Передплата 2024 «Добра кухня»

Щосезону тішить суниця

Черкащанка Валентина Руденко любов до рослин успадкувала від батьків, котрі вирощували плодові дерева і ягідники. Тепер вона продовжує родинну справу. Зокрема, плекає ожину, малину. Але найбільше уваги приділяє суниці садовій

У Валентини Руденко виростають великі й соковиті ягоди. Фото з сімейного архіву Валентини Руденко.
У Валентини Руденко виростають великі й соковиті ягоди. Фото з сімейного архіву Валентини Руденко.

Упродовж тривалого періоду жінка накопи­чила чималий досвід догляду за цією культурою, на відмінно опанувала се­крети розмноження. Спо­чатку вона купує репродук­тивний матеріал сорту, що сподобався, перевіряє його на стійкість до хвороб і шкід­ників, смакує першими пло­дами. Лише потім закладає грядку.

Уже багато років поспіль ранніми ягодами тішать сорти Хоней, Джолі та Біг-Бой, які урожаять раз на сезон. Вони морозовитри­валі, стійкі проти хвороб. Солодкими й ароматними плодами можна смакувати уже третьої декади травня. Така продукція підходить як для власних потреб, так і продажу (адже вирізня­ється високою транспорта­бельністю).

Є на ділянці й ремон­тантні сорти. Серед них виділяється Мурано. Пло­доношення триває з кінця липня до останніх днів ве­ресня (залежно від пого­ди).

Запорука успіху — пра­вильне садіння. За слова­ми пані Валентини, робити це можна як навесні, так і восени. Площу мульчують соломою, торфом, тирсою або сосновою хвоєю. Тоді за весняного висаджування довше зберігатиметься во­лога, а осіннього — росли­нам удасться успішно пере­зимувати.

Не варто забувати про підживлення. Ентузіастка проводить такий агрозахід не менше чотирьох разів за сезон, чергуючи мінеральні добрива з органічними.

Суничникам дошкуляють хвороби і шкідники. Частим «гостем» у них буває мали­ново-суничний кліщ. Спе­катися ненажер допоможе препарат Актофіт. А ось із грибковими недугами впо­раються фунгіциди Хорус та Свіч.

Якщо влітку рослини хво­ріли, то після збору врожаю необхідна обробка. Попере­дньо приберіть сухе та ста­ре листя, виполіть бур’яни. Лише тоді слід застосову­вати препарат Актара або Інтровір. А ще господиня радить напровесні скро­плювати рядки розчином залізного купоросу.

Протягом сезону Вален­тина Руденко використовує крапельне зрошування. А напередодні зими (до пер­ших заморозків) проводить вологозарядний полив (звісно, якщо суха осінь).

Оксана Бервін