Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Букет вітамінів у пучку цибулі

Гострі промінчики зеленої цибулі можуть стати не тільки прикрасою будь-якої страви на вашому столі, а й гострим доповненням до їжі. Адже в одному її пучку цілий букет вітамінів

Цибулю окультурили за кілька тисяч років до нашої ери. На дум­ку науковців, батьківщина цибулі — територія в межах кордонів су­часних Ірану й Афганістану. Нині цибулю вирощують на всіх конти­нентах, заселених людьми.

Найчастіше для вирощування зеленої цибулі використовують ріпчасту цибулю, але можна ви­користовувати й пагони цибулі-батуна і цибулі-шалоту. З точки зору смакових якостей зелену цибулю необхідно збирати про­тягом періоду, коли цибулина ще не дозріла. Зелена цибуля широ­ко застосовується в кулінарії як добавка до салатів та вінегретів, різних овочевих та м’ясних страв, а також як закуска і смакова до­бавка до супів, соусів, підливки і фаршу.

Хімічний склад

Зеленій цибулі слід віддавати перевагу ранньою весною, в пері­оди авітамінозу. У 100 г міститься денна норма аскорбінової кислоти для дорослої людини.

Паростки цибулі містять білки, вуглеводи, клітковину, пектини, а також вітаміни А, С, Е, вітаміни гру­пи В, каротин. Також багата зелена цибуля на мікроелементи: калій, кальцій, магній, фосфор, залізо.

У 100 г зеленої цибулі в серед­ньому міститься близько 19 ккал.

Корисні властивості

У зеленій цибулі міститься вели­чезна кількість мікроелементів і по­живних речовин, які здатні підтри­мувати життєві функції людського організму. Багато фахівців вважа­ють, що в пір’ї цього овоча містить­ся набагато більше вітамінів, ніж у самих цибулинах, які ми спожива­ємо протягом усього року. Правда це чи ні, визначити складно. Однак те, що зелена цибуля корисна, — факт. Це чудовий засіб у боротьбі з весняним авітамінозом.

У соці зеленої цибулі багато ко­рисних речовин, він багатий мікро­елементами, вітамінами, ефірними оліями, вуглеводами.

Зелена цибуля містить цинк у більшій кількості, ніж інша зе­лень. Нестача цього елемента може викликати випадання во­лосся і ламкість нігтів, негативно позначитися на репродуктивній системі жінок, а у чоловіків на виробленні чоловічого статевого гормону тестостерону та актив­ності сперматозоїдів. До того ж цинк бере участь у формуванні імунітету.

У зеленій цибулі містяться ре­човини, які зміцнюють серцевий м’яз і стінки судин, тому сердеч­никам і просто ослабленим людям необхідно звернути на це увагу.

Багата цибуля кальцієм і фос­фором, що дуже корисно для стану зубів.

Також зелена цибуля:

  • підвищує апетит
  • покращує травлення і процес засвоєння їжі
  • підвищує тонус
  • корисна при ГРВІ та грипі (за­вдяки наявності фітонцидів)
  • нормалізує тиск
  • допомагає при цукровому діа­беті
  • стимулює процеси кровотво­рення
  • благотворно впливає на сер­цево-судинну систему
  • знижує ризик ракових захво­рювань

Крім того, зелена цибуля має антисептичну, тобто протимікроб­ну, бактерицидну, протизапальну і антисклеротичну дію. При тривало­му зберіганні зелена цибуля в’яне і втрачає свої корисні властивості.

Зверніть увагу! Зелена цибуля протипоказана у випадку деяких захворювань печінки, нирок і шлун­ково-кишкового тракту.

Підготувала Галина Вербицька, газета «Добре здоров’я»

Схожі новини