Передплата 2024 «Добрий господар»

І знову – нерест!

Із 1 квітня практично на усій території запроваджуються тимчасові обмеження для рибальства в усіх річках та водоймах

Зумовлено це тим, що у цей період проходить природний процес відтворення популяції переважної більшості видів риб, що водяться у них. Це — період нересту.

Нерестові заборони — не забаганки рибоохоронців

Період нересту — особливий період у житті мешканців водойм, який обумов­лений наявністю сприятливих умов у місці проживання. На нерест риби впли­вають багато умов, в першу чергу — тем­пература води у водоймі. Якщо темпе­ратура несприятлива — вода дуже тепла, або, навпаки, занадто холодна, — нерест може взагалі не початися, або пройти частково. Від різкої зміни температури води може загинути і виметана ікра, і мальки, що вже з’явилися.

У більшості наших прісноводних риб нерест проходить з весни до початку літа: у квітні нереститься щука, з сере-дини і до кінця травня — окунь, судак, лящ, короп, карась.

У різних риб ікрометання відбува­ється по-різному. Воно може бути од­норазовим, тобто риби одного виду метають відразу всю ікру, іноді це від­бувається за кілька хвилин, іноді — го­дин, іноді — днів. До таких належать окунь, ялець, плотва, щука, ряпушка, сиг, осетер та інші. Але більшість риб виметують статеві продукти порціями, з інтервалами часу від декількох днів до трьох-чотирьох тижнів, — це карась, лин, верхівка, йорж, чехоня, вусані та інші. Цікаво, що навіть риби одного виду, потрапляючи в різні географіч­но-кліматичні умови, можуть змінити свій одноразовий нерест на порційний і навпаки. Класичним прикладом слу­жить лящ, який у більш теплих районах нереститься порційно, а в північних — одномоментно. Так само поводиться і сом.

Останнім часом вчені стурбовані тим фактом, що погіршився фізіологічний стан риб-виробників, мальків та ікри. Виживання ікри за останні 30 років в середньому знизилося на 50−60%. Ось чому необхідно дбайливіше ставитися до риб, що нерестяться, і дотримуватися термінів заборони на рибну ловлю, вста­новлених місцевими органами рибоохо­рони.

Риболовам треба запастись терпінням

Квітень, із психологічної точки зору, для рибалок один із найважчих місяців. З одно­го боку, з потеплінням починає краще лови­тися риба, і це не може не вабити завзятих рибалок на береги річок та озер. З іншого — розпочинається нерестова пора, через що в країні вводиться тимчасова заборона на її вилов.

Місцеві органи рибоохорони у кожній області встановлюють визначені місця, де можна рибалити тільки з берега і однією вудкою або спінінгом. Відповідні накази із переліком таких місць, а також конкретними датами заборони (вони можуть дещо від­різнятися залежно від розташування і кліма­тичних особливостей) розміщені на сайтах Управлінь Державного агентства рибного господарства кожної області.

«Добрий рибалка» радить усім, хто пла­нує відпочивати з вудкою на березі річки чи іншої водойми, наперед ознайомитися із «правилами гри» у нерестову пору, щоб, через необізнаність, а вона, як відомо, не дозволяє уникнути відповідальності, не ста­ти порушником і не потрапляти у неприємні ситуації.

На території Львівської області встанов­лено такі терміни заборони на рибальство та вилов раків: у басейні р. Дністер та у всіх водосховищах, технічних водоймах — з 1 квітня по 10 червня; у басейнах рік Захід­ний Буг, Сян та Стир — з 1 квітня по 20 травня; у придаткових системах водойм (протоки, гирла, стариці, розливи водойм, які тимча­сово заповнюються водою в період весня­ної повені) — з 1 квітня по 30 червня.

Порушення і відповідальність

Відповідно до статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незначне порушення правил рибальства, як то вилов риби дозволеними знаряддя­ми у недозволених місцях, передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн, на посадових осіб від 170 до 510 грн.

За грубе порушення правил рибаль­ства (наприклад, за рибальство із засто­суванням вогнепальної зброї, електро­струму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промис­лових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, тощо) передбачено штраф 340−680 грн з конфіскацією зна­рядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб — 510−850 грн з конфіс­кацією знарядь і засобів вчинення право­порушення. Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність — штраф 3400−6800 грн або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добу­тих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконний вилов, пра­вопорушнику нараховується ще й штраф за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру та ваги: за судака — 510 грн, сома — 425, щуку — 340, коропа — 306, біло­го амура, товстолоба — 255, плітку, синця — 85, карася, окуня і верховодку — 17, ляща — 170, лина — 119 грн., краснопірку — 68 грн, підуста — 34 грн.*

*Інформація надана УДАРГ у Львівській області (Львівський рибоохоронний па­труль).

Календар рибалки на квітень

Квітнева рибалка відзначається, на­самперед тим, що треба добре думати і зважувати, де ри­балити. Адже цього місяця розпочи­наються нерестові заборони, і відпо­чивати з вудкою можна далеко не усюди. Щоб не потрапляти у халепу і не бути притягнутим до відповідаль­ності, краще ознайомитись із пере­ліком місць у вашій місцевості, де можна ловити рибу однією вудкою з одним гачком або спінінгом.

А рибалка обіцяє бути дуже ці­кавою. Після зимової сонливості і млявості риба, готуючись до не­ресту, починає посилено годува­тись, набираючись сил, нехтуючи подеколи обережністю. У квітні починається весняний хід риби до місць нерестовищ. Каламуть, що з’явилася в річках, змушує її під­ходити до тихих чистих місць біля берегів. Практично будь-яка риба охоче входить у старі русла, прото­ки. У дрібні річки йде язь. Шмига­ють в пошуках корму йорж, окунь, ялець, краснопірка, піскар, голо­вень.

На початку квітня починаєть­ся нерест окуня, в другій дека­ді — щуки, а потім йоржа. Всю цю рибу ловити можна з дотриманням встановлених правил. А найвдаліші дні для цього підкаже Місячний ка­лендар.

За ним риба клюватиме найак­тивніше: з 2-го по 5-те квітня, і з 19-го по 21-ше квітня. Це будуть чудові дні для ловлі усіх видів риби: як хижої, так і мирної.

Добре клюватиме уся риба: 1-го, із 14-го по 18-те та 30-го квітня.

Днями, в які кльов буде середнім, обіцяють стати: 6-те, 7-ме, 13-те, 22-ге, 28-ме та 29-те квітня

Що ж до днів, коли риба клювати­ме найгірше, то таких у квітні налічу­ватиметься десять: із 8-го по 12-те, та із 23-го по 27-ме. В ці дні риба шукатиме для харчування більш за­хищені, ніж зазвичай, місця, буде лякливою та обережною і клювати майже не захоче.

Та все ж, усім — ні луски, ні хвоста!

Схожі новини