У Сумах ростуть теплолюби
У колекції сумчанина Владислава Пуліки 400 рослин майже 200 видів. Серед них — гранати, банани, ананаси, інжир, мандарини, лимони, апельсини, помело, лайми, манго…
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/476209/dereva.jpg)
Починалось усе понад десять років тому, коли старшокласник, добре простудіювавши теорію й придбавши необхідний посадковий матеріал, виплекав свій перший цитрус у горщику на підвіконні. Відтоді втратив спокій та поринув у хобі, яке поступово перетворилось на справу життя. Не маючи фахової освіти, аматор у зведеній три роки тому разом із батьком теплиці, окрім цитрусових, вирощує всілякі екзоти.
Владислав говорить, що опалювальний сезон теплиці площею 50 кв. м обходиться у 12 тис. грн. Має намір надалі вдвічі розширити розміри споруди закритого ґрунту.
— На Сумщині через суворий клімат важко перетворити згадане заняття на бізнес (адже потребує великих капіталовкладень). У мене — це радше хобі, — зауважує Владислав.
Плоди теплолюбів ніколи не вибувають зі столу ентузіаста. Може пригостити початківців, котрі купують саджанці, власноруч вирощені й прищеплені любителем-цитрусоводом. Кошти за реалізовані екземпляри дають змогу закуповувати нові рослини та утримувати теплицю. Зо два десятки осіб на місяць залюбки відвідують обійстя Пуліки. Цікавляться секретами вирощування, купують репродуктивний матеріал та плоди.
За період своєї діяльності молодий чоловік виконав тисячі щеплень, довів десятки саджанців до появи врожаю. Стартові ж екземпляри, завезені з закордоння, прищеплені, мають фітосанітарний паспорт. Проте на сьогодні у володіннях сумчанина залишилось небагато привізного.
— Аби досягти ліпших результатів, деякі сорти приживлював кілька разів: діждавшись плодоношення — починав заново, бо нові підщепи дають плоди, що смачніші, соковитіші, швидше дозрівають, а також стійкі до хвороб, — зауважує Владислав Пуліка. — Хочу, щоб якомога більше земляків вирощували екзоти, розуміли, що за бажання можна на підвіконні отримати заморські фрукти, якість яких не порівняєш із магазинними.
Садівник мріє в майбутньому готувати делікатеси із власних плодів помели, грейпфрутів, апельсинів та мандаринів. А для початківців пропонує кілька різноманітних новинок.
Наразі пан Владислав не уявляє себе без надцікавої справи, постійних спостережень та експериментів. Він залюбки ділиться секретами агротехніки на власному ютуб-каналі. І радіє, що в Сумській області вже є чимало його однодумців.
Світлана Малиношевська