Передплата 2024 ВЗ

«Термінатор» Арні

Актор, політик, підприємець Арнольд Шварценеґґер відзначає ювілей. 30 липня йому виповнилося 75 років

Колись він позував оголеним у низькопробних фільмах, а пізніше формував стійку екологічну політику Каліфорнії. Арнольду Шварценеґґеру 30 липня 2022 року виповнилося 75 років.

Таким був актор у молодості. Це фото він продемонстрував на кінофестивалі у Канні.
Таким був актор у молодості. Це фото він продемонстрував на кінофестивалі у Канні.

Він став мільйонером до 30 років, у 37 прославився після ролі в "Термінаторі", а в 56 – вирішив балотуватися на пост губернатора Каліфорнії.

У своєму першому фільмі 1969 року «Геркулес у Нью-Йорку» австрійський атлет більше позував, аніж грав. Сильний австрійський діалект раз у раз проривався. І спочатку Арнольда повністю дублювали. У «Довгому прощанні» Шварценеґґер отримав роль без діалогів - як охоронець лиходія.

У кульмінаційній сцені гангстер вимагає, щоб детектив Марлоу і всі охоронці в кімнаті роздяглися. Коли Марлоу пручається, бандити, що оточують лиходія, подають гарний приклад, знімаючи з себе одяг. Шварценеггер, попри його безмовний виступ, привертає увагу. Цікаво, що у фільмі Марлоу образився на кількох поліцейських і сердито вигукнув: "Я дзвоню Рональду Рейгану!" Тоді, на початку 70-х років, Рейган був губернатором Каліфорнії. Шварценеґґеру знадобилося ще кілька років, перш ніж він обрав інший напрямок своєї кар'єри і пішов стежкою колишнього актора Рейгана.

Прізвище Арнольда Шварценеґґера важко вимовляється. Та й сам актор зізнавався, що часто його писали неправильно. Перекладається прізвище з німецької, як "чорний орач". Щоб глядачі не акцентували на занадто складному прізвищі, актор починав зніматися під псевдонімом Арнольд Стронг.

Австрійський будинок, в якому жила сім'я Шварценеґґерів, колись належав члену королівської сім'ї. Коли аристократ залишав житло, поставив умову, що в цьому будинку можуть жити тільки представники двох професій – шеф місцевої поліції або лісничий. Густав Шварценеґґер, батько майбутнього губернатора, якраз був начальником поліції. У рідному будинку Шварценеґґера відкрили музей у липні 2011 року. Там зібрали колекцію скульптурних зображень колишнього культуриста, а також його особистих речей, серед яких і дитяче ліжечко. Потрапив до музею також мотоцикл з "Термінатора".

Актор і спортсмен, який є громадянином США з 1983 року, підтримував республіканців із середини 1980-х років. У 2003 році Шварценеггера обрали губернатором Каліфорнії. Протягом перших чотирьох років перебування на посаді він виступав проти одностатевих шлюбів, а також проти ідеї будівництва стіни між Мексикою та США. Екологічна політика була близька його серцю: 2006 року він підписав закон про обмеження парникового ефекту. Він розповів репортерам, що його дитинство, коли він ріс без водопроводу, зробило його екологічно свідомою людиною.

У березні цього року він знову втрутився у політику своїм відеозверненням, у якому став на захист українців. Його заклик був ще рішучішим. З підписом «Моїм російським друзям» опублікував 10-хвилинне відео із субтитрами російською мовою, в якому Арні назвав брехнею денацифікацію, засудив дії путіна та кремля і закликав російських солдатів виступити проти своїх командирів.

Сьогодні 75-річний «Термінатор» - батько п'ятьох дітей, дідусь, якого у 2019 році знову можна було побачити в кіно разом із комп'ютерним альтер его у «Термінаторі».

Шварценеґґер був одружений з племінницею 35-го президента Сполучених Штатів Джона Кеннеді – Марією Шрайвер. Однак 1 липня 2011 року жінка подала до суду заяву про розлучення, де йшлося про "невиправні розбіжності" з чоловіком. А в травні того ж року стало відомо, що актор є батьком дитини хатньої робітниці, яка пропрацювала в зірковій родині понад 20 років.

Шлюборозлучний процес зі Шрайвер тривав близько 10 років. У грудні 2021 року колишнє подружжя, врешті, змогло розділити спільне майно – на суму близько 400 мільйонів доларів.

З ексдружиною Марією Шрайвер.
З ексдружиною Марією Шрайвер.

Марія Шрайвер народила Арнольдові чотирьох дітей - дві доньки, Кетрін і Крістіну, та двох синів, Патріка й Крістофера. А хатня робітниця - позашлюбного сина Джозефа Баена.

Найімовірніше, він відсвяткує свій 75 день народження з веганським меню. Бо живе «залізний» Арні веганським життям уже багато років, і завдяки цьому почувається молодшим.

Арнольд тренується, попри поважний вік.
Арнольд тренується, попри поважний вік.

Схожі новини