Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ольга Габро: «Хай думають, що хочуть, але борщ – український»

New York Times опублікувала рецепт українського борщу

76-річна українська пенсіонерка Ольга Габро зі села Борщів на Житомирщині в американській газеті New York Times ділиться своїми секретами приготування борщу. Стаття вийшла у виданні ще у листопаді. Але номер газети пані Ользі привезли нещодавно.

Автори матеріалу Маріч­ка Варенікова й Оксана Парафенюк написали про українсько-російські суперечки довкола борщу. Шукали село, де готують автентичний борщ, аби розказати американцям про українськість цієї страви.

Зауважили, що в Україні є чимало сіл та міст із назвою «борщ» чи похідною від цьо­го слова. Одне із них — у Жи­томирській області. Поїхали на Житомирщину, у Борщів. Ма­річка Варенікова розповіла, що до хати пані Ольги потра­пили випадково. Бо вона живе на самому краю села. Це була перша хата, до якої навідалися журналістки і попросили госпо­диню показати, як вона готує борщ.

За словами господині, вари­ти борщ її вчила мати, а рецепт ще від прапрабабусі. Спеціаль­но для приготування вона роз­палює піч, хоча має газову плиту.

Каже, що борщ з печі буде смачнішим. Овочі нарізає по- особливому: картоплю і морк­ву ріже дрібно, а буряк — розрі­зає навпіл. Готує борщ до двох годин. За цим рецептом вчи­ла варити борщ і журналістку з американського видання.

Ольга Габро розповіла жур­налістці головний секрет при­готування борщу: використо­вувати дві каструлі — одну для приготування м’яса (зазвичай яловичини, але іноді свинини чи курки), квасолі, картоплі, а іншу — для буряка, моркви. Змі­шувати інґредієнти вже перед подачею на стіл.

Підкреслює, що колір борщу не має бути яскраво-червоним, навпаки — помаранчевого від­тінку, а сама страва — насиче­ною. Головне, щоби смак був.

Овочі бере зі свого городу.

У статті американського ви­дання йдеться про те, що іно­ді борщ називають російською стравою.

— Борщ — це українська стра­ва, бо він пішов з України, а не з Росії. Хай думають, що хочуть, але борщ — український, — каже українська пенсіонерка.

Борщ

0,5−1 кг м’якоті або м’яса з кісткою, 5 л води, 2 морк­вини, 1 цибулина, 3 буря­ки, 5−7 картоплин, 1 склянка квасолі, 1 невеличка капус­тина, 1 ст. ложка томату, лимонна кислота, сіль — до смаку, дрібка цукру, олія, смалець; сметана, хліб і час­ник — для подачі.

У каструлю з водою вкинути м’ясо, квасолю. Поставити ва­ритися.

Буряк і моркву очистити від шкірки, буряк, розрізаний на­впіл, і моркву варити в іншій ка­струлі.

Потеребити картоплю і дріб­но нарізати.

Коли буряк привариться (орієнтовно через 40 хв), ви­йняти буряк і моркву, натерти на грубій тертці.

Коли м"ясо буде готове, то вкинути у каструлю наріза­ну картоплю, потім — натерті моркву і буряк.

Тоді нашаткувати капусту і вкинути до борщу.

Накришити цибулю.

На пательню вкинути сма­лець і влити трішки олії. Вкину­ти цибулю, 1 ст. ложку томату, пів ложечки лимонної кислоти, сіль і дрібку цукру. Трішки під­смажити — до 10 хвилин. Вки­нути до борщу.

Скуштувати на смак і досо­лити за потреби. Довести до кипіння.

При споживанні у тарілку до­дати сметану. Їсти із хлібом та часником.

Схожі новини