Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Жартую, що у нас відкрився новий гурток – плетіння маскувальної сітки»

Центр творчості дітей та юнацтва Галичини перетворився на центр допомоги біженцям

Майже усі школи міста Лева у час війни з російським окупантом перетворилися на пункти прийому допомоги біженців. Спортивні секції та гуртки також не стоять осторонь – допомагають усі, хто чим може. Відомий у Львові та далеко за його межами Центр творчості дітей та юнацтва з першого дня війни перетворився на центр допомоги біженцям.

Чим саме займаються у Центрі, журналістка «ВЗ» запитала у керівника музичної студії «Джерело» ЦТДЮГ, співака і композитора Назара Савка.

- Коли Надя (дружина Назара. - Г.Я.) вранці мене розбудила зі словами: «Нас бомбардують», я, певно, з годину не міг у це повірити і прийти до тями, - каже співак. – Організм так відреагував, що аж трусилися руки. Увімкнув телевізор і не міг повірити власним очам, що щось подібне може відбуватися у нашій країні. І ми почали планувати, як перетворити Центр творчості дітей та юнацтва Галичини на центр для біженців.

- Що робили насамперед?

- Почистили підвали, щоб було куди ховатися у випадку повітряної тривоги. Підвали у нас, до речі, дуже хороші, бо це сухе приміщення. Поставили водяні баки, облаштували туалет – сантехніки швидко і якісно спрацювали. І того ж дня ми вже мали повноцінне сховище. До нас почали їхати біженці – переважно діти.

- Все мирно і злагоджено?

- На жаль, була одна неприємна ситуація. Але усі решта сім’ї – виховані люди. Приїхали «айтішники» з Києва і навіть придбали для центру три «бошівські» пральні машини. Правда, ці люди не встигли скористуватися цими машинками, бо їх наступного дня забрали і розподілили по школах.

- Волонтерів не бракує?

- Вистачає і волонтерів, і студентів, і навіть наших вихованців. Люди сюди зносять продукти і одяг, дівчата то все фасують. Ми почали плести маскувальні сітки - облаштували у коридорах стенди і взялися до роботи. Львів’яни приносять тканини, а ми плетемо. Я навіть жартував, що у Центрі творчості відкрився новий гурток – плетіння маскувальної сітки.

До розмови долучилася в.о. директора ЦТДЮГ Надія Савко:

- Біля мене неймовірні люди. Коротко про сьогоднішній день. Діти малюють свій дім. Ніхто не плаче. Всі гуртуються. Люди, котрі примусово виїхали з домівок, вчать українську мову. Я пізнала співробітників з нової сторони. Ми всі змінилися. Тільки б не даремно…

Читайте також: «Робимо їжаки та сушимо овочі для волонтерської кухні»

Схожі новини