Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Заробітчани «скинулися» на сільський фонтан

Хтось із краян приносив 100 гривень, а хтось – 200 євро

Село Жуків, де свого часу творив знаменитий письменник Богдан Лепкий, віднедавна має ще одну точку притягання. Нею став фонтан із восьмигранною чашею, триметровими струменями води та нічною різнобарвною підсвіткою. Рушієм цієї ідеї був призначений у лютому сільський староста Роман Колісник, колишній освітянин і працівник «Укрнафти».

— Якось ми побачили розроблений у 70-х ро­ках за ініціативи тодішнього голови колгоспу Михайла Недільського генеральний план розвитку Жукова, — розповідає кореспонденту «Ви­сокого Замку» пан Роман. — Проєкт передбачав спорудження фонтана. Втілити цей задум тоді не вдалося. Давню мрію вирішили реалізувати тепер. Місце у центрі села якраз надається для цього: поруч — школа, Будинок культури, адмін­будинок, торговий центр, ресторан, пам’ятник Богдану Лепкому…

Підключилися земляки-заробітчани із за­кордону. На «будову року» люди не скупилися: хтось із незаможних селян приносив 100−200 грн, хтось не шкодував і 200 євро, зароблених у чужині. Сільськогосподарське ТзОВ «Крона» переказало 40 тисяч гривень. Зібрали 106 ти­сяч. Допомагали і матеріалами — несли з дому арматуру, мішок цементу, привозили щебінь, бруківку, підсобляли власним транспортом. Форсунки для фонтана замовляли аж у Харкові.

Аби сільський фонтан був ошатнішим, невдо­взі його вберуть у мармурову плитку, оснастять музичним супроводом. Хотіли, щоб мелодії зву­чали із радіо, але відмовилися від цієї ідеї: у Жу­кові «тягне» лише російськомовна «Пятница»…

Коли біля десятої години ночі фонтан запус­тили у тестовому режимі, на «подію подій» при­бігали подивитися всі — і бабці, і дідусі, і діти у піжамах. Біля новобудови облаштовано лавоч­ки, декоративні світильники. Тут фотографу­ються весільні пари з гостями. Війт задоволено каже нам: «Колись у Жукові казали: зустрінемо­ся біля магазину. Тепер: «Побачимося біля фон­тана…».

Читайте також: «Своїми силами все робимо. Тому обрали сучасний проєкт, із 25-метровим басейном»

Схожі новини