Передплата 2024 «Добра кухня»

«Привид Києва» постав на Закарпатті

Мисткиня Марина Поляк творить унікальні скульптури з… бетону

Побачила у соцмережах неймовірної краси паркові скульптури, створені жіночими руками. «Українка – берегиня» і «Привид Києва». Як з’ясувалося, це роботи 49-річної Марини Поляк з села Великий Раковець Іршавського району. З… бетону! І виготовляє їх за своєю власною технологією. Пані Марина не має спеціальної освіти, але за духом і майстерністю є мисткинею скульптури. Працювала продавцем. А творчістю займається з 2008 року.

Усе почалося з того, що чоловік Марини Поляк, який багато років працює інженером на будівництві, почав бідкався: у приватний будинок просили зробити велику скульптуру – рибу, оскільки господар мав ставки і хотів якось це позначити. Купити таку скульптуру було неможливо. І пані Марина вирішила допомогти чоловікові.

- Це була моя перша робота, яка прикрашає ставки досі, - розповіла журналістці «ВЗ» пані Марина. – Потім у мене з’явився мій магазин, але його довелося згодом закрити, бо любов до скульптури переважила.

- А як ви знали, яку пропорцію бетону і води чи інших матеріалів давати?

- Нічого не знала, але взяла до рук книги, у яких написано про грецьких скульпторів. Замінювала їхній гіпс бетоном, додавала морозостійкий клей. Спочатку, звісно, тикала, як кажуть, пальцем у небо, але згодом усе вдосконалювала.

- Робите спеціальні креслення?

- Ні, все робимо по малюнку. Можу зробити креслення для зварювальника, який робить основний каркас.

- Мабуть, почали отримувати багато замовлень?

- Так, трохи було. Мені допомагає моя донька Анжеліка. Я будую, а вона скульптуру «доводить до розуму» - розфарбовує, підтесує…

- Анжеліка, мабуть, закінчила інститут прикладного мистецтва?

- Ні, що ви? Це також її хобі, яке переросло у щоденне бажання творити. Анжеліка – хореограф.

- Які в основному виконували замовлення?

- Перша велика робота з донькою була у Берегівському районі. Ми декорували у єгипетському стилі аквапарк. Перед цим вивчали єгипетські письмена, брали до рук «Книгу мертвих», мусили зі всім добре ознайомитися, щоб часом не наробити якихось «проклять-заклять». Зробили барельєф і скульптури. А потім для лісгоспу у тому ж Берегівському районі ліпили ланей (олені). Ще для лісництва робили руки, що символізують оберіг природи. Багато робіт маємо у Рівному. Подорожуємо світом, тож наші скульптури є у Польщі – на Балтійському морі та Німеччині.

- Одна з останніх робіт – «Привид Києва».

- Перед війною моя донька була у Буковелі – ми мали на цьому курорті замовлення. Там зустрілася з нашим добрим приятелем Георгієм з Полтавщини, який уже 5 років мешкає у Польщі. 24 лютого Георгій нам зателефонував, що почалася війна, він «застряг» на кордоні, тож проситься кілька днів пожити у нашому будинку. Звісно, ми прийняли його з дружиною і маленькою дитиною. Нам всім було дуже тяжко прийняти реалії початку війни, не могли повірити. Щоб бодай трохи відволіктися думками, почали разом робити скульптуру – «Українку».

Ми усі вірили: як тільки закінчимо цю роботу, війна закінчиться. Використовували кожну вільну хвилину, щоб завершити скульптуру. А у мене ще є господарка – дві корови, свинка, кури… Все треба обійти, всьому дати раду, а далі знову бралася за бетон. Наступна наша робота – «Привид Києва».

Почалося бомбардування, ми бачили по новинах про його подвиги, і вирішили увіковічнити Героя. Цю скульптуру ми робимо для нашої школи, але працюємо над нею вдома. Довелося призупинити роботу над «Привидом Києва».

Георгій поїхав, а ми, почувши про злочини російських вбивць у Бучі, про те, як гвалтували і вбивали дітей, не могли заспокоїтися. Два дні я була у шоку, а потім попросила завідувачку нашого дитячого садочка дозволу, щоб зробити у садочку скульптуру – дівчинку з іграшковим ведмедиком і маленьким песиком. Бо ж відомо, що у Бучі вбивали не лише дорослих людей, дітей, а й собак. Два тижні тому скульптура була готова – дівчинка з прапорцем дивиться у небо.

Фото з особистого альбому Марини Поляк
Фото з особистого альбому Марини Поляк

Усі ці роботи, звісно, волонтерські. Це наш особистий вклад у нашу перемогу! Тепер будемо довершувати «Привида Києва». Нас дуже підтримують хлопці зі ЗСУ, підказують деякі деталі у формі льотчика.

[/socpost]

- Яка буде наступна робота?

- Нашими скульптурами зацікавилися чехи. Вони хочуть замовити у нас кілька робіт, а за виручені кошти маємо намір купити для наших захисників, які зараз під Ізюмом, автомобіль.

Читайте також: «Який півень стоятиме у Василькові, будемо обирати з громадою»

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень