Передплата 2024 «Добра кухня»

Єгипетський Марса-Алам із українським колоритом

І без російських туристів

Про єгипетський all inclusive («все включено») наслухалася історій від знайомих уже давно. Хтось хвалив, хтось — критикував. Але я з тих, хто лише прислухається й воліє зробити висновки самотужки. І ось на зламі 2020-го та 2021-го мені випала нагода вперше відвідати Африку — відкрити для себе Країну пірамід і зустріти у ній Новий рік. Остаточно підкупило те, що відпочинок планувався в «іншому Єгипті» — не у «попсових» Хургаді чи Шарм-Ель-Шейху, а в новому курортному містечку Марса-Алам, яке розташоване також на березі Червоного моря, але південніше.

Оаза серед пустелі

Марса-Алам — новий єгипет­ський курорт, який розрісся із невеличкого рибальського се­лища. Наприкінці 2001-го тут запрацював міжнародний ае­ропорт, що й потягнуло за со­бою стрімкий розвиток міс­течка як туристичного центру. І вздовж тутешнього узбереж­жя Червоного моря почали рос­ти великі готельні комплекси, з автономними інфраструктура­ми, з тисячами пальм та інших екзотичних рослин на терито­рії. Без перебільшення — почала з’являтися оаза серед пустелі.

Буквально через дорогу від чотири-п'ятизіркових готелів — суцільна пустеля, що тягнеть­ся на сотні й сотні кілометрів. Куди, до речі, можна поїхати на екскурсію — або на квадро­циклах, або бусиком. І відчути усю велич пісків з поодинокими самотніми акаціями, поспілку­ватися з корінними місцевими жителями — бедуїнами, поката­тися на верблюдах, скуштува­ти традиційний чай каркаде або пікантну каву з імбирем.

Серед українських зірок, які цієї зими співали на курорті, була й співачка Оксана Муха. Фото автора
Серед українських зірок, які цієї зими співали на курорті, була й співачка Оксана Муха. Фото автора

Услід за європейцями

Марса-Алам давно полю­бився туристам із країн Євро­пейського Союзу — тут тради­ційно відпочивають британці, німці, австрійці, поляки, чехи… Цей курорт — дорожчий, ніж Хургада чи Шарм-Ель-Шейх (зокрема, переліт до Марса обійдеться вам десь на трети­ну коштів більше). Марса-Алам вважається місцем відпочин­ку для більш заможного та ви­багливого туриста, який не лю­бить гамірних, метушливих і велелюдних місць відпочинку. Відтак і сервіс тут більш стри­маний та ненав’язливий.

Перші чартери з України по­чали літати сюди лише п’ять років тому, і то з перервою. А в сезоні 2020−2021 відновили­ся регулярні щотижневі чар­терні авіарейси Київ — Мар­са-Алам (тривалість польоту — близько чотирьох годин). І українці практично окупували цей курорт, адже Єгипет одна із небагатьох сонячних країн, які українцям дозволено від­відувати під час пандемії ко­ронавірусу. Відтак на новоріч­но-різдвяні свята саме наші громадяни були найбільш чи­сельним туристом у резортах Марса-Алама.

Відпочивальників із Росії у Єгипті зараз немає взагалі — усе через заборону для росі­ян літати у цю країну, що діє від часу авіакатастрофи лайнера A-321 над Синайським півост­ровом. Вона сталася 31 жов­тня 2015 року (на борту вибух­нула бомба) і забрала життя 224 осіб.

Відпочинок у часі пандемії

Щоб зараз відпочивати у Країні пірамід, українці повинні прилетіти сюди із негативним ПЛР-тестом на руках, зробле­ним максимально за 72 годи­ни до прибуття. Від громадян країн ЄС такого тесту не вима­гають — вони проходять медич­не дослідження після прильо­ту просто в аеропорту, а тоді день-два чекають результатів. Якщо у туриста виявлять коро­навірус — про це повідомлять адміністрацію готелю, і його ізолюють у готельному номе­рі…

У готелях Марса-Алама — скрізь інформаційні стенди та листівки про правила поведін­ки під час пандемії Covid-19. Повсюди антисептики, офіці­анти в ресторанах — у захис­них масках. Відпочивальників носити маски не зобов’язують. Ба більше, ще під час транс­феру з аеропорту до готелю гід рекомендує туристам зня­ти й сховати маски: мовляв, ви ж усі з негативними теста­ми, а отже, приїхали на курорт здорових людей… Через кри­зу готелі єгипетських курор­тів заповнені відсотків на 20−30, відтак зберігати соціальну дистанцію — не проблематич­но. Крім того, на території го­тельних комплексів є власні клініки та лікарі.

А от під час екскурсій до пам’ятних міст та місць Єгип­ту масковий режим діє. Зо­крема, ми побували в одно­му з найдавніших міст у світі — Луксорі (від Марса-Алама — шість годин їзди автобусом). Тут розташований один із най­відоміших древніх храмів світу — Карнак. А також — унікальний відбудований храм цариці Хат­шепсут і численні гробниці фа­раонів.

Стародавнє місто Луксор - одна із тих пам‘яток, які обов‘язково треба відвідати.Фото автора
Стародавнє місто Луксор - одна із тих пам‘яток, які обов‘язково треба відвідати.Фото автора

Рай для дайверів

Марса-Алам вважається справжнім раєм для дайве­рів (пірнальників) і любителів сноркелінгу (плавання з мас­кою і трубкою). Недарма, аби побачити унікальність тутеш­нього підводного світу, сюди їдуть туристи з усього світу. Та­ких «незайманих», барвистих і легкодоступних коралових са­дів ще треба пошукати! Екзо­тичні риби, неймовірні корали, величезні черепахи та скати, дюгоні (морські корови), які не водяться більше ніде, дельфі­ни і навіть китові акули. За всім цим тут не треба полювати, варто лише зануритися під воду — і морські чудеса як на долоні.

Пляжна лінія у Марса-Аламі простягнулася на 50 кілометрів уздовж узбережжя. І чимало го­телів мають власний білосніж­ний піщаний пляж з пологим за­ходом у море. Пірнати з маскою чи занурюватися з аквалангом часто можна просто у прибе­режній зоні резорту, в якому від­почиваєте.

Температура повітря взимку у Марса-Аламі коливається між плюс 22 і плюс 29 градусів. Ве­чори та ночі прохолодні — плюс 15−20 градусів. При цьому тем­пература води у Червоному морі завдяки унікальному ре­льєфу узбережжя довкола Мар­са-Алама незмінна й комфорт­на — не опускається нижче плюс 24−25 градусів. Більшість готе­лів Марса-Алама мають власні бухти, які захищають комплек­си від зимових вітрів, що при­ходять з моря. Завдяки такому розміщенню резорт надійно за­хищений від пилових бур.

«Ол інклюзів» і ексклюзивні українські розваги

У готелі Brayka Resort під час нашого відпочинку було най­більше саме українських турис­тів. Відтак туристична фірма, яка організовує чартерні рейси до Марса-Алама, подбала й про ексклюзивні українські розваги. Від листопада 2020-го кожного тижня з Києва до Марса-Алама вилітає хтось із українських зі­рок, які просто на березі Черво­ного моря, при місячному світ­лі та багатті, вечорами дають сольні концерти. Аншлаги на пляжі у «фантастичному Марсі» уже збирали Оксана Муха, Та­рас Чубай, Тоня та Ніна Матві­єнки, Марічка Бурмака, Олек­сандр Положинський, Арсен Мірзоян, Злата Огнєвіч, Віктор Бронюк з групи «ТіК» та інші українські артисти. Після такого творчого відпочинку навіть пер­сонал готелю починає говорити українською і навіть наспівувати українських пісень!

А на Святвечори 24 груд­ня та 6 січня власник турфір­ми «Феєрія мандрів» Ігор За­харенко разом із зірками готували кутю. Для цього при­везли з України пшеницю, мак та родзинки, до яких дода­ли африканського колориту — манго, фініки, імбир…

Щоденне харчування у фор­маті all inclusive доволі розма­їте. Завжди на обіди та вечері є морепродукти, а також ек­зотичні фрукти. А от з чим слід бути обережним на «ол інклю­зіві» — так це з місцевим алко­голем: його якість бажає бути кращою.

Коментар для «ВЗ»

Ігор Захаренко, власник туристичної фірми

Єгипет завжди був найпопулярнішим напрямком відпочин­ку українців у зимовий період. До пандемії Covid-19 близько 90 відсотків наших співгромадян, які подорожували взимку, леті­ли саме у Країну пірамід. (До слова, 2019-го в Єгипті побували близько 1,5 мільйона українських туристів, що вивело Україну на друге місце після Німеччини за кількістю іноземних туристів у цій країні. Г. Г.). Звісно, найпопулярнішими курортами були й залишаються Хургада та Шарм-Ель-Шейх. А Марса-Алам — не масовий курорт. Він для вибагливого туриста, орієнтований на європейських гостей. Сюди приїжджають не випивати і запалю­вати на дискотеках, а за красою й унікальністю природи, за спо­коєм та затишком.

Зараз Єгипет — одна з небагатьох країн, яка приймає україн­ців. Відтак наша фірма відновила чартери до Марса-Алама, які за короткий період стали доволі популярними. В історії готелів цього курортного містечка ніколи ще не було такої кількості укра­їнських туристів, як у сезон на зламі 2020−21 років. А з іншого боку, тутешні готельні комплекси ніколи раніше не ставили такої низької ціни. Відтак більшість готелів працює зараз у збиток. Як і більшість туристичних компаній.

Туризм — серед тих галузей, які від пандемії коронавірусу по­страждали найбільше. Чимало фірм закрилися — і це найвигідні­ше з фінансової точки зору. Наша ж компанія обрала стратегію не зникнути з поля зору і намагатися працювати в тих умовах, які є, запроваджувати щось нове. І фантастичний африканський Марс фактично став центром українських мови, культури, кулі­нарії…

Схожі новини