Банани – ідеальний перекус
Банани відомі людям з глибокої давнини. Батьківщиною бананів вважають Індію і Китай. Принаймні в цих країнах банани довго вважалися священними плодами, які повертають сили і живлять розум. Банани – ідеальна та здорова їжа для того, щоб перекусити
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/429454/5e4c2c7188924.jpg)
Склад
За вмістом різноманітних і легко засвоюваних організмом людини цукристих поживних речовин і мінеральних солей, а також наявністю широкого комплексу вітамінів банани є одними з найцінніших плодових рослин, які все більше використовуються в медичній практиці.
У м’якоті бананів містяться клітковина, крохмаль, пектинові речовини, вуглеводи у вигляді сахарози, білки, ароматичні та дубильні речовини, ферменти і яблучна кислота. Цей фрукт багатий на вітаміни С, РР, В1, В2, В6, а також провітамін А, магній, кальцій, натрій, залізо, фосфор і особливо калій. За вмістом вітаміну С банан не поступається багатьом цитрусовим.
Корисні властивості бананів
Тонізуюча речовина ефедрин, яка міститься у бананах, злегка піднімає рівень артеріального тиску, стимулює центральну нервову систему, підвищує рівень цукру у крові і має спазмолітичну дію на бронхо-легеневу мускулатуру.
Вживання в їжу 1−2 бананів на день справляє стійкий тонізуючий вплив: підвищуються настрій, концентрація уваги і працездатність, знижується втомлюваність, очищається організм.
Завдяки важливим фізіологічно активним речовинам катехоламінам, які містяться у м’якоті плодів, банани з успіхом застосовують для лікування кишкових захворювань і пептичних виразок шлунка та дванадцятипалої кишки.
Для дітей зі шлунково-кишковими захворюваннями ефективним засобом є подрібнені плоди банана.
Сік бананів має позитивну лікувальну дію у випадках крововиливів у шлунок і дванадцятипалу кишку, при холері та дизентерії.
Банани призначають проти проносів, ентеритів, дівертикулітів і виразкових колітів.
Банани корисні хворим на нефрит і недуги печінки, з сечокам’яною хворобою, при стоматитах.
Банани володіють седативними властивостями. Сік зі стебел рослини застосовують як заспокійливий і протисудомний засіб у випадках істерії та епілепсії. Ці властивості бананів отримали наукове підтвердження.
Ще Авіценна писав, що банани можна вживати як засіб від імпотенції.
Банани як джерело солей калію і магнію призначають у розвантажувальні дні хворим на атеросклероз і гіпертонію, якщо вони погано переносять голод.
Незрілі банани розчавлюють, сушать, а потім прикладають до діабетичних виразок на ногах.
Лікувальні властивості бананової шкірки
Компрес зі шкірки стиглого банана прикладають до лоба і потилиці для полегшення болю у випадку мігрені.
Відвар із зеленої свіжої шкірки використовують як засіб від гіпертонії.
Внутрішню поверхню шкірки стиглого банана прикладають до опіків, висипу, наривів.
Підошовних бородавок дозволить позбутися метод, підтверджений клінічними дослідженнями: бананову шкірку прив’язують до підошви внутрішнім боком до бородавки; під час миття ніг її знімають і замінюють на свіжу. Цей метод вимагає тривалого лікування, але дає хороші результати.
Протипоказання
Банани — досить важка їжа, вони повільно перетравлюються, сприяють скупченню газів у кишечнику й ускладнюють відтік жовчі. Їх треба ретельно прожовувати і їсти маленькими порціями.
Не рекомендується їсти банани натще і запивати їх водою.
Щоденне вживання бананів залежить від загального стану організму. З лікувальною метою ці плоди слід вживати дозовано і лише під наглядом лікаря.
Банани збільшують густину крові, тому вони протипоказані при тромбофлебітах, варикозному розширенні вен, а також людям, які перенесли інфаркти та інсульти.
Банани і банановий сік протипоказані у випадку підвищеної кислотності шлункового соку.
При цукровому діабеті вживання стиглих плодів банана також слід обмежити. Але для хворих на діабет хорошою їжею є незрілі і варені плоди, а стиглий банан допомагає у випадку гіпоглікемічного нападу.
Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»