Передплата 2024 «Добрий господар»

Унікальне гінкго білоба

Гінкго білоба (гінкго дволопатеве) — дводомне дерево до 25 м заввишки, досягає віку 1000 років. Рослина походить із Китаю. Культивують її в ботанічних садах і парках як декоративну рослину. З лікувальною метою використовують листя і плоди. Препарати з листя гінкго білоба мають спазмолітичну, судинорозширювальну та бактеріостатичну дії

Гінкго білоба
Гінкго білоба

Експерементально й клі­нічно підтверджено, що вони прискорюють кровообіг у пе­риферичній та мозковій ді­лянках і сприяють постачан­ню кисню в них, причому не чинять жодної побічної дії, не впливають на кров’яний тиск, частоту серцевих скорочень та дихальних актів.

Призначають гінкго білоба як активатор судин за артері­осклеротичної ангіопатії, діа­бетичних пошкоджень судин із загрозою гангрени, за по­шкодження судин нікотином у запеклих курців, недостат­нього кровопостачання мозку, хвороби Рейно (спазми судин кінцівок), а також за бронхі­альної астми.

Особливе значення препа­рати гінкго білоба мають для людей похилого віку, тому що діють вони повільно, й дія довго утримується. Інших препаратів рослинного походження з та­кою дією немає. Про ці власти­вості листя гінкго білоба у схід­ній медицині не було відомо, його використовували як засіб від глистів і як репелент.

Ширше застосовувалося в китайській традиційній ме­дицині насіння: його вживали від кашлю, астми, туберку­льозу легенів (дія підтвердже­на і клінічно), від запорів і як седативний засіб. Зовнішньо — за деяких хвороб шкіри і як косметичний засіб (настій в олії або вині). Сік м’ясистої оболонки вживали від корос­ти. Підсмажене або варене насіння вживається в їжу, воно сприяє травленню, але вели­ка кількість може викликати отруєння. У Китаї сире насін­ня вважалося протиотрутою і канцеростатиком (експери­ментально не підтверджено).

Екстракт зі свіжого листя гінкго білоба входить до скла­ду багатьох препаратів, як вітчизняних, так і імпортних. Яким віддати перевагу, кра­ще спитати у свого лікаря. Як приймати? Відвар (15 г сухого листя на 200 мл води вари­ти 3 хвилини, настоювати 10 хвилин), пити тричі на день до третини склянки:

  • за склерозу судин мозку у людей похилого віку;
  • за венозної недостатнос­ті ніг;
  • за варикозного розши­рення вен;
  • за геморою.

Лідія Пшенична.