Передплата 2024 «Добрий господар»

Цесарки – санітари обійстя

Випущені на прогулянку птахи «зачищають» територію від черв’яків

Цесарки вважаються окрасою обійстя, високо цінуються за делікатесне м’ясо, дієтичні яйця та декоративне пір’я. Від­дана шанувальниця цієї птиці — жителька села Лопавшого Демидівської громади Дубенського району Галина Марти­нюк.

Утримувати простіше, ніж гусей чи качок

Поблизу оселі господині по­важно розгулюють «чубаті» пта­хи, загорнуті у невеличкі мішку­ваті сріблясто-сірі шинельки, і красуються своїми червоно-бі­лими сережками. Привіз їх син із Луцька.

— Я відразу полюбила цих пернатих, яких за зовнішній ви­гляд називаю сільськими інте­лігентами, — зізнається жінка. — Вони літають, нерідко всіда­ються на гілках найвищих де­рев. Де б не опинилися, завжди повертаються додому. Чудово уживаються з курми та індич­ками. Правда, дуже полохли­ві: помітивши когось чужого, збиваються у гурт і піднімають ґвалт.

У згаданих особин надзви­чайно розвинутий інстинкт са­мозбереження. Щойно виходжу на подвір’я, вони «вітаються» незвичним багатоголоссям, як в Африці.

Пані Галина каже, що цесар­ки скороспілі, добре відгодову­ються, набираючи до двох кіло­грамів ваги.

— Моїх підопічних утримува­ти простіше, ніж гусей чи качок, — зауважує пенсіонерка. — Це­сарки не бояться літньої спеки або зимових холодів, мають вроджений імунітет проти ба­гатьох інфекційних недуг, тому рідко хворіють. Не виникає жод­них проблем і з кормом — охо­че їдять кукурудзу, картоплю, будь-яке насіння.

Фото автора
Фото автора

За словами Галини Олексіїв­ни, сама назва пернатих гово­рить про те, що вони — цісарські, тобто царські. А це значить, що дарують вишукану продукцію.

М’ясо низькокалорійне, на­сичене цінними амінокислота­ми, за смаком нагадує дичину, особливо корисне дітям та ва­гітним жінкам. Яйця ж гіпоалер­генні, містять більше вітаміну А, ніж курячі. Завдяки міцній шка­ралупі можуть зберігатися в хо­лодильнику близько половини року.

Збирають шкідників

Пані Галина наголосила: це­сарки дають їй щось важливіше, ніж м’ясо та яйця.

— Випущені на прогулянку птахи «зачищають» територію від черв’яків, слимаків, коло­радських жуків, комах, павуків, гусениць, сарани, попелиць, — каже ґаздиня. — Раніше мої грядки зазнавали нашестя шкідників. Після появи цесарок ця проблема зникла. «Прочісу­ючи» територію, вони не псують городину, не розгрібають зем­лю, як кури. То команда чудових санітарів обійстя.

Згадані пернаті позбавлені інстинкту висиджування потом­ства. Тож Галина Олексіївна під­кладає яйця під курку, яка виво­дить жовторотиків.

Односельці з цікавістю див­ляться на незвичних птахів, роз­питують про секрети догляду. Можливо, так у селі з’явиться нова мода — тримати царську птицю.

Читайте також: Яйце цесарки набагато міцніше, ніж куряче

Схожі новини