Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хочете зробити щеплення від грипу? Готуйтеся викласти не менш як 1000 гривень

Через «ковідну» паніку в Україні вперше виник дефіцит вакцин від грипу. А торік вакцинація не була популярною, тож більше половини поставлених доз довелось утилізувати

Медики ще влітку закликали українців вакцинуватися від грипу. Від можливих ускладнень Covid-19 захиститися наразі неможливо. Але можна захиститися від ускладнень грипу, зокрема тієї ж пневмонії. Тим більше, що цьогоріч, за прогнозами епідеміологів, циркулюватимуть чотири штами грипу, три з яких є новими. Не виключено також, що людина може одночасно заразитися і вірусом грипу, і SARS-CoV2. За повідомленнями медиків з різних країн, при такій подвійній вірусній атаці ризик смерті пацієнта зростає вдвічі!

Перші поставки корейської вакцини «Джі Сі Флю» (три- і чо­тиривалентної) надійшли в Укра­їну на початку жовтня, проте їх швид­ко розкупили. У листопаді з’явилася французька чотиривалентна вакцина «Ваксігрип Тетра», яка так само прак­тично відразу стала дефіцитним това­ром.

Щеплення від грипу не входить у календар профілактичних щеплень, а тому є платним. Корейська вакцина коштує 240−280 гривень, французька — 360−380. Купити вакцину від грипу — це не купити аспірин, адже доставити її з аптеки у кабінет сімейного лікаря потрібно у спеціальній сумці-холо­дильнику. І зробити це треба опера­тивно.

Телефоную в аптечні довідки міста: вакцин немає, і коли будуть — невідо­мо. Сімейна лікарка розводить рука­ми: «Цього року попит на вакцинацію від грипу — шалений. Минулого року вмовляла пацієнтів зробити щеплен­ня, а цього року вони мене просять, щоб допомогла їм знайти вакцину. Якщо маєте можливість, не чекайте: вакцинуйтеся у приватній клініці».

Планувала у жовтні вакцинувати­ся в одній з приватних клінік Львова, але на той момент у них була лише ко­рейська вакцина. Щороку вакциную­ся французькою, тож вирішила трохи зачекати, але захворіла на Covid-19. Телефоную, аби дізнатися, чи є у них вакцина. Точно мусить бути — коли є дефіцит чогось на ринку, не вірю, щоб бізнес цим не скористався. Кажуть, є французька, але за щеплення дове­деться викласти вже не 700, а… понад 1100 гривень. На запитання «Чому так дорого?» консультант відповів: «У вар­тість входить консультація і огляд те­рапевта, які є обов’язковими. Записа­ти вас у лист очікування?» «Оскільки вакцину закуповують у невеликих кіль­костях, а охочих зробити щеплення чимало (навіть за такі гроші. — Авт.), формується черга, — пояснює опе­ратор „гарячої лінії“. — Коли надійде ваша, ми вам зателефонуємо».

Дефіцит вакцин від грипу спостері­гається не лише в Україні. Виробни­кам бракує потужностей, аби виготов­ляти таку кількість доз, яка б покрила актуальну потребу. Тому у кожну краї­ну вакцина надходить партіями, кожна з яких швидко розкуповується. І найактивніші покупці, звісно ж, приватні медичні клініки.

За інформацією Міністерства охо­рони здоров’я України, минулого епідсезону в Україну було поставле­но 500 тисяч доз вакцини від грипу. Але тоді вакцинувалося трохи біль­ше 238 тисяч українців, а це — менше 0,6% населення. Попри те, що торік більше половини закуплених вакцин довелося утилізувати, цього року ві­домство погодило з виробниками і дистриб’юторами збільшення кількос­ті ввезених вакцин удвічі. Проте, як бачимо, через «ковідну» паніку навіть цієї кількості може виявитися замало. Роки просвітницької роботи епідеміо­логів — ніщо порівняно із уроками, які щодня дає нам хвороба, яку наразі ми не маємо можливості контролювати за допомогою вакцинації.

За підрахунками ВООЗ, вакцина­ція від ряду інфекційних захворю­вань (правця, поліомієліту, дифтерії тощо) дозволяє щороку зберегти 2−3 млн життів. Цю кількість можна було б збільшити ще на 1,5 млн, якби охо­плення щепленням було більшим. Пандемія Covid-19 — це приклад того, як може виглядати світ без вакцин. Станом на вчора в Україні було ви­явлено 13 тисяч 357 нових випадків Covid-19. 257 хворих померло. Це — чергові два «ковідні» антирекорди.

За даними Центру громадсько­го здоров’я, з початку епідсезону ще­плення від грипу зробили понад 80 тисяч українців. Наразі жодного лабо­раторно підтвердженого випадку гри­пу в Україні зафіксовано не було.

Схожі новини