Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шиє торбинки для продуктів і «щоденки» для жінок

На кожній речі маркування: «Зроблено з любов’ю до вас і довкілля»

Ольга Кметюк із Чернівців кілька років тому почала сортувати відходи. Окремо збирає папір, скло, пластик і навіть обгортки від шоколадок з фольги. Частину здає на пункти прийому вторсировини, а решту — відправляє поштою на переробні заводи!

Каже, за сортування взяла­ся, усвідомивши, що пробле­ма засмічення довкілля стає однією з найголовніших для людства. Природа не в силі ви­тримати наш натиск пластиком та іншим непотребом, тож дає нам відлуп стихіями. Сміттєзвалища переповнені, біля при­ватних будинків, особливо на­весні, здіймаються клуби диму через господарів, які спалюють те, що не може перегнити у зем­лі. Тонни непотребу валяються на дні морів та океанів, їх навіть знаходять у космосі.

— Але вихід є, адже більшість речей піддаються переробці, — каже Ольга. — Тому я відправляю на фабрики та заводи майже усе. А те, що не підлягає пере­робці, віддаю на високотемпе­ратурне спалювання.

Поштою, зокрема, пані Ольга відправляє пластико­ві пляшки. Їх багато накопичу­ється за літо. Каже, усю тару треба ретельно вимити та ви­сушити, тоді якомога міцніше стиснути — і занести на пошту. Окремо слід здавати прозору тару та зі щільного кольорово­го пластику (наприклад, з-під побутової хімії).

— Послуга пересилання плат­на. Але відчуття, що ти геройка, варте всіх грошей! — переконує жінка.

І розповідає про найбіль­ші підприємства, які займають­ся утилізацією та переробкою непотребу. Зокрема про Жито­мирський картонний комбінат. Його лотки для яєць пізніше ста­ють… складовою автомобільних доріг!

Тепер, вирушаючи до мага­зину, вона з чоловіком бере не пластикові пакети, як колись, а торбинки, пошиті власноруч з натуральних матеріалів. Окре­мі має на овочі та фрукти, окре­мі — на картоплю та буряк, ще інші — на яйця, рибу та мороже­ні продукти. Каже, дискомфорту через це не відчуває жодного. Навпаки, продавці на ринку та в магазинах її впізнають й уже не пропонують своїх пакетів. На­віть каву у вуличних кав’ярнях жінка просить наливати не в од­норазовий посуд, а в її термо­чашку.

А ще Ольга шиє екоторбин­ки на продаж, заснувавши влас­ний бренд. В асортименті влас­ної продукції має навіть засоби інтимної гігієни для жінок. Її тка­нинні «щоденки» та «проклад­ки» для критичних днів дуже по­пулярні.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Схожі новини