Ольга Габро: «Хай думають, що хочуть, але борщ – український»
New York Times опублікувала рецепт українського борщу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/431353/borshch.jpg)
76-річна українська пенсіонерка Ольга Габро зі села Борщів на Житомирщині в американській газеті New York Times ділиться своїми секретами приготування борщу. Стаття вийшла у виданні ще у листопаді. Але номер газети пані Ользі привезли нещодавно.
Автори матеріалу Марічка Варенікова й Оксана Парафенюк написали про українсько-російські суперечки довкола борщу. Шукали село, де готують автентичний борщ, аби розказати американцям про українськість цієї страви.
Зауважили, що в Україні є чимало сіл та міст із назвою «борщ» чи похідною від цього слова. Одне із них — у Житомирській області. Поїхали на Житомирщину, у Борщів. Марічка Варенікова розповіла, що до хати пані Ольги потрапили випадково. Бо вона живе на самому краю села. Це була перша хата, до якої навідалися журналістки і попросили господиню показати, як вона готує борщ.
За словами господині, варити борщ її вчила мати, а рецепт ще від прапрабабусі. Спеціально для приготування вона розпалює піч, хоча має газову плиту.
Каже, що борщ з печі буде смачнішим. Овочі нарізає по- особливому: картоплю і моркву ріже дрібно, а буряк — розрізає навпіл. Готує борщ до двох годин. За цим рецептом вчила варити борщ і журналістку з американського видання.
Ольга Габро розповіла журналістці головний секрет приготування борщу: використовувати дві каструлі — одну для приготування м’яса (зазвичай яловичини, але іноді свинини чи курки), квасолі, картоплі, а іншу — для буряка, моркви. Змішувати інґредієнти вже перед подачею на стіл.
Підкреслює, що колір борщу не має бути яскраво-червоним, навпаки — помаранчевого відтінку, а сама страва — насиченою. Головне, щоби смак був.
Овочі бере зі свого городу.
У статті американського видання йдеться про те, що іноді борщ називають російською стравою.
— Борщ — це українська страва, бо він пішов з України, а не з Росії. Хай думають, що хочуть, але борщ — український, — каже українська пенсіонерка.
Борщ
У каструлю з водою вкинути м’ясо, квасолю. Поставити варитися.
Буряк і моркву очистити від шкірки, буряк, розрізаний навпіл, і моркву варити в іншій каструлі.
Потеребити картоплю і дрібно нарізати.
Коли буряк привариться (орієнтовно через 40 хв), вийняти буряк і моркву, натерти на грубій тертці.
Коли м"ясо буде готове, то вкинути у каструлю нарізану картоплю, потім — натерті моркву і буряк.
Тоді нашаткувати капусту і вкинути до борщу.
Накришити цибулю.
На пательню вкинути смалець і влити трішки олії. Вкинути цибулю, 1 ст. ложку томату, пів ложечки лимонної кислоти, сіль і дрібку цукру. Трішки підсмажити — до 10 хвилин. Вкинути до борщу.
Скуштувати на смак і досолити за потреби. Довести до кипіння.
При споживанні у тарілку додати сметану. Їсти із хлібом та часником.