Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Раки просять спокою до середини вересня

У ріках та водоймах Львівської області заборонено ловити раків

Але не з причини якоїсь загрози здоров’ю любителям споживати цей делікатес, а тому, що ті… линяють, або, іншими словами, змінюють «одежину». Про це повідомляє Управління державного агентства рибного господарства у Львівській області (Львівський рибоохоронний патруль). Термін заборони — із 1 серпня до 15 вересня поточного року.

Пов’язано це із природним процесом, коли у цей час від­бувається заміна всього хіти­нового покривутіла рака. Разом з тим оновлюються і зябра, а також травні органи цього річкового мешканця. Період линьки припадає на літні мі­сяці, по теплій воді, причому більш молоді раки змінюють свій панцир набагато частіше, ніж старші особи­ни. На першому і другому році життя рак здатний змінювати свій «одяг» кілька разів. Линяють раки не в нірках і укриттях, а на відкритій території, де скидають старий затверділий покрив та вкриваються новим. Цей процес може тривати від 10−15 хвилин до ці­лої доби.

До цього під старим твердим у рака утворюється нове м’яке покрит­тя, і доки воно не затвердне, він рос­те у довжину. Період же затвердіння панцира після линьки триває 1−1,5 місяця. Саме тоді раки дуже вразли­ві перед річковими хижаками, які в пошуках їжі люблять прогулюватися поблизу річкового дна і линючий рак може стати для них легкою здобиччю, якщо не встигне швидко сховатися в норі. Тому, як стверджують науковці, з сотні особин може залишитися лише близько десятка екземплярів. Помі­нявши хітиновий покрив, рак деякий час намагається провести у своєму притулку: чекає, коли зміцніє і як слід затвердіє його панцир.

Через свою малорухливість та природну незахищеність раки під час линьки також є легкою поживою й для браконьєрів. Ось чому вони потребу­ють охорони та захисту.

Ловля раків у період линьки тягне за собою адміністративну відповідаль­ність (ч. 3 та 4 ст. 85 Кодексу України про адмінпорушення) у вигляді штра­фу від 340 до 680 гривень, а також — відшкодування збитків за кожного спійманого рака — по 25,5 грн.

Читайте також: Мрієте про зятя? Купіть йому черепаху!