Передплата 2024 «Добра кухня»

Настурція пасує до м’яса, а бегонія – до десертів

Модні їстівні квіти вирощують у Новояворівську

На екофермі подружжя Олександра та Ольги Качанів впродовж цілої зими й досі квітнуть квіти — настурція, пеларгонія, бегонія, календула і бураго (огіркова трава)… Усі вони — різні за кольором, однак об’єднує їх те, що їх можна їсти.

Після повернення з АТО житель Івано-Франкового на Львівщині Олександр Качан разом із дружи­ною Ольгою заснував екоферму, де ви­рощує корисні мікрозелень, мікрогрін та модні нині в кулінарії їстівні квіти. Олек­сандр дотепер не займався сільським господарством. Програміст за фахом, повернувшись із зони АТО, переглянув свої погляди на життя. В Інтернеті моло­дий чоловік знайшов чимало інформації про корисну вітамінну зелень та їстівні квіти. Це настільки його захопило, що ви­рішив і собі долучитися до цієї справи.

Замість колишньої комори у підвалі особняка облаштував екоферму. Кімна­ту площею 25 кв. м обладнав вентиляці­єю, встановив обігрів, підключив освіт­лення, змонтував спеціальний стелаж, де з-поміж зелені ростуть і їстівні квіти. Олександр зауважує: «Це звичайні квіти, але, вирощуючи їх, нічим їх не удобрюю, адже їх споживатимуть люди. Поливаю їх чистою відстояною водою».

До прикладу, усі в нас знають квітку настурцію, але здебільшого як лікарську рослину. Однак у світі вона добре відо­ма у гастрономії. На батьківщині настур­ції, у Мексиці, як цю квітку, так і її листок віддавна додавали у свіжому вигляді до страв. Рослина пікантна на смак, нагадує гірчицю. Квітками настурції прикраша­ють страви зі сирів та овочів. Добре сма­кують до м’ясних страв і салатів.

Пеларгонія.
Пеларгонія.

На відміну від настурції, бураго (огірко­ва трава) — досить солодка. Ця маленька синя квітка добре підходить до десертів. Олександр розповідає, що у нього беруть пеларгонію, якою прикрашають стра­ви. На смак нейтральна, з кислинкою та легкою терпкістю. Через її нейтральність нею прикрашають як м’ясні страви, так і десерти. Дехто у ресторанах прикрашає пеларгонією коктейлі.

Настурція.
Настурція.

Бегонія за смаком така ж, як і пелар­гонія. Тому гастрономи теж викорис­товують її аналогічно. Ще Олександр вирощує кислицю. Виправдовує свою назву — кисла на смак, однак їстівна, лис­тя містить багато щавлевої кислоти та вітаміну С. Її є багато видів. В Олексан­дра — метеликова, яскраво-червоного кольору, аж бурячкова. Ця кисла квітка підходить і до десертів, і до коктейлів.

Олександр розповідає: «Я почав їсти все. Йду вулицею, бачу — росте квітка, зі­рвав і пробую, яка вона на смак. Завжди шукаю щось цікаве, нове».

Основними клієнтами і споживачами квітів, вирощених на фермі в Олександра, є ресторани Новояворівська. Найбільшим попитом користується пеларгонія (ге­рань). Різнобарвна, її багато сортів.