Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Сумах ростуть теплолюби

У колекції сумчанина Владислава Пуліки 400 рослин майже 200 видів. Серед них — гранати, банани, ананаси, інжир, мандарини, лимони, апельсини, помело, лайми, манго…

Владислав Пуліка з неабиякою любов’ю доглядає «заморські» культури. Фото з відкритих Інтернет-джерел.
Владислав Пуліка з неабиякою любов’ю доглядає «заморські» культури. Фото з відкритих Інтернет-джерел.

Починалось усе понад десять років тому, коли старшокласник, добре простудіювавши теорію й придбавши необхід­ний посадковий мате­ріал, виплекав свій пер­ший цитрус у горщику на підвіконні. Відтоді втратив спокій та по­ринув у хобі, яке посту­пово перетворилось на справу життя. Не маючи фахової осві­ти, аматор у зведеній три роки тому разом із батьком теплиці, окрім цитрусових, вирощує всі­лякі екзоти.

Владислав говорить, що опа­лювальний сезон теплиці пло­щею 50 кв. м обходиться у 12 тис. грн. Має намір надалі вдвічі розширити розміри споруди за­критого ґрунту.

— На Сумщині через суворий клімат важко перетворити зга­дане заняття на бізнес (адже потребує великих капіталовкла­день). У мене — це радше хобі, — зауважує Владислав.

Плоди теплолюбів ніколи не вибувають зі столу ентузіаста. Може пригостити початківців, котрі купують саджанці, влас­норуч вирощені й прищепле­ні любителем-цитрусоводом. Кошти за реалізовані екземп­ляри дають змогу закуповува­ти нові рослини та утримувати теплицю. Зо два десятки осіб на місяць залюбки відвідують обійстя Пуліки. Цікавляться се­кретами вирощування, купують репродуктивний матеріал та плоди.

За період своєї діяльності молодий чоловік виконав ти­сячі щеплень, довів десятки саджанців до появи врожаю. Стартові ж екземпляри, заве­зені з закордоння, прищеплені, мають фітосанітарний паспорт. Проте на сьогодні у володіннях сумчанина залишилось небага­то привізного.

— Аби досягти ліпших резуль­татів, деякі сорти приживлював кілька разів: діждавшись плодо­ношення — починав заново, бо нові підщепи дають плоди, що смачніші, соковитіші, швидше дозрівають, а також стійкі до хвороб, — зауважує Владислав Пуліка. — Хочу, щоб якомога біль­ше земляків вирощували екзоти, розуміли, що за бажання можна на підвіконні отримати замор­ські фрукти, якість яких не порів­няєш із магазинними.

Садівник мріє в майбутньому готувати делікатеси із власних плодів помели, грейпфрутів, апельсинів та мандаринів. А для початківців пропонує кілька різ­номанітних новинок.

Наразі пан Владислав не уяв­ляє себе без надцікавої справи, постійних спостережень та екс­периментів. Він залюбки ділить­ся секретами агротехніки на власному ютуб-каналі. І радіє, що в Сумській області вже є чи­мало його однодумців.

Світлана Малиношевська

Схожі новини