Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Аномально тепла зима шкідлива для здоров’я

У багатьох людей в такий період загострюються хронічні захворювання, пов’язані з дихальними шляхами та серцево-судинною системою

Тепла зима характеризується коливанням атмосферного тиску, що може призвести до задишки і відчуття нестачі повітря. Не допомагає і волога й тепла погода взимку, швидше, навпаки, посилює симптоми астми.

«Особливо уважно за своїм станом слід стежити гіпертонікам і астматикам. Може виникнути нездужання і у алергіків, а також у пацієнтів з гастритом, хворобою нирок та підшлункової залози. У багатьох в такий погодний період збивається біологічний ритм в організмі, порушується режим сну, виникає відчуття втоми, занепаду сил», — застерігає терапевт Ірина Вариш. Обе­режними слід бути й людям, чутливим до коливань тиску і магнітних бур через слаб­ку нервову систему. Нестійкі зими часто супроводжуються магнітними бурями, що призводить до порушення роботи гіпофізу і обміну речовин. Чутливі люди починають гірше спати, у них збивається біологічний годинник, з’являються неврози і хронічна втома.

Про небезпеку високих для зими тем­ператур попереджає й лікар-інфекціоніст Федір Лапій: «Нетипово низька для січня температура може справляти негативний вплив на захворюваність людей за рахунок повільного поширення вірусів. Річ у тім, що саме завдяки низькій температурі віруси гинули. Тепер же, коли переважають доволі високі, як для зими, плюсові позначки тем­ператури, ризик захворіти на вірусну інфек­цію зростає в рази».

Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, лі­карі рекомендують дотримуватися кількох простих правил: не переглядати мобільні телефони перед сном, вживати їжу, багату на клітковину і кальцій, а для зміцнення ве­гетативної системи регулярно займатися помірними фізичними навантаженнями.

Схожі новини