Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Мистецтво як творчий фронт великої війни за нашу свободу!»

У Львові 25 вуличних художників на 400 «квадратах» створюють мурал

Фото автора
Фото автора

25 художників зі всієї України протягом двох днів, 5 і 6 листопада, малюють мурал на стіні розміром 400 кв.м., що на території ТРК Victoria Gardens. Стінопис символізуватиме 25 областей України і те, як кожна з них бачить перемогу над ворогом.

Унікальний проєкт під назвою «Об'єднані перемогами» організували спільно мистецькі платформи Волонтерський проєкт «Для бійців від митців», «Фарбований лис», IT-компанія Sigma Software, благодійний фонд «Завжди Україна». Поки на 25 рівнозначних фрагментах, розташованих вздовж стіни, художники створюють тематичні сюжетні композиції, не байдужі мають змогу їх підтримати і відвідати артфестиваль. У суботу було проведено дитячі майстер-класи, а у неділю — святковий концерт. Впродовж двох днів усі охочі можуть долучитися до розмальовування військових машин та благодійного збору на позашляховик для 24 механізованої бригади.

Що це за фестиваль, журналістці «ВЗ» розповів куратор графіті-фестивалю «Алярм», куратор «Львівської вуличної галереї», засновник МО «Фарбований Лис» Тарас Довгалюĸ.

— Мистецтво — це творчий фронт великої війни за нашу свободу! Уже 8 років Україна відстоює своє право на свободу. Понад вісім місяців ми даємо шалений відпір окупантам. Бореться вся Україна. Формуються нові сенси, нові зв’язки, твориться нова історія, — каже пан Тарас. — Велика війна не зламала нас, а навпаки об'єднала проти спільного ворога. Мистецтво завжди стояло на цінностях свободи. Зокрема і вуличне мистецтво, без свободи вираження втрачає свою цінність. Ми вирішили запросити 25 вуличних митців з усіх куточків України, щоб вони розказали історію малих чи великих перемог, з яких складається непереможна країна. Вона велика, вона різна, але як показує час — вона сильна, яскрава, цікава і заслуговує показати себе. Ніхто так не відчуває свій край, як його уродженці, а тим більше митці, які розмовляють мовою форм, образів і кольорів. Ми створюємо візуальну мапу країни, робимо зріз актуальних сенсів через образність. Головна цінність фестивалю — експозиція образів з власними характерами і відчуттями.

— А кому належить ідея таким чином збирати кошти на автомобіль для 24-ї окремої механізованої бригади?

— Одним з ідейних натхненників є мистецька платформа Мистецтво.ua, яка була створена для того, щоб продавати полотна художників, а за виручені кошти придбати авто. Спочатку у торговому центрі організували двотижневу виставку, де було продано чимало авторських робіт. Зібрали чимало коштів, за які у Чехії придбали кілька машин. А тепер торговельний центр запропонував нам велику стіну із запитанням: що б ми могли корисного зробити з 400 «квадратами»? І ми вирішили організувати такий фестиваль, на який запросили 25 художників з усіх областей України, придумали концепцію, щоб кожен митець представив свій регіон. Кожен митець представлятиме власний регіон України, і таким чином висвітить актуальність та важливість кожного регіону у наших спільних перемогах. У результаті ми отримаємо смисловий зріз Візуальної мапи України, яка відобразить різноманіття української культури в єдиному просторі. І цей проєкт також націлений на збір коштів для авто нашим захисникам.

— За чиї кошти закупили фарби?

— Ми маємо кілька партнерів, які забезпечили для художників той необхідний мінімум — фарби, квитки на дорогу, готель і харчування.

— Художники попередньо з вами узгоджували — хто що малює?

— Ні. Ми не узгоджуємо нічого, бо працюють над муралом досвідчені професіонали. Ми знаємо кожного з них за їхніми напрацюваннями. Ці люди мають величезний досвід, адже багато років працюють у царині вуличного мистецтва.

— Яким чином збиратимете кошти на новий автомобіль?

— У торговому центрі є скриньки, а також вказано номери рахунків, куди можна донатити гроші.

Схожі новини