Передплата 2024 «Добра кухня»

Морська вода позбавить синдрому «вічної втоми»

У морській воді міститься понад 130 мікро­елементів та мінеральних сполук

Для великої кількості людей поняття «відпустка» міцно асоціюється із перебуванням на морі, без якого відпочинок від роботи, домашніх справ, загазованої міської атмосфери не вважається повноцінним. З цим важко не погодитися, оскільки на морському узбережжі не тільки відмінно відпочивається, а й з’являється унікальна можливість оздоровити весь організм.

Вчені підрахували, що в морській воді міститься понад 130 мікро­елементів та мінеральних сполук, які чудово впливають на опорно-руховий апарат. Тому відпочинок на морі часто рекомендують особам, які страждають від захворювань суглобів та хребта. Хоча вплив кожного мінералу залежить від ста­ну конкретного організму, тобто воно ін­дивідуалізовано.

Морська вода служить свого роду ка­талізатором метаболізму в організмі. За­вдяки їй активізуються обмінні процеси в клітинах, поліпшується їх стан. Все це зміцнює серцево-судинну систему, по­кращує кровообіг, паралельно сприяючи зменшенню частоти серцевих скорочень і нормалізації артеріального тиску. Не випадково санаторно-курортне лікуван­ня біля моря лікарі прописують пацієн­там, у яких діагностовано захворювання, пов’язані з ішемією (кисневим голоду­ванням) головного мозку. А поліпшення обмінних реакцій у поєднанні з плаван­ням є справжньою підмогою для повних людей — зайві кілограми почнуть танути на очах.

Після відпустки на морі людям краще працюється, вони практично не хворіють, та й у цілому продуктивність праці на ви­соті. Це пояснюється тим, що морська вода і повітря біля моря підвищують іму­нітет організму, людина стає стійкішою до дії різних недуг. У морській воді міс­титься йод, який сприятливо впливає на щитовидну залозу та її здатність до ви­роблення життєво важливих гормонів. Завдяки йому поліпшуються реологічні властивості крові, в ній знижується рівень холестерину, що теж позитивно впливає на мозковий кровообіг, усуваючи ішемію його тканин і підвищуючи концентрацію уваги, пам’ять.

Постійна круговерть на роботі і вдома супроводжують людину повсюди. Нерідко вони провокують виникнення так званого синдрому хронічної втоми. Відпочинок на морі може стати надійним заслоном пе­ред таким розвитком подій. Відпускник повертається додому зміцнілим, у гар­ному настрої, повний сил та енергії. При­чому цьому сприяють не тільки купання, а й прості прогулянки по воді біля берега. Вони ж активують рефлекторні точки на ступнях (адже на дні є пісок і камінчики), не кажучи вже про тренування м’язів ніг, сідниць і навіть преса.

Морське повітря теж творить чудеса з нашим здоров’ям — завдяки вмісту в ньому випарів морських солей. При вдиху їх мікрочастинки потрапляють безпосе­редньо на слизові носа, бронхів і легенів, сприяючи очищенню і поліпшенню функ­цій названих органів.

За наявності у людини хронічних за­хворювань лікарі рекомендують бувати на морі не тільки в сезон відпусток, а й у будь-яку пору року, оскільки морське по­вітря цілюще не тільки влітку, а й взимку.

Клімат морських узбереж надзвичай­но унікальний. Чистота і свіжість повітря, високий вміст солей та озону разом із ласкавим морем і сонцем є прямим по­казанням до профілактики та лікування багатьох серйозних недуг, таких, як:

  • Цукровий діабет. Чимала кількість санаторіїв, що спеціалізуються на ліку­ванні ендокринних захворювань, не ви­падково розташовуються на морському узбережжі. Пацієнти з цукровим діабе­том, захворюваннями щитовидної та ін­ших ендокринних залоз відмінно віднов­люють здоров’я в таких закладах.
  • Захворювання дихальних шляхів. Багатьох людей мучать алергічні реакції, що супроводжуються чханням і кашлем, хвороби носоглотки. Інші скаржаться на слабкі легені, які з легкістю підхоплюють будь-яку інфекцію. Для таких категорій пацієнтів відпочинок і лікування на морі стануть справжнім порятунком.
  • Проблеми з дітонародженням. Ще здавна лікарі рекомендували жінкам, які не могли завагітніти, їхати «на пів­день», тобто на море. Сучасні досліджен­ня підтверджують сприятливий вплив морського клімату на функцію яєчників. Вона в результаті посилюється, що, сво­єю чергою, покращує процес запліднення яйцеклітини.

Читайте також: Місто з найкрасивішим університетом і найгіршою бруківкою

Схожі новини