Передплата 2024 ВЗ

Хочеш жити? Кидай курити!

Якщо припините курити сьогодні, збільшите тривалість свого життя як мінімум на 10-15 років

Щогодини 10 українців помирають від хвороб, пов’язаних із тютюнопалінням. За рік — це понад 85 тисяч людей. Це більше, ніж померлих від СНІДу, у результаті ДТП, вбивств та самогубств… разом узятих!

Тож якщо ви перебуваєте у полоні цієї шкідливої звички, варто замислитися над тим, щоб нарешті стати вільним. В останні два роки ми живемо у непро­стий час — час пандемії Covid-19. Оскільки коронавірус вражає передусім легені, це змусило багатьох курців у світі замисли­тися над тим, якої шкоди вони свідомо за­вдають своєму здоров’ю. Мета цьогорічної кампанії ВООЗ під назвою Commit To Quit («Зобов'язуюся кинути») — допомогти 100 мільйонам людей в усьому світі відмовити­ся від тютюну. Україна також долучилася до цього руху, щоб допомогти своїм громадя­нам звільнитися від тютюнової залежності. Погрози чи згадки про негативний вплив на здоров’я — це не завжди ефективно, а от непряма дія, яка може бути «запакована» у державну політику, у рекламне та акцизне регулювання, — все це сьогодні, мабуть, чи не найбільше впливає на поширеність тю­тюнопаління.

Про це йшлося на брифінгу, організова­ному громадською організацією «Життя» спільно з Бюро ВООЗ в Україні і Центром громадського здоров’я України.

«В Україні курить кожен п’ятий дорослий. Це вже краще порівняно з попередніми де­сятиріччями — за цей період кількість курців зменшилася на 20%. 2/3 українців (64%), які курять, виявляють бажання кинути. Для цього необхідно створити сприятливе середовище, забезпечити підтримку, зокре­ма регуляторну», — зазначив голова пред­ставництва ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт, нагадавши про комплексний антитютюно­вий законопроєкт № 4358 (наразі Верховна Рада прийняла його у першому читанні).

«Сьогодні тютюнові компанії роблять все можливе, щоб обманути молодь, запевни­ти її, що сучасні пристрої є безпечнішими за традиційні цигарки. І ВООЗ, і величезна кількість наукових спільнот довели, що тю­тюнопаління викликає рак і скорочує три­валість життя на 15−18 років. Що зробили тютюнові компанії? Вони замінили поняття. Почали нав’язувати думку, що є щось без­печніше. „Ми зменшили кількість нікотину — куріть!“ Але до складу рідин електронних виробів також входить нікотин, — наголошує лікар-нейрохірург-онколог, амбасадор антитютюнової кампанії 2020−2022 Ан­тон Шкіряк. — Щороку в Україні помирає 15 тисяч молодих працездатних українців. 60% пацієнтів з онкологічними процесами у легенях, трахеї, бронхах, гортані та глотці помирає у перший рік постановки діагнозу. Чому сьогодні батьки купують своїм дітям електронні сигарети? Особисто бачив, як батько купував рожеву електронну цигарку для своєї дочки. Хіба ви не любите своїх ді­тей? Хіба хочете їх ховати у віці 35−40 років? Задумайтесь про це! Життя ваших дітей — у ваших руках. Щодня бачу у своєму кабіне­ті драми людей, які плачуть, бо помирають вони або їхні близькі. Питають мене, чому у дочки — IV стадія, адже їй лише 40 років?! Давайте щось будемо пробувати, врятуймо її! А у неї — метастази у мозку, у печінці, в іншій легені. Так, вона почала курити у 16 років, але ж викурювала „лише“ по 2−3 си­гарети на день, а сусід викурює по 10 і не помер від раку. Ризик тютюнопаління збіль­шує смертність практично на 90%, і на­впаки, якщо ви припините курити сьогодні (не важливо, скільки вам років), збільшите тривалість свого життя як мінімум на 10−15 років. Якщо для вас ці 10−15 років — зайві, продовжуйте курити. Якщо хочете бачити, як ваші діти одружуються, народжують ону­ків, то кидайте курити вже сьогодні».

Лікар нагадав, що лікування онкології в Україні повноцінно не фінансується, а ви­трачати на лікування раку легень по 3−4 ти­сячі доларів на місяць не кожна сім’я може собі дозволити. «Інколи ти бачиш пацієнта і думаєш: „Я міг би його врятувати, міг би допомогти, але сім’я бідна, у них немає можливості піти в аптеку і купити ліки“. Я на таких просвітницьких акціях завжди попереджаю людей: тютюн вбиває, і вбиває жорстоко. Це тільки у рекламі ви бачите усміхнені обличчя людей, які курять. Не побачите цих усміхнених облич у кабінеті он­колога, де люди плачуть, не знають, як ви­йти з цієї ситуації, і благають про допомогу, благають їх врятувати. Не потрапляйте у пастку тютюнових компаній, які кажуть, що все набагато простіше, безпечніше, — за­кликає фахівець. — Немає безпечного па­ління! Немає безпечного тютюну! Нікотин є і у тій, і у тій сигареті. Якщо ви думаєте, що ви себе врятуєте тим, що курите елек­тронні сигарети, то я вас розчарую. У мене вже є пацієнти, які курили тільки електронні сигарети».

«Куріння є ключовим фактором неін­фекційних захворювань, на які припадає 91% передчасних смертей. Смертність від хвороб, викликаних тютюнопалінням, є вдвічі вищою, ніж смертність від Covid-19. Вживання тютюну є проблемою світового масштабу, — нагадала головна спеціаліст­ка експертної групи з питань формуван­ня державної політики щодо здорового способу життя та факторів ризику Ди­ректорату громадського здоров’я Мініс­терства охорони здоров’я України Світ­лана Ільїнова. — Метою України до 2025 року є знизити поширеність тютюнопаління на 15%. Для цього потрібно приймати ефек­тивні рішення на рівні уряду та парламенту».

«Люди, які курять, мають більш важкий пе­ребіг Covid-19 і більш високу смертність від цієї хвороби. А недуги, викликані тютюнопалінням, убивають кожного другого спожива­ча тютюну», — додав її колега, головний фа­хівець із поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я України Олег Дудін. Експерт нагадав, що ЦГЗ про­водить тренінги зі сімейними лікарями і фахівцями з легеневих захворювань щодо су­часних протоколів та рекомендацій з відмови від куріння. Якщо вам потрібна допомога, ви можете звернутись до сімейного лікаря, і він допоможе позбутися цієї залежності.

Генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скіпальський нагадав, що антитю­тюнове законодавство не переглядалося вже більш як 10 років. За цей час з’явилися нові нікотиновмісні тютюнові вироби, і де­далі більше молоді узалежнюється від ні­котину. Що потрібно робити? Допомагати курцям кинути палити. Обов’язок парла­ментаріїв та уряду — прийняти антитютюно­вий закон № 4358.

Існує більше 100 причин кинути курити і більше 100 причин прийняти цей закон.

Схожі новини