Передплата 2024 ВЗ

«Українки мріють поїхати на море з чоловіками»

Як не втратити тур, заброньований перед війною?

Цьогорічний старт відпочинкового сезону у популярній Туреччині відбувся без українців. Через війну авіаперельоти з нашої країни неможливі... Як бути тим туристам, які забронювали літній відпочинок на морі ще до початку війни? Про це розповіла власниця туристичної фірми Оксана Гутник.

“Перший варіант такий же, який був запроваджений на період ко­відних обмежень – замороження коштів (у гривнях), які після нашої перемоги можна буде використати на інший тур. – каже пані Оксана. – Причому є нововведення – цю суму можна буде використати не лише на ту країну, до якої було забро­ньовано тур. Можна змінити країну відпочинку: замість Туреччини по­летіти у Єгипет, ОАЕ, Таїланд або до Болгарії... Ще варіант – ці кошти можна використати на будь-який туристичний продукт, який надає оператор (наприклад, екскурсійні тури по Європі автобусом. – Авт.)”.

Читайте також: росіянам не місце в турецьких готелях!

Другий варіант – витратити кошти раннього бронювання (як правило, це 20-30% від суми туру) на прожи­вання у готелі. А дорогу до курорту турист оплатить самостійно. Забро­нює собі авіавиліт з іншої країни Єв­ропи, наприклад, із польських Кра­кова, Варшави чи Катовіце. “Схема така – наш український оператор забезпечує туристу наземне об­слуговування, а турист собі окремо забезпечує транспорт, – веде далі Оксана Гутник. – Можна добратися до курорту автобусом чи власним автомобілем. Ще один варіант – роз­виваємо співпрацю з польськими туроператорами, аби організувати вильоти з аеропортів польських міст. Це актуально для тих туристів, які ще не купували турів на літо.

Оксана Гутник каже, українки чекають щасливого моменту, коли можна буде поїхати на море з чо­ловіками (через воєнний стан за­боронено виїзд за кордон чолові­кам призовного віку).

– Як прокоментуєте рішення найбільшого європейського туро­ператора TUI Tantur, який закли­кав турецький туристичний бізнес не поселяти росіян у готелях?

– Припускаю, із готелів росіян не виганяють, а просто анулюють заброньовані ними номери. TUI – TUI Tantur має власні готелі, які працюють за різними концепціями відпочинку. І уже давно вони хоті­ли відмежуватися від російського ринку. Наприклад, готелі, що пра­цювали за концепцією TUI-Blue були орієнтовані на європейсько­го туриста, а готелі за системою SUN&Fun – на українського й ро­сійського. Турки не зовсім відмов­ляться від російського ринку, бо він великий. Але якщо є тенденція розмежування туристів (тут відпо­чивають європейці, а тут росіяни), то це добре. Бо українці знатим­уть, у які готелі їхати, щоб там не було росіян.

Читайте також: Кому Стоунгендж, кому Ейфелева вежа...

Схожі новини