Світ без запахів
Деякі пацієнти з Covid-19 скаржаться на аносмію – втрату нюху, відновлення якого може тривати і місяць, і два, а у рідкісних випадках – так і не відновитися повністю…
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424606/engin-akyurt-yr6uyvjhfoq-unsplash.jpg)
На Covid-19 я перехворіла у жовтні, однак нюх, який втратила на 5-й день захворювання, до мене так і не повернувся, хоча з моменту появи перших симптомів минуло вже понад 40 днів. Смаку я також майже не відчуваю. Можу відрізнити солоне від гіркого, але солодке від гіркого — проблема. Лікарі розводять руками. Covid-19, попри те, що на нього перехворіло більш як 55 млн людей на планеті, досі залишається хворобою-загадкою.
Оскільки капати у ніс гормональні спреї я відмовилася (про доцільність такого призначення досі точаться дискусії у медичних колах), сімейний лікар і ЛОР порадили мені чекати. Як правило, нюх і смак відновлюються за кілька тижнів, але часом цей процес може затягнутися на півтора-два місяці. Можна спробувати потренувати нюхові і смакові рецептори — додавати у страви більше спецій та нюхати ефірні олії. А от нюхати їдкі леткі речовини на кшталт оцту чи бензину — протипоказано, адже є ризик ненароком обпекти слизову носа, і тоді відновлення нюху займе ще більше часу. Я перечитала велику кількість медичної літератури (переважно науково-популярної), аби більше дізнатися про таку проблему як аносмія. Найцікавішим ділюся з читачами «ДЗ».
«Втрата нюху, яка може супроводжувати коронавірусну хворобу, — не схожа на ту, з якою зіштовхуються окремі хворі з важким перебігом ГРВІ чи грипу», — цитує європейських дослідників, які вивчали досвід пацієнтів з Covid-19, ВВС.
Пацієнти з коронавірусом втрачають нюх раптово і повністю. У них зазвичай не спостерігається ані закладеності, ані, навпаки, «потопу» з носа — більшість «ковідних» хворих можуть і надалі вільно дихати носом.
Ще однією особливістю втрати нюху у пацієнтів із Covid-19 є супутня втрата смаку.
Як зазначається в одній із публікацій журналу Rhinology, «інфіковані SARS-CoV2, втративши смак, не здатні відрізнити гірке від солодкого». Фахівці припускають: це відбувається через те, що вірус уражає нервові клітини, які безпосередньо відповідають за відчуття запаху і смаку.
Головний дослідник Університету Східної Англії професор Карл Філпотт протестував нюх і смак 30 волонтерів, десять з яких хворіли на Covid-19, десять — мали важку застуду і стільки ж — були здоровими та не мали жодних респіраторних симптомів.
Втрата нюху була найбільш вираженою у пацієнтів з ковідом. Їм було складніше ідентифікувати запахи, і вони не могли відрізнити гіркий смак від солодкого.
«Це означає, що ми можемо використовувати тести на нюх, щоб відрізняти пацієнтів з Covid-19 від тих, хто хворіє на звичайну застуду чи грип», — пояснює професор Філпотт.
За його словами, люди можуть проводити «тестування» у домашніх умовах, використовуючи продукти харчування, зокрема каву, часник, апельсини, лимони чи цукор. Однак фахівець наголошує: якщо людина запідозрила у себе коронавірусну інфекцію, обов’язково мусить здати ПЛР-тест (мазки із горла та носа). «Відчуття смаку і запаху у більшості людей повертаються протягом кількох тижнів після одужання», — заспокоює науковець.
Професор Андрю Лейн, експерт із ЛОР-захворювань Університету Джона Гопкінса (США) зі своєю командою дослідив зразки тканин із задньої стінки носа, щоб зрозуміти, як коронавірус спричиняє втрату нюху. Результати цього дослідження опубліковані у the European Respiratory Journal.
На ділянці носа, відповідальній за відчуття нюху, вчені виявили ген АСЕ2. На думку дослідників, він є «точкою входу», через яку коронавірус потрапляє у клітини організму і викликає захворювання.
У статті, опублікованій у Harvard medical school, пояснюється, що не нейрони, а нюхові опорні клітини є вразливими до нової коронавірусної інфекції.
Тимчасова втрата нюху (або, як називають її медики, аносмія) є головним неврологічним симптомом і одним із ранніх та найбільш поширених індикаторів Covid-19. За даними досліджень, аносмія є кращим передвісником захворювання, ніж інші ключові симптоми будь-якого ГРВІ, такі як гарячка і кашель, однак основоположний механізм втрати нюху у пацієнтів із Covid-19 досі залишається невідомим.
Міжнародна група вчених під керівництвом неврологів Гарвардської медичної школи виявила у верхній носовій порожнині типи нюхових клітин, які є найбільш вразливими до інфекції SARS-CoV-2. Так от, сенсорні нейрони, які розпізнають запахи і передають інформацію про них до мозку, до вразливих типів клітин… не належать.
У своїй статті для Science Advances дослідники зазначили, що нюхові сенсорні нейрони не наділені геном, в якому зашифрований білковий рецептор ACE2, який SARS-CoV-2 використовує, щоб потрапити всередину клітин людcького організму. Натомість ACE2 присутній у клітинах, які надають метаболічну і структурну підтримку нюховим сенсорним нейронам, а також у певних популяціях стовбурових клітин і клітинах кровоносних судин.
За припущенням учених, саме інфікуванням коронавірусом неврологічних типів клітин можна пояснити аносмію у «ковідних» пацієнтів.
«Наші висновки вказують на те, що новий коронавірус змінює відчуття нюху у пацієнтів не безпосередньо інфікуючи нейрони, а шляхом нанесення шкоди функціонуванню опорних клітин», — каже старший автор досліджень, доцент нейробіології Інституту Блаватника Гарвардської медичної школи Сандіп Роберт Датта.
Це означає, що у більшості випадків SARS-CoV-2 навряд чи перманентно ушкоджує нюховий нейронний ланцюжок і призводить до постійної аносмії — стану, який може викликати підвищену тривожність і навіть депресію.
«Гадаю, це — хороша новина, тому що як тільки інфекція мине, не доведеться ламати голову над тим, як відновити нюхові нейрони. Однак наразі ми потребуємо більше інформації, щоб краще зрозуміти основоположні механізми цього припущення і підтвердити його», — додає науковець.
Більшість пацієнтів із Covid-19 зіштовхуються з проблемою аносмії. Як правило, вона не є тривалою. Аналіз медичної бази показав, що пацієнти із Covid-19 у 27 разів частіше втрачають нюх та лише у 2,2−2,6 раза частіше мають гарячку, кашель чи інші респіраторні симптоми порівняно з пацієнтами з іншими ГРВІ.
Деякі дослідження доводять, що аносмія при Covid-19 відрізняється від аносмії, спричиненої іншими вірусними інфекціями, включаючи інші коронавіруси.
Наприклад, пацієнти із Covid-19 зазвичай відновлюють відчуття нюху протягом кількох тижнів, тобто набагато швидше, ніж при вірусних інфекціях, які напряму вражають нюхові сенсорні нейрони (таке відновлення може тривати місяцями). Крім того, багато вірусів спричиняють тимчасову втрату нюху, що зумовлено респіраторними симптомами, такими як закладеність носа. При цьому деякі пацієнти з Covid-19 можуть скаржитися на аносмію, не маючи жодних проблем з носом.
Датта і його колеги спробували краще зрозуміти, як відчуття нюху змінюється у пацієнтів з Covid-19 і які типи клітин є найбільш вразливими до SARS-CoV-2.
Команда сфокусувалася на гені ACE2. Цей ген поширений у клітинах дихальних шляхів людини. Він кодує головний білковий рецептор, який SARS-CoV-2 використовує, щоб потрапити у людську клітину. Вони також дослідили інший ген TMPRSS2, який кодує фермент, який, як вважається, є «вхідними воротами» для SARS-CoV-2.
Аналіз показав, що і ACE2, і TMPRSS2 присутні у клітинах епітелію органів нюху — спеціальній тканині у верхній частині носової порожнини, відповідальній за ідентифікацію запахів, де розташовуються нюхові сенсорні нейрони і різноманітні опорні клітини.
У нюхових сенсорних нейронах експресія жодного з цих генів не спостерігалася — на відміну від генів, які пов’язують зі здатністю інших коронавірусів потрапляти всередину клітини.
Дослідники виявили, що у двох особливих типах клітин епітелію органів нюху експресія ACE2 була на тому ж рівні, який спостерігався у клітинах нижніх дихальних шляхів — основній «мішені» SARS-CoV-2.
Цими типами клітин були підтримуючі клітини, які огортають сенсорні нейрони і які, як стверджується, надають їм структурну і метаболічну підтримку, а також базальні клітини, які діють як стовбурові (генерують епітелій органів нюху після ушкодження).
Датта і його колеги також проаналізували експресію гена приблизно у 50 тисяч окремих клітин нюхової цибулини мишей — біологічної структури, яка отримує сигнали від нюхових сенсорних нейронів і відповідає за первинну обробку запахів.
Нейрони у нюховій цибулині не експресували ACE2. Ген і відповідний білок були присутні лише у клітинах кровоносних судин, особливо серицитах, які беруть участь у регуляції кров’яного тиску, підтримці гематоенцефалічного бар’єра та відповіді на запалення. Жоден з типів клітин у нюховій цибулині не експресував гена TMPRSS2.
Ключ до розгадки втрати нюху
Вчені зазначають, що всі ці дослідження вказують на те, що втрата нюху при Covid-19 може виникати через те, що тимчасово втрачається функція підтримуючих клітин в епітелії органів нюху, що опосередковано спричиняє зміни у нюхових сенсорних нейронах.
«Однак наразі ми не до кінця розуміємо, що це за зміни. Раніше на підтримуючі клітини особливої уваги не звертали», — кажуть дослідники.
Фахівці додають, що результати цих досліджень можуть частково пояснити неврологічні стани, виникнення яких пов’язують із Covid-19. Дослідження підтверджують гіпотезу про те, що SARS-CoV-2 не опосередковано інфікує нейрони, а безпосередньо втручається у функціонування мозку, вражаючи клітини судин нервової системи. «Однак щоб стверджувати це остаточно, потрібно провести додаткові дослідження», — зауважують фахівці.
Поточні результати досліджень можуть посприяти кращому розумінню механізмів втрати нюху у пацієнтів з коронавірусом, що може, своєю чергою, сприяти лікуванню аносмії і розробці покращеної діагностики захворювання на основі втрати нюху.
«Аносмія є цікавим феноменом, однак вона може бути катастрофою для невеликої групи людей, для якої вона стане постійною. Це може мати серйозні психологічні наслідки і стати значною проблемою громадського здоров’я, якщо кількість населення із втратою нюху буде збільшуватися», — каже професор Датта.