Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Совині посиденьки

Ці птахи можуть оселятися навіть під куполами церков

Читачі нашої сторінки звикли до фотошедеврів з лона природи від Михайла Марківа. Якщо призабули, серія знімків із кумедними білками, у тому числі з тією, що тримає у лапках марку з потопленим російським кораблем, – то його робота. А сьогодні Михайло здивував нас новою творчою удачею. В його об’єктив потрапила ціла родина сов.

Живуть ці пухнастики, а точ­ніше, родина із чотирьох сов, у столичному житловому маси­ві “Новобіличі”, за якихось 300 метрів від дому, де мешкає наш автор. З балкона його помеш­кання видно багатостраждальну Бучу. Можливо, війна пригнала частину тварин під самісінький Київ. Ми бачили, що Михайло сфотографував у новобілицьких угіддях цапка козулі...

Багато сов – менше шкід­ників довкола нас. Орнітоло­ги з’ясували, що за день сова здатна вполювати 20 мишей, а за літо – до тисячі гризунів. За підрахунками фахівців, це до­зволяє вберегти від полівок до тонни зерна.

Зустріти сов можна у міша­них і хвойних лісах. Свої осе­лі вони облаштовують у дуплах старих лип, дубів, тополь, беріз, осик, верб. Можуть знайти собі притулок на горищах будинків. Траплялося, оселялися під ку­полами церков.

На відміну від інших птахів, літають сови майже беззвучно – шурхіт від помаху крил гасить м’яке пір’я. Це дозволяє крила­тим мисливцям непомітно під­крадатися до своїх жертв.

Дуже цікаво спостерігати за нічним життям сов. Саме вони наповнюють темну пору доби магічними звуками. Самці у шлюбний період приманюють подруг уривчастими позивними «ху-ху-хуу». Самка ж відповідає – «кувіі-кувітт!».

Читайте також: Марка з російським кораблем-потопельником сподобалася і вивірці...

Схожі новини