Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Для жаб прокладуть тунель під автострадою

У столиці цієї балтійської країни, Тал­лінні, до кінця квітня обмежили нічний рух транспорту по одній із сучасних автострад - а все через отих земноводних

В одному з недавніх номерів «Живого куточка» ми розповідали про «шлюбні каравани» жаб, які у перші дні квітня повзли до наших водойм відкладати ікру. Науковець Тарас Гринчишин висловився за те, щоб жаб, які під час цієї міграції масово гинуть під колесами автівок, в Україні взяли під державну охорону — як роблять це у світі. Навздогін цій пропозиції надійшла цікава «жаб'яча» новина з… Естонії.

У столиці цієї балтійської країни, Тал­лінні, до кінця квітня обмежили нічний рух транспорту по одній із сучасних автострад — а все через отих земноводних. Ще коли на місці дороги було болото, тисячі жаб на­весні перетинали цю болотисту місцевість у напрямку улюблених ставків. Цей марш­рут «зелені царівни» не захотіли змінюва­ти навіть тоді, коли на місці їхніх весняних рейдів збудували автобан. Через цю впер­тість сотні кумок платили своїм життям.

На виручку прийшли ековолонтери. Вони збирали жаб у відра і переносили їх через дорогу ближче до водойм. За кілька останніх років у такий спосіб врятували 97 тисяч жаб. Цього сезону повторити акцію з порятунку жаб завадив коронавірус — люди не змогли вийти на трасу. Тому шляхова інспекція вирішила обмежити нічний рух транспорту, встановила заборонні знаки.

Ось такий заборонний знак з’явився на дорогах Естонії.
Ось такий заборонний знак з’явився на дорогах Естонії.

Щоб раз і назавжди вирішити «жаб'ячу» проблему, міська влада Тал­лінна зійшлася на двох варіантах: ропу­хам побудують під дорогою тунель, щоб вони безпечно могли повзати туди-сюди. Або ж вириють для них ставок по інший бік траси, де вони зимують, — тоді потре­ба перелазити через автобан відпаде.

До слова, на думку зоозахисників, на­явність жаб підтверджує, що ця терито­рія є екологічно безпечною.

Схожі новини