Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пара з Нігерії на пологи поїхала до Луцька

Тут хочуть і дитину охрестити, і жити

Інтернаціональними шлюбами сьогодні не здивуєш. Як і тим, що у пологових будинках України народжуються діти різних рас від батьків з різних країн світу. Луцьк — не виняток. Тут народжують громадянки Польщі, Росії, українські дружини італійців… І от уперше до обласного центру Волині приїхала народжувати пара з африканської Нігерії. Це були партнерські пологи — тато мав «приймати» немовля.

Щаслива пара, що днями ста­ла батьками, — Рафіат Аніке та Даніель Фоджілі. Йому — 30 ро­ків, їй 28. Обоє з багатодітних родин, виховувалися у юрбі братиків-сестри­чок. Побралися торік. Коли Рафіат вже носила маля під серцем, стала сту­денткою Ужгородського національно­го університету. Її чоловік теж студент — 4-го курсу. Обоє вивчають економі­ку. Рафіат здобувати знання було лег­ше, адже вона має вищу економічну освіту — диплом своєї країни.

— Даніель мені багато хорошого розповідав про Україну, — каже Рафіат. Розмовляємо англійською — ні україн­ської, ні російської вона не знає. Тому співбесідників у пологовому будинку для неї обмаль, здебільшого обміню­ються фразами через онлайн-пере­кладач. Але усім дуже задоволена. «Я усіх люблю», — цю фразу повторює не один раз.

Навчання в Ужгороді проводилося дистанційно, тож донедавна Рафіат була ще у Нігерії.

— Народжувати планували вдо­ма, але щось змінилося? — цікав­люся в жінки.

— Ні, — відповідає Рафіат, усміхаю­чись. — Я відразу готувалася, що на­роджуватиму в Україні. А от поло­говий будинок шукала довго. Маю чудову подругу, яка вплинула на мій вибір. Ми розглядали різні варіанти, а зупинилися на лікарні у Луцьку.

Подруга Рафіат — лучанка, дружи­на найкращого товариша Даніеля. Той давно закінчив в Україні навчання й працює на іноземну компанію (дис­танційно). Живе пара у Луцьку. «І ми з Даніелем і з нашим синочком виріши­ли жити тут», — каже Рафіат.

Подружжя готувалося до партнер­ських пологів. Приїхали заздалегідь. Поки пологи не почалися, Даніеля відпустили додому. Але не поспішав нікуди йти, а намотував кола під ві­кнами пологового, хвилюючись, як там його кохана… Лікарі зазначають: коли настав час пологів, чоловік ста­ранно виконував усі рекомендації, щоб полегшити дружині біль. А потім неймовірно хвилювався, коли йому повідомили, що мусять терміново класти Рафіат на операцію.

Завідувачка пологового відді­лення Марія Ярош пояснює: «Ке­сарів розтин — це було вимушене рі­шення. Так буває, що жінка йде на природні пологи, а в процесі апарату­ра показує, що з дитинкою може ви­никнути проблема. У їхньому випадку маля оповилось пуповинкою, тож ін­шого варіанта не було.

На щастя, все минулося добре — хлопчик народився здоровим. Мав вагу 3400 грамів, зріст 51 сантиметр. Мама почула його плач, адже кесарів розтин робили не під загальним нар­козом. Перше, що сказала, — це ліка­рю «дякую»!

Нині пара готується до хрестин ма­ленького Раймонда, які мають відбу­тися у луцькій церкві.

Читайте також: Свій дім збудували як Одіссей — навколо дерева

Схожі новини