Передплата 2024 «Добра кухня»

Французькі півні стали національним надбанням

Законодавці Франції ухвалили закон, згідно з яким (просимо сприймати це за чисту монету) кукурікання місцевих півнів, мукання корів, квакання жаб чи інші природні звуки місцевої фауни є національною акустичною спадщиною. Відтак підлягають захисту!

До ухвалення незвичного рішення французьких депутатів спонукали кілька гучних судових процесів, відповідачами в яких виступали… тварини. Комусь, переважно пенсіонерам, заважало виспатися ранкове кукурікання, когось дратували протяжні позивні корови, інших, надто манірних, «шляки трафляли» від вечірніх жаб'ячих серенад…

У «Живому куточку» кілька місяців тому ми писали про те, як одне примхливе літнє подружжя з міста, яке вибралося на природу, вимагало, щоб йому виплатили кругленьку суму компенсації. А все за зрушені нерви, винуватцем чого начебто став голосистий півень Моріс. Місцева Феміда тоді стала на бік позивачів. Але за когута заступилися селяни. По всій Франції збирали підписи під петицією на захист кукурікала. І громадська думка перемогла! Під час розгляду апеляційного подання суддя зважив на природну потребу півнів співати. І постановив, що обмеження цих співів було би порушенням прав представника фауни…

Тепер судові позови півням, коровам, жабам та іншим братам нашим меншим, які видають дратівливі для декого звуки, тваринам не загрожують — на їхньому боці стоїть закон.

Не останньою чергою, стати на захист півнів, зрозуміти їх, французів спонукало те, що ці птахи є крилатим символом країни.

Схожі новини