Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коли навіть вишиванка Степана Бандери допомагає армії

Кошти від відтвореної сорочки провідника ОУН – на бронежилети

Проєкт «Вишивка в одязі видатних українців» ще донедавна видавався на 30-ти сторінках. Тут і сорочка Лесі України, Михайла Старицького, Марії Заньковецької, Тараса Шевченка та багатьох інших. І до кожного портрета додається схема вишивки.

Одне слово, охоплено усю центральну і східну Україну і сорочки Івана Франка із західної частини України. А кілька днів тому з’явилася 31-а сторінка, присвячена вишиванці Степана Бандери.

Фото з Фейсбуку Вишивка в одязі видатних українців
Фото з Фейсбуку Вишивка в одязі видатних українців

Опікується цим проєктом вимушена переселенка з Донецька Тетяна Зез, викладач фортепіано, яка обожнює вишивку і відтепер мешкає у Львові.

- Мені зателефонувала директорка Музею Максима Рильського зі словами: «Таню, у Стрию є сорочка Степана Бандери», - розповіла журналістці «ВЗ» пані Тетяна. – Звісно, ми одразу ж поїхали до Стрия, але з’ясувалося, що це не сама сорочка, а єдина фотографія, на якій провідник ОУН у вишиванці. Це фото було зроблене на якомусь заході у 20-х роках минулого століття.

Степан Бандера у вишиванці
Степан Бандера у вишиванці

Оригінал цього фото за кордоном, здається, у Лондоні, а у Стрию – її копія. Ми збільшили це фото задля того, щоб була можливість прочитати схему вишивки.

Звісно, довелося учасникам проєкту докласти чимало зусиль, щоб відтворити схему до стовідсоткової точності. Команда масштабувала орнамент з фото, провела кольорокорекцію, знайшла ідентичні орнаменти відповідного часу і регіону. Окрім того, що видали нову сторінку у проєкті «Вишивка в одязі видатних українців», ще вишили першу сорочку. Це ручна робота, і першим, хто мав за честь її одягнути, став відомий історик, громадсько-політичний діяч Володимир В’ятрович.

Першим копію вишиванки одягнув Володимир В'ятрович.
Першим копію вишиванки одягнув Володимир В'ятрович.

А незабаром, за словами Тетяни Зез, відбудеться презентація саме цієї сорочки у Стрию.

- Ви на сьогодні вже пошили кілька таких сорочок?

- Сорочка, у якій сфотографований Володимир В’ятрович – його власність, оскільки він захотів її викупити. Ще одну сорочку ручної роботи у нас придбав Музей вишиванки. Ми передали офіційно схему Музею вишиванки, і разом з ними ми зробили акцію «Машинна вишивка. 100 сорочок». Кошти від проданих сорочок буде перераховано на бронежилети. Не знаю, скільки за ці гроші вдасться придбати «броніків», але задум у нас був такий: «вишиванка - духовна броня. Бронежилет - фізична броня».

- Тобто наступні сорочки будуть з машинною вишивкою?

- Так. Фактично, це третя сорочка, яка «пішла в люди». Франкову сорочку вишивають машинкою, а також сорочка Полуботка. От ми і подумали: варто зробити так, щоб сорочка Бандери була більш доступна за ціною для широкого кола людей.

- Скільки такі сорочки будуть коштувати?

- Перша серія буде продаватися за ціною 5 тисяч гривень. А оскільки ми продаємо видання «Вишивка в одязі видатних українців», то люди, які вміють вишивати, зможуть це зробити самі. Формат видання передбачає, що на одній сторінці йдеться про видатну особу, сорочку якої ми вишиваємо, а на зворотній частині даємо фото амбасадора у цій сорочці, і для вишивальниць – схему. Ці видання – у вільному доступі.

Схожі новини