Передплата 2024 «Добрий господар»

“Він сказав, що зробить доньці масаж. Що хоче її, як чоловік ...”

50-річного таксиста, який чіплявся до 16-річної дівчини під час поїздки, служба таксі заблокувала на рік

Звернула увагу на допис пані Галини у соцмережах про те, що її 16-річна донька замовила таксі відомого бренду. Їхала від «Ашану», що на Стрийській, до центру. Від страху дівчина аж заклякла, бо водій на Renault Megane наполегливо до неї «підкатував».

Дитина почула від 50-річного таксиста пропозицію зробити їй масаж, а ще він «хоче її, як чоловік». А після того, як він довіз неповнолітню пасажирку до місця призначення, знайшов її мобільний телефон у базі компанії і почав їй писати…

«Ти просто ще не знайома з такими старшими чоловіками, я можу бути в тебе першим», — таку пропозицію «познайомитися» почула моя неповнолітня донька від таксиста у Львові, — написала у соцмережах пані Галина. — Водій питав, куди вона така красива їде? На фотосесію? Фотограф тебе там не лише пофотографує…". І взагалі, він може десь зупинитися і сам її пофотографувати. Питав, чи вона любить масаж, бо він робить це чудово. Казав, що має її номер, подзвонить, щоб зустрітися, що вона викликає у нього бажання, як в чоловіка. На зауваження, що їй 16 років, відповідав, що от вона має можливість дізнатися чудовості «старшого чоловіка».

Такі «підкати», як виявилося, були не лише до моєї дитини. Жалівся, що якось дівчата поставили йому одиничку разом з поганим відгуком і його на день заблокували, відсторонили від роботи, але за що? Він же нікого не змушує, а лише пропонує масаж!

А наступного ранку цей водій написав їй у «Вайбер». Тобто спокійно собі, неправомірно, використав номер неповнолітньої, наданий компанії для отримання послуг перевезення. Перший порив — подзвонити йому і наговорити матюків. Другий порив — викликати того таксиста і надавати йому сковорідкою по голові… Але знову ж: що з того? Тому я зателефонувала на «гарячу лінію» МВС, де мені порадили написати заяву в будь-якому відділенні поліції. Так і зробила".

Я зателефонувала до пані Галини, аби запитати, чи їздить надалі цей водій? «Служба таксі заблокувала його на рік, — каже жінка. — Перед нами вибачились. Однак є інші служби таксі, куди він може піти таксувати… Коли я з ним спілкувалась через повідомлення, він писав, що „нічого такого страшного не казав, спілкувався по-людськи“. У нього є діти, внуки. Коли я його запитала, якби до його внуків чіплявся 50-річний дядько, йому би сподобалося? Відповів, що ні».

Я запитала пані Галину, чи сильно налякалась її донька? «Вона навіть боялась телефон взяти до рук! Ігнорувала усі його словечка. Мовчала. Хоча поїздка була доволі тривалою. Рук він не розпускав. Але весь час підморгував та заглядав на неї (дівчина сиділа позаду, і тільки чекала моменту, аби вибігти з машини. — Авт.). Донька їхала на фотосесію, була підфарбована, волосся мала накручене. Була гарно вбрана. Вона як тільки вийшла з таксі, одразу мені зателефонувала, чути було, що вона була у шоці. Він казав, що «вона йому подобається, і він хоче її як чоловік, і чи вона то розуміє?».

Коли почав говорити про масаж, вона сказала, що їй 16. А він відповів, що «ти просто не знаєш старших чоловіків, я можу бути першим». А коли він зранку написав їй у «Вайбер», я зрозуміла, що таки треба звертатися у поліцію. Це вже переходить усі межі. Я написала заяву, надіслала їм усі скріни.

Мені у приват написало декілька жінок, які стикалися з подібною ситуацією у підлітковому віці. Одна жінка розповіла, що її таксист зґвалтував. Вони не знали, як себе поводити. Не розповіли про це батькам. Живуть весь час із цим страхом. Це не дурниця. І не треба боятися. Кожна людина має оберігати власні кордони, і ніхто не має права їх порушувати".

А тим часом…

«Кожна четверта дитина в Україні є жертвою сексуального насильства»

В Україні вперше провели дослідження на тему «Сексуальне насилля в Україні. Від усвідомлення до захисту». Опитування проведене агенцією Fama на замовлення та у співпраці із Центром гідності дитини УКУ.

За інформацією фахівців, кожна четверта дитина в Україні є жертвою сексуального насилля. Як розповіла журналісту «ВЗ» керівниця Центру гідності дитини Христина Шабат, під час репрезентативного дослідження опитували осіб зі всієї України. Ми отримали 22% тих, що пережили сексуальне насилля ще до 18 років, і 4% - тих, які пережили зґвалтування до 18 років.

— Є конкретний випадок, коли таксист чіпляється до неповнолітньої дитини. Як діяти у таких випадках?

— Викликати поліцію! Ми такі ситуації пропускаємо, ніби-то нічого не сталося тощо. А чим більше буде зареєстровано таких випадків, тим краще. Крім того, дітей треба навчити казати «Ні». Чітко. Без зайвих емоцій. Треба, щоб і батьки розмовляли з дітьми на тему сексуальної освіти, і так само вчителі. Має долучатися до цього і Церква.

Читайте також: «Не кажіть дітям „перчик“, „пиріжечок“, говоріть: пеніс, вагіна, вульва»

Схожі новини