Передплата 2024 «Добрий господар»

«Веду розмову з нечистим…»

Відомий екзорцист Ян Білецький розповів, як розпізнати одержимість, а також про методи боротьби з нею

Його вважають легендарним екзорцистом. 39 років, як сам каже, веде розмову з нечистим та його слугами… Кореспондентці «ВЗ» удалося поспілкуватися з екзорцистом Яном Білецьким.

— Моторошно було спосте­рігати за вашою роботою. Жін­ки, чоловіки та діти кричать нелюдськими голосами, імі­туючи тварин. У них невідомо звідки виринають знання іно­земних і навіть стародавніх мов. З людського тіла долинає стукіт металу… У фільмі жахів такого не побачиш. А вам не страшно?

— Колись було страшно, але вже звик. Бажання стати свя­щенником відчув, навчаючись у школі с. Дерев`яного Кам`янець-Подільського району, де й на­родився. За те, що ходив до церкви, не раз діставалося від учителів «на горіхи». Згодом вза­галі вигнали зі школи. Тож за­кінчив десятирічку у Кам`янці-Подільському. Поїхав до Львова, аби вступити до підпільної духо­вної семінарії. Але католиків та греко-католиків переслідували спецслужби комуністичного ре­жиму, тож довелося їхати у При­балтику. 1981 року одержав усі ієрейські свячення, окрім єпис­копського. Сказали, можу про­водити сеанси екзорцизму, але цього не розголошувати. Після висвячення мене затримали охо­ронці комуністичного режиму та дали сім років домашнього аре­шту. Вимагали, аби я видав своїх семінарійних наставників. Я зая­вив, що вчився не на Юду-зрад­ника, а на священника.

Під час мого перебування у Душанбе прийшла жінка та ска­зала, що з дочкою біда — бісну­вата. Вночі видає дивні звуки, зранку волосся матері та до­чки було прив`язане до ліжка. Я тоді був молодий, тож бояв­ся, як це виконати, адже лише читав теорію. Декілька днів мо­лився, лежав хрестом, плакав… Коли приїхав до них, дівчина ви­стрибнула з вікна другого по­верху і втекла. Але після моїх молитв повернулася звільне­ною. Наступною жертвою була мати 6-річного хлопчика. При­вели її до мене з вибитим оком. Гадали, жінка хвора на епілеп­сію. Коли почав читати над нею молитви, диявол промовив страшним голосом: «Хочеш — я вийду з неї і ввійду у тебе?» Бог допоміг мені і цього разу. Жін­ку звільнив і сам залишився не­ушкодженим. Був випадок, коли одержима вчепилася у моє гор­ло та ледь не задушила.

— Може, ці люди були психіч­но хворі чи хворі на епілепсію?

— Біснуваті здатні розмовля­ти іншими мовами, яких ніко­ли не вивчали. Якщо й не гово­рять — принаймні розуміють їх. Також мають неабияку силу. Ви самі бачили, як ми учотирьох ледве втримували маленьку та худеньку жіночку. Був випадок, коли 10-річний хлопчик кидав роялем. Такі люди здатні навіть підійматися у повітря.

Ще одна ознака — можуть чер­воніти очі під час погляду. Завжди запитую, чи спостерігали ознаки психічних відхилень у людини з дитинства. Як правило, одержи­мість виявляється раптово. Якщо нічого з цим не робити — прогре­сує. Хоча не завжди близькі люди можуть розпізнати проблему. Де­коли її не відразу бачить навіть досвідчений екзорцист.

— Звідки береться ця на­пасть?

— Замість того, щоб довіряти Богу, люди ходять до ворожок, мольфарів, відьом, різноманіт­них жриць, які викликають духів, аби заробити гроші. До мене зверталися дівчата, які вина­ймали квартиру у такої 80-річної жриці у Києві. Вночі вони про­кинулися від крику господині. Прибігли до кімнати й побачили, як диявол її ґвалтує. Таке нерід­ко трапляється з тими, хто за­хоплюється окультними наука­ми. Дехто стає навіть жертвами цілого легіону — тобто семи де­монів. Багато одержимих скар­жаться, що відчувають задуху — особливо вночі. Біси їх душать! Пік активності — з 12 до 3-ої ночі. Нерідко так мучать своїх жертв, що ті телефонують до мене й доводиться серед ночі їм допо­магати — у телефонному режимі.

З антихристом жартувати не варто! Якщо впускаєте у своє життя — не дивуйтеся, що такі наслідки. Має значення попу­лярна серед молоді атрибу­тика. Наприклад, знак анархії, який полюбляє носити молодь, означає панування антихрис­та. Підняті догори вказівний палець і мізинець — знак вітан­ня нечистого. До добра не при­ведуть одяг та амулети з чере­пами (знак смерті), деревом щастя, кельтським хрестом, п`ятикутною зіркою, перстень атлантів, кельтський хрест…

— Що робити, аби захисти­тися?

— У Євангелії читаємо, що рід нечистий виганяється молит­вою та постом. Ще одна потуж­на зброя — сповідь. Нечисті бо­яться Матері Божої. Тож рятує звертання до неї.

— До вас приходять не лише одержимі, а й хворі та знедолені. Справді бачите людину як на рентгені?

— Відчуваю проблеми, коли кладу руку їй на голову. Господь зцілює багатьох людей за посе­редництва наших спільних мо­литов. Для алкоголіків та нар­команів проводимо реколекції, під час яких разом молимося.