Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ялинкові прикраси з… електролампочок!

Майстриня Людмила Сушко творчо «утилізує» сотні відпрацьованих лампочок

Ялинкові прикраси майстрині. Фото з особистого архіву Людмили Сушко
Ялинкові прикраси майстрині. Фото з особистого архіву Людмили Сушко

Електролампочки, що перегоріли, ми викидаємо на смітник. А Людмила Сушко з тернопільського села Буцнова влаштовує справжнє полювання за ними. Для неї це матеріал для виготовлення креативних ялинкових прикрас. Вони знаходять своїх шанувальників не лише в Україні, а й у Польщі, Португалії, Канаді та інших країнах.

Людмила Сушко — майстер народних художніх про­мислів, художник-декоратор, за­кінчила Тернопільський кооперативний коледж. Проте у справі виготовлення новорічних іграшок жінка вважає себе самоучкою. Зайнятись цим ремеслом її спонукав наплив дешевого пластиково­го ширпотребу з Китаю. Так народилися її авторські новорічні прикраси у вигляді казкових будиночків, кумедних снігови­ків та гномів, дивовижно розмальованих мухоморів.

Людмила Сушко
Людмила Сушко

— Для початку лампочку фарбую бі­лою акриловою фарбою, щоб скло не було прозорим, — розповідає Люд­мила. — Потім з матеріалу фоамірану, який має вдома кожна рукодільниця, вирізаю дрібні деталі. Прикріплюю їх за методом укладання черепиці. Одну зі смужок надрізаю, щоб зробити кучері для чарівних істот. Після цього формую для них шапочки та одяг. Ніжками сні­говикам та гномам служать розрізані навпіл пінопластові кульки. Усі деталі прикріплюю до лампочки гарячим кле­єм. Кожна іграшка має стрічку, щоб її можна було повісити як прикрасу на ялинку.

Далі майстриня береться за макіяж для своїх героїв. Для цього використовує власну косметику, тонкі пен­злики, дерев’яні шпажки.

 — Очі, ніс та рот сніговикові чи гному можу малю­вати чорною підводкою для очей, а щічки — помадою. Рум’янці розтушовую ватними паличками.

Щороку напередодні Різдвяних та Новорічних свят Людмила творчо «утилізує» сотні відпрацьованих лам­почок. Поповнювати запаси їй допомагають сусіди та знайомі. Коли бракує сировини, майстриня «команди­рує» свого чоловіка Дмитра на ринок у Тернопіль.

— Спробувати зробити іграшку з лампочки може ко­жен, — каже. — Ні для кого не відкрию секрету, що най­дорожча іграшка на ялинку — виготовлена власноруч. Закликаю усіх українців: зробіть собі новорічну іграшку з електролампочки!

Схожі новини