Передплата 2024 ВЗ

Крісло з цвяхами, магнітний міст, оптичні ілюзії...

Щодня на екскурсії у музеї науки та інновацій приходять понад дві сотні дітей, серед яких чимало переселенців

У Львові відкрили Музей науки та інновацій (це проєкт Tech Startup School НУ “Львівська політехніка”, музею Малої академії наук України Києва та музею Цікавої науки Одеси), де представлено близько сотні інтерактивних експонатів. Як зазначив ректор НУ “Львівська політехніка” Юрій Бобало, тут відшліфовуватимуть наукові дослідження, які проводитимуть діти. “Основна аудиторія – школярі, з якими співпрацюватимуть найкращі інноватори Tech Startup School. Це місце цікавої науки для наших дітей”. Журналістка “ВЗ” відвідала музей.

У приміщенні, де раніше працю­вав коледж інфокомунікацій, розмі­щені наукові винаходи, які допомо­жуть дітям розвинути логіку, інтелект, а також розвантажити “настрій війни”. Що­дня Музей науки та інновацій відвідують понад дві сотні дітей (на період воєнного стану екскурсії безкоштовні, але потріб­на попередня реєстрація).

Директор Tech Startup School На­зар Подольчак сказав “ВЗ”, що місія музею – привернути увагу дітей до на­уки. “Спершу була ідея створити музей суто на базі Львівської політехніки. Але згодом домовилися з партнерами з Оде­си та Києва перевезти їхні експонати до Львова, бо робота їхніх музеїв призупи­нилася через війну, – наголошує пан На­зар. – Щодня у музеї проводять шість на­укових шоу з фізики, хімії. Дітей вчать, як відділяти ДНК з різних продуктів. Це ін­терактиви, що дозволяють захопити ди­тину наукою. Плануються нові курси, майстер-класи, дитячі лабораторії... Та­кож тут буде школа квадрокоптерів, шко­ла вивчення самохідних установок. Хоче­мо показати, що майбутній прогрес – за розумними людьми”.

Ціна одного наукового експоната – 100-200 тисяч гривень. Частину експо­натів подарували благодійники. Серед експонатів є багато тих, які Мала акаде­мія наук у Києві через воєнні дії пере­везла до Львова, – магнітний міст, стіл із головоломками, дзеркальне письмо, хрестики-нулики у 3D, гра «Зав’яжи шну­рок», «Єдине обличчя на двох», «Прозо­рий комп’ютер», «Стілець із цвяхами», квадратні колеса, магнітна рідка речови­на та настінні оптичні ілюзії.

Ви готові вмоститися на такий “гострий трон”?
Ви готові вмоститися на такий “гострий трон”?

Частину експозиції сформували си­лами Львівської політехніки та її підроз­ділу Tech Startup School. Це, зокрема, колиска Ньютона, міст Леонардо да Він­чі, інтерактивна пісочниця, інтерактивна підлога, в якій об’єднано сто ігор, екс­позиції архітектурних об’єктів культурної спадщини Львова…

Завдяки піску можна “моделювати” рельєфи землі.
Завдяки піску можна “моделювати” рельєфи землі.

Я вирішила присісти на експонат “крісло з цвяхами”. Назар Подольчак під­бадьорив: оскільки цвяхів багато і вони дуже близько один від одного та забиті на однаковій висоті, уся маса тіла рівно­мірно розподіляється на гострі предме­ти. Відтак можна зручно вмощуватися у стільці і не думати про біль. Але бажано не соватися на кріслі з боку у бік. Спершу ставлю на цвяхове крісло долоню, болю­чих відчуттів немає. Тоді сіла і не відчула жодного дискомфорту.

Серед експонатів – магнітний міст, який треба доукомплектувати вручну за­вдяки дрібним металевим предметам, та подвійний спуск. Суть роботи експона­ту “Подвійний спуск” – вгадати, яка з ку­льок швидше спуститься по доріжках до фінішу. Кульки можна розміщувати на паралельних доріжках на будь-якій від­стані. Правильна відповідь – вони доко­тяться до фінішу одночасно по доріжці у формі циклоїда (це крива, описана точ­кою колеса, яке котиться по прямій лі­нії). Відкриття цього явища фізики мало чимало практичних застосувань, але се­ред найпоширеніших – у XVII столітті це допомагало розв’язати проблему неточ­ності годинників на кораблях. Маятники годинників не рухалися рівномірно через змінні нахили суден, тому виникла по­треба у визначенні такої траєкторії руху маятника, яка була б незалежною від на­хилів кораблів.

Читайте також: «Рускій воєнний корабель, іди нах*й»

Схожі новини