Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Змінюємо звичний спосіб життя

Поради від "Доброго здоров'я"

Ми всі намагаємося виглядати краще, довше жити й бути здоровими, але багатьом із нас складно пересилити себе й радикально змінити звичний спосіб життя. Згодом це внесе великі зміни у ваше здоров’я та самопочуття, і при цьому ви не будете почуватися так, начебто пішли на якісь жертви.

Приймайте холодний душ. Прохолодний душ має кілька пе­реваг: він поліпшує кровообіг, прискорює обмін речовин, звужує пори, підвищує імунітет і допома­гає відновитися після інтенсивних фізичних вправ. Щоб звикнути до холодного душу, можна спочатку спробувати приймати контраст­ний або закінчувати процедуру хо­лодним душем.

Проводьте розвантажувальні дні. Короткострокове голодуван­ня рятує організм від токсинів, до­помагає схуднути. Навіть сповіль­нює старіння. Якщо думка про те, що нічого не їсти протягом доби, для вас нестерпна, спробуйте більш щадний підхід до голоду­вання. За такого підходу ви їсте як зазвичай, до 19-ї години, а наступ­ний прийом їжі починаєте з 11-ї години. Дозволяється пити воду, чай або каву без цукру. Якщо хо­чете схуднути, уникайте переїдан­ня після припинення голодування. Просто почніть їсти як зазвичай. Спочатку може з’явитися почуття голоду, але згодом воно зникне.

Їжте не відволікаючись. Приймаючи їжу, дехто звик робити щось ще. Ми їмо, переглядаючи соцмережі або газету, спостері­гаючи за подіями в улюбленому серіалі по телевізору. За усвідом­леного харчування ми, навпаки, приділяємо усю свою увагу при­йому їжі: розуміємо, коли голодні й коли наїлися, стежимо за своїми емоціями, а також відчуваємо за­пах, смак і текстуру страви.

Дихайте животом. Більшість із нас вважає дихання навичкою, якої не потрібно вчитися. Багато хто звик до поверхневого дихання, вди­хаючи досить повітря для підтрим­ки життя. У той же час глибоке діа­фрагмальне дихання протягом 5−10 хвилин на день знижує кров’яний тиск, сповільнює процеси старін­ня, поліпшує концентрацію та якість сну. Ляжте на спину, заплющіть очі, подумайте про щось приємне й спробуйте дихати животом. Ви можете покласти на нього якийсь предмет (книгу або невеликі ганте­лі), щоб краще відчути це дихання.

Чистіть зуби кокосовою олі­єю. Кокосова олія стала дуже популярною завдяки цілій низці корисних властивостей. Крім зво­ложення й пом’якшення, її можна використовувати як зубну пасту в чистому вигляді або у суміші з хар­човою содою. Кокосова олія має антибактеріальні й відбілювальні властивості і при цьому не містить хімічних речовин, пінотвірних до­бавок і штучних ароматизаторів, присутніх у зубній пасті.

Їжте чорний шоколад. Дослі­дження показали: щоденне вжи­вання 45 г чорного шоколаду ко­рисне для серця, мозку і в цілому для здоров’я. Необхідно вибирати чорний шоколад із вмістом какао не менш ніж 70%, тому що саме какао має корисні властивості.

Міняйте положення тіла. Якщо ви весь день сидите або стоїте, можливо, вам знайоме від­чуття хронічної скутості або навіть болю у попереку, шиї, плечах і но­гах. Наше тіло запрограмоване на рух, тому починає подавати сиг­нали небезпеки за багатогодинної нерухомості. Міняйте положення тіла кожні 20 хвилин. Встаньте, постійте на одній нозі, сядьте на підлогу, схрестивши ноги, потім випряміть їх, сядьте на коліна, на ступні. Встаньте й потягніться. Якщо робота не дозволяє вам це зробити, намагайтеся хоча б со­ватися на стільці якнайчастіше або просто пройтися. Інші пози можна залишити для домівки, де ви зви­кли сидіти в кріслі або на дивані.

Дивіться вдалину. Коли ви ди­витеся на короткі відстані, циліар­ні м’язи ваших очей скорочують­ся. Зрештою, вони втомлюються, що спричиняє напругу й головний біль. Коли ж ви дивитеся вдалину, ці м’язи розслаблюються. Оскільки ми еволюціонували як мисливці й збирачі, наші м’язи найбільше роз­слаблені, коли використовуємо зір на великі відстані. Виробіть звич­ку кожні 20 хвилин під час роботи з комп’ютером, читання книги, пере­гляду телевізора брати 20-секундну перерву, щоб подивитися вдалину.

Застосовуйте правило «без технологій». Більшість із нас тією чи іншою мірою страждає від тех­нологічної залежності, що сприяє стресу, депресії й порушенням сну. Візьміть собі за правило на кілька годин на день відкласти всі електронні пристрої й почитати книгу, приготувати щось смачне, прогулятися в парку або погово­рити з близькими. Ви будете зди­вовані, наскільки розслабленими й вільними почуватиметеся.

Пийте каву. Останні дослі­дження вчених свідчать на користь кави, але йдеться про чорну каву без цукру, молока й вершків. Вона знижує ризик виникнення раку, поліпшує концентрацію уваги, за­хищає від хвороби Альцгеймера, але варто обмежити споживання її до 3−4 невеликих чашечок на день.

Робіть скраб із морською сіл­лю. Морська вода містить прак­тично ту ж концентрацію корисних речовин, що й вода в нашому орга­нізмі. Морська сіль — це натураль­ний засіб для захисту й відновлення шкіри. Відмінність морської солі від звичайної полягає у мінерально­му складі. Морська сіль багата на магній, кальцій, натрій і калій, важ­ливі для здоров’я шкіри. Можливо, ви помічали, як змінюється ваша шкіра після відпустки на морі. Пе­ріодично робіть скраб із морською сіллю, додаючи в неї небагато олії (краще оливкової або персикової) і втирайте його в шкіру.

Насолодіться усвідомленим моментом. Ви не раз чули про ко­ристь медитації, але якщо вам не до душі ця практика або ви не займаєтеся цим постійно, спробуйте приділяти якийсь час усвідомле­ності. Виберіть собі рутинне занят­тя, під час якого ваш мозок починає розслаблюватися: чищення зубів, сушіння волосся, прогулянка до зупинки транспорту, миття посуду або приймання душу. Під час цих занять намагайтеся використову­вати всі ваші органів чуттів. Спосте­рігайте, як блищать мильні бульки на посуді, прислухайтеся до шуму води з-під крана або звук фена. Якщо починаєте думати про роботу або свої плани, знову повертайтеся до своїх повсякденних занять.

Вчіться чогось нового. Зв’язки між нервовими клітинами в на­шого мозку з віком підсилюються, але тільки в тому випадку, якщо ви постійно підживлюєте їх новою ін­формацією. Прагніть навчитися чо­гось нового, наприклад, нової мови або програмування. Зараз можна знайти безліч програм навчання в Інтернеті, тож ваше завдання — змусити мозок працювати.

Прогулюйтеся щогодини. Людський мозок не може безпе­рервно концентруватися, а наше тіло не створено для того, щоб цілий день сидіти. Відповідно до дослідження, найпродуктивніше активно працювати протягом 50 хвилин, а потім повністю відпочи­ти 15 хвилин. Використовуйте цей час для прогулянок. Це не тільки усуває шкідливі наслідки тривало­го сидіння, а й поліпшує кровообіг мозку, що сприяє творчому мис­ленню й розв’язуванню проблем.

Зніміть підбори. На них жінка виглядає дуже привабливо, і без них не обійтися, коли ви одягаєте вечірню сукню. Але не варто носити каблуки щодня, з огляду на шкоду, яку вони завдають ногам, колінам і спині. У взуття на плоскій підошві або на невеликому каблучку наба­гато більше переваг. І в ньому ви можете ходити набагато довше.

Припиняйте їсти до того, як наїстеся. Найчастіше люди пере­їдають до дискомфорту, адже шлу­нок людини здатний розтягувати­ся. Однак надлишкове споживання їжі призводить до зайвої ваги і про­блем із травленням. Хочете відчу­вати легкість і енергію після їди? Коли починаєте їсти, спробуйте оцінити, наскільки ви голодні, за шкалою від 0 (дуже голодний) до 10 (переїв) і відкладіть столові при­бори, коли досягли 7. Накрийте та­рілку серветкою, відсуньте її і ска­жіть собі: «Я наївся (-лась).

Їжте або пийте ферментовані продукти. У сучасному харчуван­ні не вистачає природних джерел ферментів. Пробіотики — це живі корисні бактерії, які підтримують здорове травлення. До фермен­тованих продуктів належать нату­ральний йогурт, квашена капуста, соєвий соус тощо.

Виконайте коротке інтенсив­не тренування. Раніше вважало­ся, що до одержання результату треба тренуватися мінімум 1 годи­ну. Однак інтенсивне тренування протягом 10 хвилин, за якого ваш серцевий ритм перебуває у нор­мальних межах, може бути таким же ефективним.

Розтягуйтеся й виконуйте масаж. Якщо ви цілий день сиди­те за комп’ютером або за кермом автомобіля, то з часом у вас мо­жуть з’явитися відчуття напруги й болю. У цьому разі робіть само­масаж, качаючись на масажному валику, гімнастичному м’ячі або на скріплених разом тенісних м’ячах, протягом 10 хвилин. Ці прості при­стосування поліпшують кровообіг, розгладжують затиски в м’язах і сполучних тканинах, зменшуючи біль і поліпшуючи поставу. Корисні вправи на розтягання.

Пийте воду з лимоном. На­туропати стверджують: щоденний ранковий прийом води з соком ли­мона — найкращий спосіб проки­нутися. Лимони багаті на вітаміни, корисні речовини та антиоксидан­ти, які підвищують рівень енергії, зменшують запалення, зміцнюють імунну систему, очищають шкіру й нормалізують діяльність шлунко­во-кишкового тракту.

Лідія Пшенична для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини