Передплата 2024 «Добрий господар»

«Комариному» сезону покладуть край!

Завдяки українській розробці, яка вже вразила своїм ефектом цілий світ

На українському Поліссі «комариний» сезон у розпалі. Що вже «печуть» у цьому році! Спасу від них нема ні у містах, ні в селах… Не пощадили навіть відомого мандрівника (й свого «однофамільця») Дмитра Комарова. Коли той знімав передачу про Волинь, його так погризли ці кровопивці, що обличчя аж здуло… Є чимало народних способів, як вберегтися від цих комах. Але на сьогодні найнадійнішим у світі є унікальний пристрій для відлякування комарів. І винайшли його українці!

Мова про розробку ко­манди молодих вчених із Херсона. Їх консуль­тували науковці Херсонського державного та Херсонського державного аграрного універ­ситетів. Про комарів ті зна­ють багато, адже їхній край теж вподобали комарики… У відповідь на атаки крилатих кровопивць молоді науковці створили для них цікаву при­манку-убивцю. Розробка вже перемогла на інвестиційно­му конкурсі в США. Її обрали з-поміж 200 проєктів.

Зовні пристрій схожий на ме­талеву тумбу заввишки трохи більше метра. Здалеку її мож­на легко сплутати зі звичайною сміттєвою урною. Проте самкам комара (а саме вони нас куса­ють) байдуже, який вигляд має ця залізяка. Головне, що саме вона стає для них мішенню для нападу. Чому? Бо та «дихає», ви­діляючи вуглекислий газ, а та­кож має тепло та запах плоті, як людина. Тобто подає сигнал кровопивцям, що вона — «їстів­ний об’єкт», з якого можна ви­смоктувати кров. І тільки комахи підлітають до приманки, вона їх засмоктує!

Ефект від використання при­строю настає відразу. За три тижні він спроможний повніс­тю звільнити від комарів тери­торію величенького приватного подвір’я чи літнього майданчика кафе або ж ресторану. Від кро­вососів не залишиться й сліду. Причому не лише комарів — та­ким чином можна позбутися ба­гатьох комах.

Пристрій має автономну сис­тему живлення, тому його мож­на використовувати цілодобово і навіть брати зі собою на при­роду. Його можна встановлю­вати в офісах, лікарнях, готелях, на фермах і навіть у парках! Го­ловна перевага в тому, що він безпечний для людини (це під­тверджено відповідними сер­тифікатами) і не завдає шко­ди довкіллю. А також запобігає поширенню небезпечних хво­роб, які переносять комахи. А це особливо актуально для Ямай­ки, США, Індії, Пакистану, Італії, Сингапуру тощо.

Виявляється, у світі існує 2500 видів комарів! Ці крово­пивці знайдені у понад 100 кра­їнах світу. Добряче дошкуляють і тваринам, і людям. Статисти­ка свідчить, що комарі вбивають більше людей, ніж усі інші тва­рини разом!

А поки вчені шукають нові способи боротьби з цими ко­махами, природа втілює свої. Зокрема, на Волині, на озері Рогізне Національного природ­ного парку «Прип'ять-Стохід» Любешівської громади Камінь-Каширського району, науков­ці нещодавно виявили рідкіс­ну рослину, яка їсть комарів та дрібних водяних тварин. Це альдрованда пухирчата, як її називають по-науковому. Не має кореня — плаває на поверх­ні води і постійно «перекусує» крилатими вампірами. Лист­ки цієї рослини вкриті волоска­ми — вони й затискують пискля­ву здобич.

Схожі новини