Передплата 2024 ВЗ

Бачить перспективу у праці на рідній землі

Молодий господар Андрій Шуховський зі села Теляжа Червоноградського району вирощує пшеницю, сою та гречку

За плечима 33-річного чоловіка – навчання у ліцеї ім. Героїв Крут і на юридичному факультеті Львівсько­го державного університету внутрішніх справ. Відтак 10 років працював у міліції та поліції. Окрема сторінка – служба в зоні АТО.

Згодом вирішив трудитися на землі, адже мав перед собою приклад батьків, котрі тривалий час фермерують.

Починав із двох гектарів поля, які отри­мав 2016 року як учасник бойо­вих дій. Пізніше створив власне фермерське господарство, ко­тре, за пропозицією дружини Наталії, назвали на честь сина Нестора – «АГРОНЕСТОР».

Син господаря Нестор змалку привчається до селянської праці. Фото з архіву Андрія Шуховського
Син господаря Нестор змалку привчається до селянської праці. Фото з архіву Андрія Шуховського

Тепер пан Андрій уже обро­бляє 80 гектарів. Шість із них – власні, а решту взяв в оренду у знайомих, родичів, бойових по­братимів. Торік придбав трактор та зерновий комбайн.

Ґазда вирощує пшеницю, сою, які дають хороші врожаї. Минулого сезону ще спробу­вав висівати гречку, котра вро­дила посередньо. Хоча надалі не думає відмовлятися від цієї культури, навпаки – збільшить під нею площу. А щоб дотрима­тися сівозміни, має намір, окрім зернових, висівати й ріпак та со­няшник.

Говорячи про агротехніку, гос­подар зазначає: «Я переконався, що класичний обробіток землі є найкращим для наших земель, адже дозволяє зібрати високі врожаї навіть за незначного вне­сення мінеральних добрив та за­собів захисту рослин».

Ентузіаст розглядає можли­вість добрати землі в оренду (зокрема, через аукціони), бо хоче розвивати ще й тваринни­цтво.

Як учасник АТО, Андрій Шу­ховський неодноразово брав участь в обласних та державних програмах із підтримки сіль­ського господарства.

До речі, він мав змогу виїха­ти до Європи, оскільки живе у прикордонному регіоні. Ще ж виграв «зелену карту», яка від­кривала шлях до США. Однак не скористався шансом. І зовсім не шкодує, що залишився вдо­ма, адже бачить перспективу у праці на рідній землі.

Читайте також: У Троїці народжуються крафтові сири

Схожі новини