Передплата 2024 ВЗ

Бразилець відкрив для себе Україну завдяки… Чорнобилю

І переїхав жити та вчитися до Тернополя

Бразилець Рожеріу Мелло вирішив круто змінити своє життя майже у сорок років. Тоді вперше почув про Чорнобиль. Захотів побачити, як страшна екологічна катастрофа вплинула на здоров’я людей та природу, і прилетів в Україну. Відтоді залишився тут жити.

Уперше ступив на україн­ську землю 2017-го. Пе­ред цим Рожеріу, який за­кінчив у Бразилії університет за фахом «фізичне виховання» (а також має освіту медбрата) чи­тав лекції студентам на тему он­кології. Якось під час підготовки матеріалу про причину онкозах­ворювань йому на очі потрапила публікація про Чорнобиль і його наслідки. Знайшов через Інтер­нет друзів, які погодилися зу­стріти в Україні. Спакував валі­зи — і полетів.

— Тоді я вже мав дівчину-укра­їнку, — каже Рожеріу. — І вирішив, що житиму поруч з нею, у Запо­ріжжі. Але просто залишитися в Україні довше, ніж на три місяці, я не міг. Тому вирішив там всту­пити в університет.

Однак невдовзі стосунки з коханою дали тріщину. У Запо­ріжжі бразильця вже нічого не тримало. Тоді й вирішив випро­бувати долю в іншому місті.

— До Тернополя мене запро­сили інша моя українська подру­га з чоловіком. Вони дізналися про закінчення моїх стосунків і запитали, чи не хотів би я жити в їхньому місті. Коли приїхав, був дуже вражений, наскільки тут гарна природа і чисто, якщо по­рівняти із Запоріжжям. І я здав документи у Тернопільський пе­дагогічний університет, — усмі­хається.

Рожеріу став першим інозем­цем у цьому виші. Усі були зди­вовані, як швидко він вивчає українську. За пів року вже міг розмовляти. Аби швидше вло­вити мовні тонкощі, не лише хо­див на підготовчі курси, а й по­чав брати приватні уроки. Нині навчається в одній групі з укра­їнцями і каже, що не відчуває жодного дискомфорту, бо усе йому зрозуміло.

А обрав чоловік факультет іноземних мов. Тож не лише українську тут вивчає, а й ан­глійську вдосконалює. Каже, це йому знадобиться у майбут­ньому. Адже має амбітні плани.

— Мрію, що колись буду чита­ти лекції про здоров’я та Україну в Канаді, Америці та Австралії, — каже Рожеріу.

А наразі читає лекції україн­цям — про патріотизм!

— Щоб показати свою повагу до країни, треба не тільки вчи­ти її мову, а й багато знати про культуру, кулінарні традиції, іс­торію. Я зрозумів, що найваж­ливіший українець, який був, це Тарас Шевченко, — каже Роже­ріо. — Він відкрив світові країну. Маю «Кобзар», вчу його вірші. І з великим задоволенням на зу­стрічах та фестивалях їх декла­мую.

На запрошення різних орга­нізацій Рожеріу вже побував у багатьох містах та селах нашої держави. Каже, Україна — дуже гарна й гостинна. Але дає обме­жені можливості для фінансово­го процвітання людей… Удома на нього чекають мама та брат із сестрою. Нині Рожеріу з бать­ківщиною розділяють 12 тисяч кілометрів. Розповідає, що дуже сумує за рідними, та додому все ж не поспішає.

— Для мене справа честі — за­кінчити університет. Востаннє у Бразилію я літав 2019 року. Тоді ходив на вулицю Українську, яка зовсім поруч із моїм домом, і спілкувався з українцями. Вони дивувалися, звідки я знаю мову. Коли мама побачила мене у ви­шиванці, вигукнула: «Як гарно!». І мені подобається. Намагаюся перейняти часточки вашої куль­тури.

Рожеріу мешкає в універси­тетському гуртожитку. На две­рях його кімнати два прапори — Бразилії та України. У кожному своєму слові та вчинку він нама­гається підкреслити велику по­вагу до країни, в якій живе.

— Чи побували ви у Чорно­билі? — цікавлюся.

— Не все так просто, — каже бразилець. — Я хотів би відві­дати чорнобильський реактор № 4, поспілкуватися з людь­ми. Але, щоб мати змогу вивчи­ти зону відчуження, слід отри­мати офіційне запрошення від влади. На екскурсію у Чорно­биль не поїду. Бо ця трагедія була дуже страшною і серйоз­ною. І я вважаю неповагою до тисяч жертв проводити там ту­ристичні екскурсії! Тридцять п’ять років минуло, а до сьо­годні є люди, які народжуються з неврологічними та фізични­ми проблемами, спричинени­ми цією аварією. Бо генетично успадкували від батьків хромо­сомні зміни. Я знайомий з таки­ми дітьми.

Та Рожеріу вже мав змогу по­працювати з документами, зо­крема у Києві в музеї «Чор­нобиль», і зняв для майбутніх лекцій кілька відео.

— Для українського народу я маю дві надзвичайно важливі поради, — каже студент із Бра­зилії. — Перша — кинути курити, друга — зменшити споживання алкогольних напоїв. Людям, які займаються спортом, важливо не вживати жодних анаболічних препаратів, стероїдів. Для всіх дуже важливо добре харчувати­ся і пити багато води. Чоловікам треба їсти екологічно чисті по­мідори — це запобігає раку про­стати.

Схожі новини