Передплата 2024 ВЗ

Гінкго білоба додає сил

Уже впродовж двох десятиліть садів­ник п’є відвар із сухого листя

Для когось назва гінкго білоба знайома лише за надписами на етикетках препаратів, до складу яких входить рослина; інші вирощують це дерево на своєму обійсті та використовують цілющі властивості.

Саме так робить досвідчений са­дівник Зіновій Шалай зі села Гря­ди, що входить до складу Львів­ської міської територіальної громади. У нього вже понад 10 років ростуть два такі дерева (до речі, різної статі).

Про згадані рослини пан Зіновій ді­знався у свого товариша Степана За­ріцького. Згодом придбав вирощені з насіння саджанці.

За словами господаря, це невиба­гливі декоративні дерева, котрі здатні прожити близько 2 тис. років. Вони ви­тримують до 35°С морозу, тож можуть рости на всій території України. Причо­му тип ґрунтів значення не має.

Періодично Зіновій Михайлович про­водить поливи та підживлює своїх підопічних органікою (інші добрива не вико­ристовує вже понад 30 років).

«Кропиву, виполоті бур’яни чи ско­шену траву закладаю у бочку, заливаю водою, додаю М-препарату. Після збро­джування виходить натуральне добри­во, яким підливаю дерева, кущі, навіть обприскую по листі малинник», – розпо­відає Зіновій Шалай.

Гінкго виростає високим і розлогим. Тому ентузіаст періодично обрізає вер­хівку, формує крону. Ще ж підкреслює, що дереву потрібен простір (через його майбутні розміри).

У цього новосела – незвичне листя, що має форму віяла, причому розділе­ного на дві частини (лопаті). Прожил­ки розходяться від основи пластинки, наче промені. Плодоношення розпо­чинається аж через 20 років після са­діння.

Уже впродовж двох десятиліть садів­ник п’є відвар із сухого листя. У ньому містяться біологічно активні речови­ни, що дозволяють позбутися багатьох хвороб, мають потужні антиоксидантні властивості, підтримують серцево-су­динну систему тощо. Зелені пластинки стають сировиною для чаю, настоянок на спирті чи горілці. Завдяки їм вдаєть­ся покращити самопочуття.

«Для мене найприйнятніший метод – сушене перемелене листя, яке можна запити перевареною водою з ложкою меду (щоб краще засвоїлося). Також жую свіже зелене, – поділився секрета­ми пенсіонер. – Завдяки цьому почува­юся здоровим».

Окрім гінкго білоба, у саду пана Зіно­вія ростуть багато інших рослин – кизил, різні види горіхів (фундук, ліщина, во­лоський), малина, смородина тощо.