Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мішень» ковіду – легені, серце і навіть мозок

Яких ушкоджень завдає організму коронавірус?

Covid-19 — нетипове респіраторне захворювання, бо може вражати не лише легені, а й багато інших життєво важливих органів. Covid-19 трапляються ін­сульти. Деякі люди скаржаться на втрату орієнтації і марення. Чимало заявляє про втрату нюху.

Серце

Фахівці повідомляють про розвиток запального процесу у серці і ушкодження серцевого м’яза. Деякі пацієнти помира­ють від обширного інфаркту міокарда.

Кровоносні судини

Лікарі повідомляють про випадки бло­кування головних артерій і вен тромбами. Тромби порушують кровообіг, внаслідок чого виникають множинні ушкодження внутрішніх органів.

Нирки

У багатьох пацієнтів розвивається важке ушкодження нирок, внаслідок чого вони потребують гемодіалізу.

Легені

Вірус може викликати пневмонію. У ле­генях може скупчуватися рідина. У склад­них випадках пацієнт може потребувати штучної вентиляції легень. Із прогресу­ванням інфекції вірус може спричинити серйозні ушкодження легеневої тканини. Нерідко — з летальними наслідками.

Кишечник

Близько 20% пацієнтів повідомляють про діарею як про ранній симптом захво­рювання. Вчені виявляли вірус у нижній частині травного тракту.

«Патриція Довд, жінка, яка визнана першою людиною у США, що померла від Covid-19, протягом кількох днів мала симптоми, схожі на грип, однак раптово померла від обширного інфаркту міокар­да. Це трапилося 6 лютого 2020 у Сан-Хосе (США). Сьогодні цей випадок пов’язують із Covid-19, оскільки найновіші досліджен­ня вказують на те, що коронавірус може ушкоджувати практично всі ключові органи нашого тіла. Розтин тіла померлої жінки по­казав, що коронавірус ушкодив її серце, ле­гені і навіть кишечник», — пише San Francisco Chronicle (в Україні першою померлою лю­диною від ковіду визнана 71-річна жінка з Радомишля Житомирської області. Ле­тальний випадок зафіксовано 13 березня. Авт.).

Раніше китайські лікарі заявляли, що ушкодження серця вони спостерігали в одного із п’яти госпіталізованих пацієнтів. У деяких хворих виникали стенокардії та інфаркти міокарда. У деяких настільки сер­йозно ушкоджувалися нирки, що ці люди потребували діалізу.

Коронавірус провокує також появу тромбів. У Лос-Анджелесі (США) лікарям довелося навіть ампутувати ногу одному з «ковідних» хворих (за інформацією ЗМІ, цим пацієнтом виявився 41-річний актор з Канади. Авт.).

Наразі не відомо, яку роль відіграє у цих випадках вірус. Ушкодження може виклика­ти сам SARS-CoV-2 або ж винуватцем може бути імунна система, яка із ним бореться — за важкого перебігу грипу та інших серйоз­них інфекцій також спостерігаються випад­ки органної недостатності.

«Однак ця епідемія однозначно відріз­няється від інших респіраторних епідемій, з якими ми стикалися раніше, — стверджує лікар-кардіолог Медичного Центру при Університеті Каліфорнії (Сан-Франциско, США), доктор Ніша Паріх, яка допомагає складати протоколи для лікування Covid-19 пацієнтів з ушкодженнями серця. — Ми на­справді перебуваємо на ранній стадії розу­міння патофізіології вірусу».

Дані з усього світу вказують на зв’язок коронавірусу з ушкодженням інших, окрім легень, органів. Проте лікарі і вчені на­голошують: аби підтвердити цю гіпотезу, необхідно дослідити тисячу випадків. Це дозволить зрозуміти, що відбувається з ор­ганізмом на етапі, коли вірус у нього втор­гається, і чому цей інфекційний агент спри­чиняє різноманітні ушкодження.

Причиною ушкоджень може бути й сам вірус, однак це важко довести без прове­дення аутопсій чи тестування, яке перед­бачає інвазивне втручання, що не так часто проводять пацієнтам з Covid-19, оскільки такі процедури вважаються зайвим ризи­ком для медичних працівників і судмедек­спертів.

Розтин тіла Патриції Довд провели до того, як влада дізналася, що пацієнтка була інфікована коронавірусом. Якщо вірус не є безпосередньо відповідальним за ушко­дження органів, існує ще одне альтерна­тивне пояснення — «цитокіновий шторм», тобто агресивна відповідь імунної системи. Цитокіни — це молекули, які регулюють іму­нітет. Деякі вірусні інфекції можуть викли­кати гіперреакцію цих молекул, що, своєю чергою, може призвести до небезпечного генералізованого запалення. У цьому ви­падку імунна відповідь може бути більш небезпечною, ніж сам вірус. Проте лікарі стверджують, що загальне ослаблення ор­ганізму через важку хворобу також, ймо­вірно, може сприяти ушкодженню серця, нирок та інших органів.

Нерідко поліорганна недостатність ви­никає у відповідь на штучну вентиляцію ле­гень.

«Однією з ключових речей, яка відрізняє короновірусну інфекцію від грипу, є те, що запальний процес вражає багато органів, — пояснює фахівець медичного центру Alta Bates Summit Medical Center (США), док­тор Джунаїд Хан. — Covid-19 робить людей „суперхворими“, а коли пацієнт „суперхво­рий“, вражається не один, а відразу кілька органів».

Коронавірус потрапляє всередину орга­нізму людини через ніс і рот. Майже у 90% випадків імунна система успішно бореться з ним і, можливо, робить це ще до того, як людина виявить у себе перші симптоми. У більш серйозних випадках вірус просува­ється у трахею, а звідти — у легені, де почи­нає активно реплікуватися.

Дослідження показали, що вірус про­никає у клітини через специфічний білок на їхній поверхні, відомий під абревіатурою ACE2 (багато людей з ним «знайомі» завдя­ки його ролі у контролі кров’яного тиску). Коронавірус «чіпляється» до білка ACE2 і використовує його як «ключ» для входу у клітину. Потрапивши у клітину, вірус вико­ристовує її «обладнання», щоб реплікува­тися.

Медики зауважили, що органи та інші частини тіла, включаючи кровоносні суди­ни, які мають ACE2, є більш вразливими до ушкоджень у пацієнтів з Covid-19. Цей факт може допомогти у розробці нової терапії для лікування цієї хвороби.

Дослідження, проведене у Китаї, ви­явило, що 20% пацієнтів, госпіталізованих з Covid-19, мали ушкодження серця. Аме­риканські лікарі повідомляли, що у деяких пацієнтів, госпіталізованих у відділення екстреної медичної допомоги із симпто­мами інфаркту міокарда, згодом виявляли коронавірус. Діагноз «інфаркт міокарда» не підтверджувався, але ушкодження серце­вого м’яза було.

Інші дослідження зафіксували підвище­ну кількість випадків утворення тромбів у пацієнтів з Covid-19. Тромби утворюються у кровоносних судинах, однак вони можуть «обірватися» і з током крові перемістити­ся до інших органів. Якщо тромб заблокує кровотік і перекриє транспортування кисню до життєво важливих органів, може швидко спричинити їх серйозні ушкодження або на­віть призвести до смерті людини.

Ушкодження нирок також є пошире­не серед пацієнтів з важким перебігом Covid-19. У США у деяких шпиталях на­стільки збільшилася кількість пацієнтів, які потребують діалізу, що їм не вистачає спеціального обладнання. За словами фа­хівців, немає однозначного розуміння, що спричиняє ушкодження нирок, бо цей ор­ган є вразливим і до інфекцій, і до імунних реакцій.

З підвищеним ризиком ушкодження нирок пов’язують перебування пацієнта на штучній вентиляції легень. Крім того, бага­то ліків, які експериментально використо­вують для лікування коронавірусної хворо­би, відомі тим, що негативно впливають на нирки.

«Нирки — це перший орган, який вихо­дить з ладу, коли людина серйозно хворіє на коронавірусну інфекцію», — додає доктор Хан.

Мозок є ще одним органом, який може вражати коронавірус. У пацієнтів можуть виникати інсульти, які вчені пов’язують із виникненням тромбів, появу яких, своєю чергою, спричинив Covid-19. Крім того, у хворих можуть спостерігатися дезорієнта­ція і галюцинації, що поставило перед на­уковцями питання, чи вражає коронавірус мозок безпосередньо.

«Очевидно, що у пацієнтів з Covid-19 є неврологічні прояви, — каже керівник неврологічного відділення Медичного центру при Університеті Каліфорнії (Сан-Франциско, США), доктор Ендрю Джозеф­сон. — Неврологічні симптоми є тривожним „дзвіночком“, який повинен спонукати вас проконсультуватися у фахівців».

Схожі новини