Передплата 2024 «Добрий господар»

«Якщо це дівчинка сфінкса і продається за 200-500 грн, то потрапить у сексуальне рабство…»

Волонтерка та науковий співробітник Національної академії наук України Тетяна Метельова каже, що законодавці мають повернути ліцензування розплідників домашніх тварин, аби зупинити їх хаотичне розмноження та продаж

«У нашій сім’ї поповнення! Кішка стала непотрібною з появою ускладнень після пологів. Коли я її побачила, жахнулася — вся просвічувалася, усі кістки у неї стирчали. Важить два кілограми, швидше за все, її кривдили, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці пані Олена. — Але в ній океан любові, вона муркає, обіймається і ластиться до нас». Пані Олена розповіла, що Ванду викупила з OLX київська волонтерка Тетяна Метельова. Згодом сфінкс потрапив у їхню родину.

Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з во­лонтеркою, яка є провідним науковим співробітником Інституту всесвітньої іс­торії Національної академії наук України, і разом з однодумцями заснувала рух по­рятунку сфінксів від «чорних розведен­ців».

— Пані Тетяно, на вашій сторінці у Фейсбуці чимало історій про врято­ваних сфінксів. Розкажіть про свою діяльність…

— Сфінкси — найбільш вразлива по­рода котів, яка зазнає неймовірних зну­щань від людини. Їх використовують для розмноження так звані чорні розведенці. Вони не мають відношення до селекцій­ної роботи. Відповідно, тварини не отри­мують належного догляду, харчування, лікування, а воно за такого безперерв­ного розмноження потрібне, адже орга­нізм зношується. Ці коти знесилені, зне­воднені. У них зазвичай захворювання внутрішніх органів, передусім репродук­тивної системи. Захворювання вух, при­таманне лише сфінксам. Зараз у нас в Миколаєві є малесенький хлопчик, 2 мі­сяці, без очей. Власники не лікували ри­нотрахеїт. Від цієї вірусної хвороби зде­більшого очі витікають. А ще Сільвія (з Харкова) лікувалася у мене, зараз — у чу­довій сім’ї в Черкасах. У неї був неліко­ваний герпес-вірус. (Око збільшується і стає за розміром, як куряче яйце. Авт.).

Те, що відбувається за лаштунками «утримування котиків-собачок» у царині чорного розплідництва — суцільний жах! Кожного разу думаєш: «Ні, гірше вже не може бути». І щоразу стикаєшся з тим, що може. Дуже тяжко… Душа болить по­стійно. Тварин кілька років так викорис­товують, а потім або задешево продають — за 200−300 грн, або викидають. Ми від­стежуємо продажі на OLX та у соціальних мережах і рятуємо таких котів.

Чорні розведенці доводять тварин до жахливого стану. Фото з архіву Тетяни Метельової
Чорні розведенці доводять тварин до жахливого стану. Фото з архіву Тетяни Метельової

— Це такий нелегальний бізнес на тваринах…

— Усі маленькі породи котів і собак проходять через тортури з боку «розве­денців». До грудня 2009 р. в Україні роз­плідники повинні були мати ліцензію. Але Верховна Рада зняла це положення. І з того часу будь-хто може цим займати­ся безкарно. Якось я викуповувала чоти­рьох котів у Кривому Розі. Їздила по них сама. Почувалася як у детективі: та жін­ка, що їх продавала, декілька разів змі­нювала місце зустрічі. Розуміють, що займаються негідною справою.

За 1,5 року волонтерам вдалося вику­пити понад 150 сфінксів. Тварин проліку­вали та знайшли для них сім’ї (є такі, які і надалі потребують лікування, бо мають хронічні захворювання).

— Де берете кошти?

— І свої вкладаємо, і відкриваємо бла­годійні рахунки. На лікування йдуть зна­чні кошти, подекуди вимірюються десят­ками тисяч грн.

— Ви одразу бачите з оголошення, що тварина у небезпеці?

— Якщо це дівчинка сфінкса, не сте­рилізована, молода і задешево прода­ється — 200−500 грн, її куплять «розве­денці». І тварина потрапить у сексуальне рабство. Стараємося її одразу викупи­ти. Ось зараз їду у Ніжин Чернігівської області. Там сфінкса продають за… 100 грн. Ясно, що її одразу куплять, і кішка потрапить у рабство. Щоб ви розуміли, кошеня сфінкса у спеціалізованому роз­пліднику у Чернівцях коштує 25−30 ти­сяч грн.

— Новонароджене кошеня може продавати і власник, не маючи злого умислу.

— Власник тварини може навіть не за­мислюватися, яка доля чекатиме на неї. «Чорні розведенці» полюють за дешеви­ми тваринами. Вони, як і ми, відстежують ринок. Тут хто кого переграє.

— Хто має втрутитися, аби припи­нити цей чорний бізнес, який досяг нечуваних масштабів?

— Часто ветеринари не можуть діа­гностувати захворювання, — веде далі Тетяна Метельова. — Відповідно, тва­рина отримує неправильне лікування. Законодавці мають відновити ліцензу­вання розплідництва. (Відтак розплід­ники платитимуть податки. А це — на­повнення бюджету. Авт.). Це вплине на ситуацію позитивно. Якщо ти прода­єш тварин і не сплачуєш податки, зна­чить — штраф. Закон про жорстоке по­водження з тваринами «працює», але в Україні не створюються умови для того, щоб зменшити можливість жорстоко­го поводження з ними. Це вкрай необ­хідний захід — повернути ліцензування розплідництва.

— У вас вдома є сфінкси?

— У мене вісім котів, з них — три сфінк­си, яких викинули. Два роки у мене живе «персючка» Санічка. Вона 10 років про­жила у сім’ї, потім від неї відмовились, бо у неї ниркове захворювання. Я її вилі­кувала. Одна кішка — гладкошерста. Сім років тому труїли котів на залізничному вокзалі у Києві. Тоді вдалося кількох вря­тувати. Це одна з них. У неї черепахо­ве забарвлення, воно не дуже популяр­не. Кішка була дикувата. Мені не вдалося знайти для неї сім’ю, хоча я п’ять років її рекламувала на OLX. Довелось залиши­ти у себе.

Схожі новини