Передплата 2024 ВЗ

“Мама запропонувала віддати вишиванки нашим захисникам або сиротам”

18 вишитих сорочок Марія Данилик віддала на аукціон, що відбудеться у США

У Львові триває збір вишиванок (нових або в дуже хорошому стані) для аукціону у США. Збір триватиме до 5 травня.

За виручені кошти придбають необхідні речі та обладнання для захисників на передову. Про це повідомили у департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА. Одна з майстринь, яка не пошкодувала своєї роботи, 82-річна Марія Данилик. Про вишиванки своєї мами Марії Андріївни журналістці “ВЗ” розповіла її донька Анна Бельз.

- У моєї мами — дуже цікаве життя, - каже Анна Дмитрівна. - Мама народилася у селі Туркотин, що на Золочівщині, і дуже рано залишилася без матері. Їй тоді було лише два рочки. Батько незабаром вдруге одружився і привів до хати іншу дружину. Моя мама ніколи не скаржилася на другу маму, навпаки казала, що друга мама була дуже добра. Коли мамі виповнилося 14 років, пішла бавити чужі діти, а далі змушена була тяжко працювати.

Марія Андріївна сама навчилася шити, а вишивати вміла, як і кожна українська дівчина. Але у Марії це виходило особливо гарно — кожна вишиванка була новим твором мистецтва. Молодша сестра Марії Андріївни вишивала одяг для “заньківчан” і акторів тодішнього Театру юного глядача (тепер — Перший. - Г.Я.). Але роботи було так багато, що Марія Андріївна допомагала молодшій сестрі.

Марія Андріївна давно на пенсії. Щоб заповнити вечори, жінка знову взялася за вишивання. Створила кілька нових сорочок й інших виробів і сказала доньці: “Я б хотіла їх подарувати комусь. Нехай би люди тішилися”.

Щирість Марії Андріївни безмежна. Анна Бельз пригадує, як майстер приходив ставити жалюзі. Коли дійшло до розрахунку, Марія Андріївна, окрім грошей, подарувала чоловікові вишиванку. “Мамо, та я йому за роботу гроші заплатила”, - здивувалася донька, але Марія Андріївна сказала, що хотіла зробити людині подарунок. “Він ще колись буде мене згадувати”, - тільки й усміхнулася.

- А скільки загалом Марія Андріївна за життя створила вишиванок?

- Ой, навіть не беруся підрахувати. Дуже багато. Це ж не лише образи і сорочки, ще й був килим на стіну, покривало, рушники. 100, 200, 300... Не знаю, може, й більше. Мама вишиває дуже цікаво — низинкою. Я також вишиваю, бо мама мене навчила, але маю, на жаль, гірший зір, ніж у мами.

- А як з’явилася ідея віддати вишиванки на аукціон, що відбудеться у Сполучених Штатах Америки?

- Мама запропонувала віддати вишиванки або нашим захисникам, або сиротам. Я порадилася з помічницею керівника Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я Мирославою Полець, вирішили передати мамині вишиванки у США. Кошти, які буде виручено з аукціону, віддадуть на підтримку нашої армії, або ж закуплять необхідні речі на фронт. Думаю, там буде непогана сума, адже мама віддала 18 вишиванок.

Читайте також: «Коли побачила свою фотографію у церкві у Неаполі, була у шоку»

Схожі новини