з їжею: рибою, сирим м’ясом, молочними продуктами, овочами. Гора за­моченого посуду — легке, але небезпечне рішення.

Мити руки гарячою водою

Дослі­дження свідчать, що температура води не впливає на знищення мікробів. Тут важли­вий час, протягом якого ми миємо руки: за 5 секунд ви не змиєте практично нічого, але за 30 секунд змиєте майже всіх мікробів на руках. Часте миття рук у гарячій воді зни­жує захисні функції шкіри, через що може з’явитися подразнення, дерматит.

Тренуватися, не змиваючи макія­жу

Часом ми так поспішаємо з офісу на тренування, що часу на зняття макіяжу не­залишається, до того ж потім все одно в душ. Але під час тренування шкіра дихає і очищається, а якщо на ній косметика — вона може забити пори. Як підсумок — проблеми зі шкірою. Перед тренуванням потрібно зні­мати макіяж.

Користуватися сушкою для рук

Те, що ми не торкаємося сушки руками — ілюзія чистоти. Насправді електричні сушки не­достатньо гігієнічні: на них накопичуються бактерії і поширюються з повітряним пото­ком, потрапляючи на тіло, одяг або в легені. Паперові рушники ефективніші й чистіші, ніж електричні сушки для рук.

Різати на одній дошці сире м’ясо і овочі

Мікробіолог Чарльз Герб стверджує, що на обробній дошці у 200 разів більше бактерій, ніж на сидінні унітаза, тому на ній небезпечно різати салат. Після сирого м’яса на дошці залишаються сальмонела і кампілобактера — дві найпоширеніші при­чини харчових отруєнь. Вихід — викорис­товувати дві різні дошки для м’яса і овочів і між дерев’яною і скляною вибрати скляну.

Користуватися офісною кавомаши­ною

Резервуар кавомашини — місце, в якому швидко розвиваються різні групи бактерій. Щоб захистити здоров’я, варто регулярно мити колбу — не просто в теплій воді, а під впливом високих температур і з мийним засобом. Безпечніше робити каву на одну порцію.

Носити телефон в сумочці

Може зда­тися, що сумка — чисте, прекрасне місце, де наш гаджет повністю захищений від зо­внішнього середовища. Але це не так: те­лефон краще носити в кишені, а не в сумці, і бажано в чохлі - так на ньому залишається менше мікробів. Середньостатистичний телефон у 10 разів брудніший, ніж сидіння унітаза. Бажано протирати телефон воло­гою серветкою кожен день.

Прати зимовий одяг навесні

Як часто вам спадає на думку покласти рукавички і шарф в кошик для брудної білизни? Фахів­ці рекомендують прати шапки, рукавички і шарфи кожні 1−2 тижні. Ці три предмети гардеробу найчастіше контактують з на­шим обличчям, а особливо — носом і ро­том. У них накопичуються мікроби, і наш імунітет слабшає від постійного контакту з такими речами.

Розморожувати продукти за кімнат­ної температури

Ми рідко замислюємося над тим, як температура навколишнього середовища і швидкість розморожування продуктів впливають на їхню якість. Зали­шати рибу і м’ясо розморожувати в ємності просто на столі - шкідливо. Щоб уникнути розмноження поганих бактерій, краще за­лишити ємність з продуктами розморожу­вати в загальному відсіку холодильника.

Ділитися їжею з друзями — корисно, але…

Наша імунна система буде вдячна, якщо ми не посоромимося з'їсти десерт з однієї тарілки з коханою людиною або розділимо соус до картопельки з друзя­ми. Вчені кажуть, що так ми обмінюємося корисними бактеріями. Але це правило не поширюється на тих, хто хворіє, — з ними ді­лити посуд якраз не можна.

Схожі новини