Передплата 2024 ВЗ

"Поляки можуть забрати тварин на час війни або назавжди"

Львівська волонтерка Андріана Байло співпрацює з благодійними фондами у Польщі, які приймають тварин з гарячих точок

«Учора зі Львова до Польщі відправили 35 тварин – собак і котів, - повідомила журналістці «ВЗ» зоозахисниця Андріана Байло. – Польські благодійні фонди охоче їх приймають. Перевезти тварину за кордон можна навіть без документів. У Польщі тваринам не дадуть пропасти!».

Пані Андріана каже, що відправляє тварин до тих фондів, з якими має безпосередній зв'язок, яким довіряє, які зарекомендували себе і працюють на ринку близько 30 років. Зоозахисниця звертається до людей – не залишати тварин на вулиці!

Під Києвом розплідник роздавав тварин. Така сама ситуація у розпліднику на Кіровоградщині. Вони теж написали: «Якщо тварин не заберуть, їх усиплять…».

Фото поліції
Фото поліції

… До мене у шкільний чат надійшло повідомлення про те, що київський розплідник алабаїв закривається. Через війну неможливо прогодувати тварин. Собак безкоштовно віддають усім охочим. Якщо тварин не заберуть, їх доведеться приспати… Я запитала львівських зоозахисників, чи багато розплідників зараз закривається?

«Знаю, що розплідник під Львовом вирішив безкоштовно віддати усім охочим собак малих порід, серед них були шпіци, французькі бульдоги… Загалом, 60 собак. Усіх забрали за 1,5 години! Люди досі телефонують, - розповідає пані Андріана. - Під Києвом розплідник роздавав тварин. Така сама ситуація у розпліднику на Кіровоградщині. Вони теж написали: «Якщо тварин не заберуть, їх усиплять…». Я їм сказала, щоб вони подумали, як вивезти тварин до Львова, ми їх приймемо.

Пані Андріана зауважила, не раз бачила, що люди утікають з гарячих точок фронту, але своїх котів чи собак тягнуть зі собою. Проте бізнес розуміє, що не впорається з сьогоднішніми викликами.

«У Чернігів я буду відправляти знайомій волонтерці корм, бо її собаки уже кілька днів нічого не їдять»

«Я написала пост про те, що у мене є можливість вивезти тварин за кордон. До мене одразу звернулися львівські волонтери, які познаходили котів на вулиці. Очевидно, власники виїхали за кордон, а котів викинули на вулицю. Тварина дезорієнтована. Люди мені пишуть у приватні повідомлення, зокрема, з Києва – звідти є величезний запит, з Харкова, але у мене немає можливості забрати звідти тварин.

Фото поліції
Фото поліції

Ось у Чернігів я буду відправляти знайомій волонтерці корм, бо її собаки уже кілька днів нічого не їдять. А кошенята їли кільку, і захворіли. Вона багато позбирала котів на вулиці. Їх власники повикидали, зокрема, сфінксів. Сфінкси теж похворіли, бо не придатні для життя на вулиці».

«Тільки одного пуделька люди хочуть відправити на перетримку до Польщі. З Америки за ним прилетить донька власниці»

«Чи зможуть власники тварин пізніше забрати з Польщі своїх улюбленців, чи вони туди їдуть уже назавжди?» - запитую.

Фото поліції
Фото поліції

«Поляки можуть забрати на перетримку на час війни або назавжди. Тільки одного пуделька люди хочуть відправити на перетримку до Польщі. З Америки за ним прилетить донька власниці і забере його. Усі інші тварини їдуть до Польщі назавжди.

Якби волонтерам вдалося привезти тварин з Києва, Харкова, Чернігова – я б таких у першу чергу відправила за кордон. Але зрозуміло, якщо є вільний транспорт, вивозять у першу чергу людей».

«А чи дійсно на львівському вокзалі бігає багато покинутих тварин?» - запитую волонтерку. «Масово тварини там не бігають. Деякі люди роблять ажіотаж. Якщо є одна-дві тварини, їх волонтери одразу забирають. Було таке: в переносках стояли коти на вокзалі. Нашій волонтерці повідомили, що це хтось залишив. Вона побігла за ними. Вхопила тих котів. Люди почали кричати: «Поліція, злодії!». Люди просто поставили їх під стінкою, щоб вони нікому не заважали. І з боку собі сиділи…».

Фото поліції
Фото поліції

Читайте також: «Маю собаку з України, з якою можна домовитися навіть польською мовою»

Схожі новини