Улюблений кекс Лесі Українки
Чорниці для нього заготовляють на Світязі

25 лютого минає 151 рік від дня народження Лесі Українки. Цю пам’ятну дату особливо шанобливо відзначають на Волині. Тут Лариса Косач провела своє дитинство, написала свій перший вірш «Надія» та, живучи у мальовничому Колодяжному, взяла собі літературне ім’я Леся Українка. «На нашій рідній Волині» – так писала вона рідним, мандруючи світами. Бо завжди у серці, поезії та прозі зринали ті краєвиди, в яких малою зростала, де почала записувати фольклорні тексти та разом з мамою робила замальовки вишиваних орнаментів.
Волинь пам’ятає і любить Лесю. Її образ оживає на кожне Різдво, коли діти співають колядки, записані поетесою. З ними воскресає земля разом з веснянками та гаївками, що зібрала колись Леся Українка. Багато свого таланту та праці у те, щоб сьогодні популяризувати творчість поетеси, вкладає відома луцька співачка й дослідниця Тетяна Ціхоцька. Нещодавно вона втілила ще один грандіозний проєкт – з допомогою кондитерів відтворила… страви Косачів! Серед них й улюблений десерт Лесі Українки – англійський кекс.

Кондитерський виріб розробила засновниця кондитерської студії «Dolce story» з Луцька Світлана Скопюк. Вона авторка безлічі оригінальних рецептів, що полюбилися лучанам та гостям міста. Але кекс «Косачівський» – особлива гордість.
– Перечитавши листування між Косачами – сестрами Ізидорою та Лесею, рецепта самого не знайшли. Однак зберігся опис, що на Волині сім’я Косачів завжди робила заготовки з сушених чорниць і суниць, які використовували для випічки кексів та мазурок – це теж різновид здобної випічки, – розповідає кондитерка.
Але допомогли втілити задумане спогади письменниці та освітянки Оксани Стешенко. Вона розповідала: «Леся любила сама пекти англійський кекс і варити крюшон чи пунш. Перепис рецепта, за яким пекла Леся, не зберігся, а от Ізидорин записала Оксана Міяковська-Радиш. Своєрідність родинного перепису полягала у двох специфічних для волинського регіону інгредієнтах – сушених суниці та чорниці, на відсутність яких та в Америці нарікала».
Ягоди для «Косачівського» кекса заготовляють у лісах поблизу перлини Волині – озера Світязь. І виходить кекс неймовірно духмяний та смачний. Ним частують гостей «Лесиної світлиці» у Луцьку, про створення якої подбала авторка та засновниця Тетяна Ціхоцька. Чаювання в екскурсійній програмі – особливий ритуал пізнання Лесі Українки.
– Цей кекс став дуже популярним. Постійно його печемо і на замовлення, і на вітрину, – розповідає Світлана Скопюк. – А ще варимо кизилове варення, яке також любила Леся.
Читайте також: Леся Українка: невідомі факти про письменницю