Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У 5-тій поліклініці відкрився Центр психічного здоров’я

У комунальному некомерційному підприємстві «5-а міська клінічна поліклініка м. Львова» за підтримки Швейцарії за ініціативою проєкту «Психічне здоров’я в Україні» у партнерстві з міською владою м. Львова офіційно відкрито Центр психічного здоров’я

На урочистому відкритті був присутній представник посольства Швейцарії в Україні -  Петро Ільків, координатор проєкту «Психічне здоров’я для України» Орест Сувало. На відкриття також завітали представники МОЗ України, зокрема Ірина Хрущ та Яна Українська, а також Гайко Кьонінґштайн, лідер проєкту «Психічне здоров’я для України». Та почесні гості з мерії: Москаленко Андрій, перший заступник міського голови м. Львів.

Відтепер усі, хто потребує допомоги, зможуть отримати консультацію спеціаліста. Команда фахівців допомагатимуть людям з психологічними травмами, отриманими внаслідок пережитої трагедії, а також працюватимуть над збереженням та відновленням їхнього психічного здоров’я.

Відкриття Центру, де надаватимуть психологічну допомогу надзвичайно актуальне, адже з початком повномасштабної війни велика кількість українців отримали психологічні травми.

За даними опитування Gradus Research з 24 лютого 57% українців пережили травматичну подію, але лише 13% зверталися по допомогу до спеціаліста. 24% опитаних українців зазначили, що намагались впоратись з проблемою самостійно. І майже половина — 47% респондентів взагалі не шукали допомоги.

Наразі у Центрі при КНП «5 МКП м. Львова» працюватимуть 3 спеціалісти: психолог, лікар-психіатр та психотерапевт. Кожен з них має фахову освіту та солідний досвід роботи.

Усі фахівці активно працюють від початку повномасштабного вторгнення, надаючи допомогу постраждалим від війни, а відтепер будуть централізовано працювати у команді Центру психічного здоров’я.

Психолог Крусевич Наталія — спеціаліст першої кваліфікаційної категорії, за плечима якої 13 років роботи. Член Української спілки психотерапевтів. Також спеціалізується на когнітивно-поведінковій терапії, зокрема при розладах харчової поведінки.

Наталя Крусевич стверджує:«Причина поганого самопочуття часто може ховатися не в тому, що ми щось не те з'їли, чи у нас проблеми зі здоров’ям. Корінь проблеми може бути захований набагато глибше, а ми навіть не здогадуватимемось чому ж нам погано».

Наймолодший спеціаліст команди лікар-психіатр Вислоцька Ольга, але це не заважає їй успішно допомагати своїм пацієнтам ось вже декілька років. З 2018 року вона бере участь у конкурсі «Трускавецька школа психотерапії» за напрямком гештальт-терапія.

«Війна, на жаль, не тільки загострює старі травми, але й формує нові» — зауважує Ольга Вислоцька.

Островський Мирон — лікар-психотерапевт, член Української спілки психотерапевтів та Європейської асоціації психотерапії, найдосвідченіший у колективі, адже має стаж роботи 33 роки. Старший викладач кафедри спеціальної освіти і соціальної роботи ЛНУ імені Івана Франка.

«Навіть попри жахіття, які відбуваються навколо нас, не нехтуйте своїм психологічним та психічним здоров’ям. Часом наші травми дають про себе знати у зовсім неочікуваний спосіб, проте, якщо з ними системно працювати, можна знову повернутись до повноцінного, щасливого життя» — ділиться Мирон Островський.

Як зазначається в опитуванні Gradus Research переважна більшість респондентів, що пережили психологічну травму з 24 лютого — жінки, мешканці східної частини України та учасники бойових дій. Найбільш поширені симптоми: підвищений рівень тривожності, порушення сну та перепади настрою.

Цей матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки за підтримки Програми Уряду Великої Британії «Good Governance Fund», наданої від імені народу Великої Британії.Відповідальність за зміст цього матеріал, який необов’язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, UK aid або Уряду Великої Британії, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту № 7 201 2118C00001