Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Банани – ідеальний перекус

Банани відомі людям з глибокої давнини. Батьківщиною бананів вважають Індію і Китай. Принаймні в цих країнах банани довго вважалися священними плодами, які повертають сили і живлять розум. Банани – ідеальна та здорова їжа для того, щоб перекусити

Склад

За вмістом різноманітних і легко засвоюваних організмом людини цукристих поживних речовин і мінеральних солей, а також наявністю широкого комплексу вітамінів банани є одними з найцінніших плодових рослин, які все більше викорис­товуються в медичній практиці.

У м’якоті бананів містяться клітковина, крохмаль, пектино­ві речовини, вуглеводи у вигля­ді сахарози, білки, ароматичні та дубильні речовини, фермен­ти і яблучна кислота. Цей фрукт багатий на вітаміни С, РР, В1, В2, В6, а також провітамін А, магній, кальцій, натрій, залізо, фосфор і особливо калій. За вмістом вітаміну С банан не по­ступається багатьом цитрусо­вим.

Корисні властивості бананів

Тонізуюча речовина ефедрин, яка міститься у бананах, злегка піднімає рівень артеріального тиску, стимулює центральну не­рвову систему, підвищує рівень цукру у крові і має спазмолітичну дію на бронхо-легеневу мускула­туру.

Вживання в їжу 1−2 бананів на день справляє стійкий тонізую­чий вплив: підвищуються настрій, концентрація уваги і працездат­ність, знижується втомлюваність, очищається організм.

Завдяки важливим фізіологіч­но активним речовинам катехо­ламінам, які містяться у м’якоті плодів, банани з успіхом засто­совують для лікування кишкових захворювань і пептичних виразок шлунка та дванадцятипалої киш­ки.

Для дітей зі шлунково-кишко­вими захворюваннями ефектив­ним засобом є подрібнені плоди банана.

Сік бананів має позитивну лі­кувальну дію у випадках кровови­ливів у шлунок і дванадцятипалу кишку, при холері та дизентерії.

Банани призначають проти проносів, ентеритів, дівертикулі­тів і виразкових колітів.

Банани корисні хворим на нефрит і недуги печінки, з сечокам’яною хворобою, при сто­матитах.

Банани володіють седативни­ми властивостями. Сік зі стебел рослини застосовують як заспо­кійливий і протисудомний засіб у випадках істерії та епілепсії. Ці властивості бананів отримали на­укове підтвердження.

Ще Авіценна писав, що банани можна вживати як засіб від імпо­тенції.

Банани як джерело солей ка­лію і магнію призначають у роз­вантажувальні дні хворим на ате­росклероз і гіпертонію, якщо вони погано переносять голод.

Незрілі банани розчавлюють, сушать, а потім прикладають до діабетичних виразок на ногах.

Лікувальні властивості бананової шкірки

Компрес зі шкірки стиглого банана прикладають до лоба і по­тилиці для полегшення болю у ви­падку мігрені.

Відвар із зеленої свіжої шкірки використовують як засіб від гіпер­тонії.

Внутрішню поверхню шкірки стиглого банана прикладають до опіків, висипу, наривів.

Підошовних бородавок дозво­лить позбутися метод, підтвер­джений клінічними дослідження­ми: бананову шкірку прив’язують до підошви внутрішнім боком до бородавки; під час миття ніг її зні­мають і замінюють на свіжу. Цей метод вимагає тривалого лікуван­ня, але дає хороші результати.

Протипоказання

Банани — досить важка їжа, вони повільно перетравлюють­ся, сприяють скупченню газів у кишечнику й ускладнюють відтік жовчі. Їх треба ретельно прожову­вати і їсти маленькими порціями.

Не рекомендується їсти бана­ни натще і запивати їх водою.

Щоденне вживання бананів залежить від загального стану організму. З лікувальною метою ці плоди слід вживати дозовано і лише під наглядом лікаря.

Банани збільшують густину крові, тому вони протипоказані при тромбофлебітах, варикозно­му розширенні вен, а також лю­дям, які перенесли інфаркти та інсульти.

Банани і банановий сік проти­показані у випадку підвищеної кислотності шлункового соку.

При цукровому діабеті вживан­ня стиглих плодів банана також слід обмежити. Але для хворих на діабет хорошою їжею є незрілі і варені плоди, а стиглий банан до­помагає у випадку гіпоглікемічно­го нападу.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини