На Буковині прижився «португальський сад»
Дмитро Фрунза з Чернівців захопився екзотичними рослинами під час перебування у Португалії. Вони настільки полонили, що після повернення додому чоловік почав збирати колекцію рідкісних культур
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/426543/sad.jpg)
Важливе місце серед них займає пасифлора, сортовому асортименту якої позаздрять професіонали. Більше того, Дмитро Михайлович не тільки вирощує, а й займається селекцією новинки. Цей процес надзвичайно копіткий і тривалий, але позитивний результат приносить неабияке задоволення.
Ентузіаст хоче вивести сорти пасифлори для промислових садів. Надіється, що їхні плоди відзначатимуться значними розмірами, відмінними смаковими якостями, хорошою лежкістю, високою транспортабельністю.
Дехто вважає, що це красива декоративна рослина з незвичайними та дуже ароматними квітами. Але існують види, які не лише цвітуть, а й дають смачні фрукти. Зокрема, мова про пасифлору інкарнату.
Вона успішно зимує в ґрунті, однак боїться весняного випрівання (при застоях води). Тому місце слід вибирати не в низинах, а на схилах чи піднятих грядках. Навіть тоді паростки з’являються наприкінці травня. Відтак плоди не встигнуть дозріти до заморозків.
Значно надійніший — розсадний метод. Перед настанням холодів пагони зрізують, а коріння викопують, поміщають у вологий субстрат і заносять до погреба. У лютому підземну частину пророщують та з настанням тепла висаджують на ділянку.
Вирощувати пасифлору з насіння пан Дмитро не рекомендує. Зазначений спосіб підходить для створення нових форм.
Південна гостя любить органіку і не терпить «хімії». Буковинець пам’ятає, як внаслідок обробки препаратом Консенто, що залишився після томатів, ліани на два тижні зупинили розвиток. Та й обприскувати їх немає жодного сенсу, адже садівник ні разу не помічав на рослинах шкідників або ознак грибкових захворювань.
Знайшлося на обійсті місце й актинідії. Плекати її не складно, тільки необхідні кислі площі.
Зазначена культура рано починає вегетувати, тож часто потрапляє під повторні заморозки. Пригальмувати ріст допоможе мульчування, яке не дає кореням швидко прогрітися і прокинутися від зимової сплячки. До речі, найкраще вкривати пристовбурні круги опалою хвоєю, котра водночас підкислює ґрунт та насичує корисними мікроелементами.
Не варто забувати про обрізку. Видаляють пагони без квіток, що виросли на багаторічному стеблі і кордонах (так звані вовчки), залишаючи призначені для заміщення.
Водночас рекомендується прибрати слабкі, пошкоджені екземпляри, як і ті, що загущують крону. Адже відомо: чим більше зеленої маси, тим менші й дрібніші плоди.
Хурму складно назвати екзотом, бо вже встигла «прописатися» на українських обійстях. Але далеко не всім вдається збирати щедрі врожаї (оскільки селекціонери спочатку створювали сорти для південних областей та Закарпаття — в північних і західних регіонах дерева можуть підмерзати). Дмитро Михайлович знайшов вихід: щепить на висоті 1 м від землі, а іноді і в крону. Ліпша підщепа — віргінська хурма (морозостійка, легко витримує найхолодніші українські зими). Аби отримати власні сіянці, насіння обов’язково стратифікують, що покращить проростання.
Це скороплідна культура, тому щеплені деревця починають плодоносити третього року після садіння.
У колекції Дмитра Фрунзи також є азіміна, банани, інжир, фісташки, бенінказа, маклюра, годжі тощо. Він — справжній ентузіаст, котрий зумів втілити мрії в реальність.
Оксана Бервін для газети «Добрий господар»