Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Улюблений кекс Лесі Українки

Чорниці для нього заготовляють на Світязі

25 лютого минає 151 рік від дня народження Лесі Українки. Цю пам’ятну дату особливо шанобливо відзначають на Волині. Тут Лариса Косач провела своє дитинство, написала свій перший вірш «Надія» та, живучи у мальовничому Колодяжному, взяла собі літературне ім’я Леся Українка. «На нашій рідній Волині» – так писала вона рідним, мандруючи світами. Бо завжди у серці, поезії та прозі зринали ті краєвиди, в яких малою зростала, де почала записувати фольклорні тексти та разом з мамою робила замальовки вишиваних орнаментів.

Волинь пам’ятає і любить Лесю. Її образ оживає на кожне Різдво, коли діти співають колядки, записані поетесою. З ними воскресає зем­ля разом з веснянками та гаївками, що зібрала колись Леся Українка. Багато свого таланту та праці у те, щоб сьогодні популяризувати твор­чість поетеси, вкладає відома луцька співач­ка й дослідниця Тетяна Ціхоцька. Нещодавно вона втілила ще один грандіозний проєкт – з допомогою кондите­рів відтворила… стра­ви Косачів! Серед них й улюблений десерт Лесі Українки – англійський кекс.

Кондитерський ви­ріб розробила засно­вниця кондитерської студії «Dolce story» з Луцька Світлана Ско­пюк. Вона авторка без­лічі оригінальних ре­цептів, що полюбилися лучанам та гостям міс­та. Але кекс «Косачів­ський» – особлива гор­дість.

– Перечитавши лис­тування між Косачами – сестрами Ізидорою та Лесею, рецепта само­го не знайшли. Однак зберігся опис, що на Волині сім’я Косачів за­вжди робила заготов­ки з сушених чорниць і суниць, які використо­вували для випічки кек­сів та мазурок – це теж різновид здобної випіч­ки, – розповідає конди­терка.

Але допомогли вті­лити задумане спо­гади письменниці та освітянки Оксани Сте­шенко. Вона розпо­відала: «Леся любила сама пекти англійський кекс і варити крюшон чи пунш. Перепис ре­цепта, за яким пе­кла Леся, не зберігся, а от Ізидорин записа­ла Оксана Міяковська-Радиш. Своєрідність родинного перепису полягала у двох специ­фічних для волинсько­го регіону інгредієн­тах – сушених суниці та чорниці, на відсутність яких та в Америці нарі­кала».

Ягоди для «Косачів­ського» кекса заготов­ляють у лісах поблизу перлини Волині – озе­ра Світязь. І виходить кекс неймовірно духмяний та смачний. Ним частують гостей «Ле­синої світлиці» у Луць­ку, про створення якої подбала авторка та за­сновниця Тетяна Ці­хоцька. Чаювання в екскурсійній програмі – особливий ритуал піз­нання Лесі Українки.

– Цей кекс став дуже популярним. Постій­но його печемо і на за­мовлення, і на вітрину, – розповідає Світлана Скопюк. – А ще варимо кизилове варення, яке також любила Леся.

Читайте також: Леся Українка: невідомі факти про письменницю

Схожі новини